Kesä ja luonnonkukat!
Tämä DIY muistipeli on paitsi kaunis, myös opettavainen leikkiväline taaperolle ja leikki-ikäiselle lapselle. Tavallisimmat, tutut luonnonkukat on hyvä tunnistaa ja pelailu on tunnetusti hyvä tapa oppia! On meillä orvokki, vanamo ja lemmikki raikuneet keittiön pöydän ääressä viime aikoina.
Meidän taaperomme Aatos on kohta 2,5-vuotias. Hän on pääsemässä kovaa vauhtia pelailun maailmaan, vaikka sääntöjen opetteleminen käy vielä työstä.
Itse askarreltu muistipeli on tuonut hieman ekstramotivaatiota ja kärsivällisyyttä pelaamiseen.
Tässä postauksessa kerron, miten muistipelin voi askarrella niittykukista ja soodataikinasta. DIY muistipelin askarteluun on toki muitakin mahdollisuuksia, vaikkapa lapsen kiinnostuksen aiheista piirtämällä tai lehdistä leikkaamalla.
Muistipeli harjoittaa monia taitoja
Pelailun muodossa voi harjoitella hyviä sosiaalisia taitoja, kuten vuorottelua.
Onnistumisia ja epäonnistumisia tulee liukuhihnalta – välillä voittaa, välillä häviää. Sellaista elämä on. Muistipeli tarjoaa pienelle lapselle turvallisen paikan harjoitella pettymyksen sietämistä. Toisaalta peleissä sinnikkyys ja yrittäminen yleensä jossain vaiheessa palkitaan.
Lisäksi muistipeli harjoittaa – itsestäänselvästi – lapsen muistia. Pelin tuoksinnassa aikuinen selostaa pelin kulkua ja nimeää muistipelistä löytyviä asioita (tässä tapauksessa luonnonkukkia), jolloin sanavarasto ja kielelliset taidot vahvistuvat.
Soodataikinasta tehdyt pikkutaulut toimivat muistipelin paloina
Soodataikina on monipuolinen materiaali erilaisiin askarteluihin ja taiteiluihin.
Se on kauniin valkoista ja kimmeltää ihanasti. Pehmeää taikinaa on taaperonkin helppo kaulita ja leikata. Vaihtoehtoisesti luonnonkukka-muistipelin palat voi hyvin leipoa helposta taikataikinasta.
Tai tehdä muistipelin sijasta söpöjä pikku tauluja!
Soodataikinan resepti on seuraavanlainen:
- 1 dl maissitärkkelystä
- 2 dl soodaa
- 1,25 dl vettä
Ainesosat laitetaan kattilaan ja lämmitetään miedolla lämmöllä, kunnes massa muuttuu kiinteäksi.
Taikina on nyt kuumaa, joten sen kannattaa antaa levätä hetki kostutetun liinan alla. Taikinan jäähdyttyä vaivaa se notkeaksi ja aloita askartelu samantien.
Pikkutaulujen askartelu
Kauli taikinasta tasainen levy. Nyt sommittele:
Tarvitset jonkun pienen, pyöreän muotin – esimerkiksi shottilasin. Kauli sopivan kokoiset kukat taikinan joukkoon ja käytä muottia palojen irti leikkaamiseen.
Muistipeliä varten muista tehdä jokaista muistipelin palaa tuplat! Jos teet tauluja, paina grillitikulla reikä narun pujottamista varten.
Anna soodataikinasta tehtyjen pikkutaulujen kuivaa huoneenlämmössä vuorokauden verran. Jos kukat ovat kovin irtonaisia, voit sivellä ne vielä liima-vesiseoksella.
Minä aion vielä ehtiessäni ommella pellavakankaasta pienen säilytyspussin muistipelille. Tästä tuli niin söpö!
Pelin säilyminen
Kuukauden jälkeen muutamasta kukasta on väri haalistunut. Eipä se haittaa menoa. Jos haluaisi, voisihan hiipunutta luonnonväriä ehostaa hieman vaikkapa vesivärillä! Näyttää siltä, että erityisesti lehtivihreä kaikkoaa kasveista herkimmin.
Kukat sen sijaan ovat pysyneet loistavasti taikinan sisällä – en usko, että saisin niitä irti vaikka haluaisin.
Vaikka väri haalistuisi, kukan muoto pysyy ennallaan ja tunnistettavana.
Ihania taiteiluja luonnonmateriaaleista
Nyt kesällä kannattaa ehdottomasti käyttää luonnonmatskuja erilaisiin askarteluihin ja taiteiluihin.
Jos tunnistaminen ontuu, vinkkinä Plantnet-sovellus, jonka avulla voit tunnistaa kasvit suoraan älypuhelimellasi.
Olen muuten koonnut isoon postaukseen parhaimmat, ihanimmat vinkit tämän kesän luontotaiteiluista. Käy kurkkaamassa mitä kaikkea kaunista voitte luoda yhdessä lasten kanssa!
Käyhän postaamassa Instagramiin tai Facebookkiin omat kokeilusi, muista tägätä @leikkileikkina mukaan!
-Emma