10 VINKKIÄ KUN HIEKKALAATIKOLLA ON TYLSÄÄ

Jos olet kaltaiseni – eli taaperon vanhempi – tiedät varmasti, että hiekkalaatikolla on joskus aivan kuolettavan tylsää. Hiekan lappaaminen ämpäriin ei kerta kaikkiaan vastaa aikuiselle älyllisen toiminnan määritelmää. Tihkusateessa hiekkalaatikon liian kapealla reunalla istuen, kolmattakymmenettä hiekkakakkuaan tehden saattaa joskus kyseenalaistaa itsensä ja osan elämänsä valinnoista. Tässä muutama vinkki meille kaikille hiekkalaatikon reunalla istujille!

1.HIEKKAKAKUT. Leiki lapsen kanssa mielikuvitusleikkejä, joissa leivotte ja kokkaatte jotain peruskakusta poikkeavaa. Hiekka on mahtava leikkiväline, koska lapsen mielessä se muuntuu mihin vain muotoon. Rohkaise lasta kokkaamaan kakut, muffinssit, keksit, pizzat, piirakat, panna cotat, tiramisut, banana splitit tai mitä kulloinkin tekeekin mieli.

2. AARTEENETSINTÄ. Riippuen lapsesi iästä – piilota hiekkalaatikkoon leluja, käpyjä, simpukoita, pullonkorkkeja tai mitä vaan helposti saatavilla olevaa. Pienen kanssa piilottakaa ja kaivakaa lelu esiin yhdessä, isommalle voit vaikka piirtää aarrekartan tai avustaa etsintää kylmää/kuumaa -ohjeilla.

3. HIEKKALINNA. Mitä isompi, monimutkaisempi ja enemmän insinööriajattelua vaativampi, sen parempi.

4. VESI. Veden lisääminen vain tekee hiekkalaatikkoleikeistä vähän mielenkiintoisempia. Pieni leikkii mielellään hiekkaliejussa, isomman kanssa voi rakentaa vaikka puron, padon tai monimutkaisen kastelujärjestelmän.

5. VÄRI. Hiekkalinnoja, ruokaleikkejä ja muita voi piristää elintarvike- tai vesiväreillä värjätyllä vedellä. Katuliitumaalilla sutimalla voi myös luoda mielenkiintoisia efektejä. Tehdäksesi katuliitumaalia, murskaa katuliitujen jämät vesitilkan sekaan ja sekoita.

6. PIIRRÄ JA KIRJOITA. Hiekkaan voi piirtää ja kirjoittaa sormilla tai kepillä. Käytä hiekkalaatikkohetki hyväksesi ja harjoittele lapsesi kanssa vaikkapa kirjaimia, numeroita, yhteen- ja vähennyslaskuja tai helppojen kuvioiden piirtämistä.

7. KILPA-AJOT. Rakentakaa hiekkalaatikon ympäri kulkeva formula- tai monsterirata ja kisailkaa yhdessä, ääni-efektien tahdittamana tietysti.

8. MIKÄ TAHANSA KILPAILU. Leikkimielinen kilpailu on paikallaan aina silloin tällöin – pieni jännitys piristää päivää. Voitte kilpailla lapsen kanssa yhdessä esimerkiksi siitä, kuka tekee määrän x hiekkakakkuja nopeammin, kuka rakentaa korkeamman tornin, kuka kaivaa suurimman kuopan, kuka ajaa traktorilla hitaimmin laatikon päästä päähän, kuka ehtii astumaan useamman hiekkakakun päälle… ja henkilökohtainen lempparini: kuka siivoaa lelut nopeiten. Next level -hiekkalaatikkoaikuinen järjestää kaikille pihan lapsille olympialaiset, joiden tuomarina itseoikeutetusti toimii.

9. TULIVUORI. Tätä en ole itse kokeillut, mutta isompien lasten kanssa tulivuoren rakentaminen hiekkalaatikkoon voisi olla aika siisti juttu. Purkautuvan tulivuoren perustana on vedellä ja ruokasoodalla täytetty pullo, jonka ympärille rakennetaan hiekasta vuori. Kun pulloon kaadetaan etikkaa, se pulppuaa ja mittasuhteista riippuen jopa purkautuu pienen räjähdyksen kera. Googlaa “sandbox volcano”!

10. Muista, että hiekkalaatikkoleikit ovat kokonaisvaltaisesti kehittävää toimintaa lapsellesi. Epätasaisella alustalla liikkuminen, laatikkoon könyäminen (ja sieltä peppu edellä poistuminen, tai hyppääminen) kehittää tasapainoa ja ketteryyttä. Kuiva ja märkä hiekka stimuloivat tuntoaistia. Hiekan lapioiminen ja kakkujen tekeminen harjaannuttavat silmän ja käden yhteistyötä. Mielikuvitusleikit rikastuttavat lapsen maailmaa ja kannustavat luovuuteen. Hiekkalaatikon leikkisäännöt (odottaminen, vuorottelu, jakaminen, toisten leikkien kunnioittaminen) herättelevät sosiaalisia taitoja ja myöhempien leikkitaitojen kehittymistä.

Tsemppiä meille kaikille hiekkalaatikkoelämää eläville!

ps. Kurkkaa myös meidän instagram @leikkileikkina ja FB-ryhmä jossa pääset jakamaan omat leikkivinkkisi! <3

Follow:
Share: