Sateenkaaria kaikkialla! Tällä kertaa aiheena sateenkaarikivet ja hetken mielijohteesta kehittelemäni tekniikka sateenkaarivärjäys.
Yksi isoimmista lemppareistani sekä myös blogin suosituimmista ohjeista on sateenkaaripaperin valmistus kirkkaan kynsilakan ja veden avulla. Eikä suotta, ohje on suorastaan maaginen!
Viime viikolla mieleeni juolahti, mitenhän tämä yksinkertainen tekniikka toimisi mustan paperin lisäksi muihin materiaalehin. Ei siis muuta kuin hihat heilumaan ja kokeilemaan.
Arki-iltana rantaretkellä keräsin taskuuni muutaman mustan pikkukiven. Aivan mustia kiviä on kovin vaikea löytää, mutta mitä tummempi sen parempi. Irisoiva pinta heijastuu vain tummasta alustasta.
Kivien sateenkaarivärjäys onnistui ihan yli odotusten! Nämä sateenkaaret ovat ehdottomasti edukseen videolla. Kurkkaa Instagramista videomateriaalia upeista jalokiven lailla hehkuvista sateenkaarikivistä.
Näin teet sateenkaarikivet
Tummien kivien lisäksi tarvitset kirkkaan kynsilakan (meillä Mavala, ei geelikynsilakka) ja vesiastian.
Kaada astiaan kädenlämpöistä vettä ja tiputa kivi pohjalle. Lisää pinnalle tippa kynsilakkaa ja huomaa, kuinka irisoiva kalvo muodostuu veden pinnalle!
Nyt käytä parhainta sorminäppäryyttäsi, jotta “nappaat” kalvon kiven pintaan nostaessasi sen vedestä. Toimi reippaasti ja määrätietoisesti! Kuivaessaan sateenkaariefekti kiinnittyy kiveen, mutta se ei ole vedenkestävä.
Sateenkaarivärjäys on tekniikkalaji
Harjoittelu tekee mestarin. Positiivista on, että toisin kuin paperit – epäonnistuneet kivikappaleet voi huuhdella ja yrittää sitten uudelleen. Muista, että kynsilakkaa tulee käyttää tosi vähän, vain yksi tai muutama tippa (riippuen värjäämiesi esineiden koosta).
Jokainen sateenkaaren värein koristeltu kivi on erilainen ja uniikki. Ja ne ovat niin hienoja! Käytin itse jonkin tovin näiden ihanien kivien ihasteluun. Taidan säästää niistä yhden omaan kivikokoelmaani.
Huomio kiviä sateenkaarivärjätessä, että kynsilakan ja veden yhdistelmästä lähtee aikamoinen haju. Tee tämä mieluiten ulkona tai tuuleta ainakin hyvin!
Lapsi voi osallistua sateenkaarivärjäykseen, jos olette hyvin tuuletetussa tilassa. Tarvitaan myös tarpeeksi keskittymiskykyä ja sorminäppäryyttä jotta tekniikka onnistuu – meidän taapero oli vielä vähän hukassa.
Eipä se toisaalta menoa haitannut, koska molemmilla oli puuhassa oma työnsä: hänellä kivien tiputtelu veteen, minulla niiden nostaminen ylös!
Mitä sateenkaarikivillä tehdään?
Mitä vain! Niitä voi käyttää aarteina tai pikku jalokivinä erilaisissa roolileikeissä. Niillä voi leikkiä taaperon kanssa piiloleikkiä tai pientä aarrejahtia.
Ne voivat olla synttäreiden lahjapussin täytteitä kavereille tai niistä voi askarrella näyttävän kivimosaiikin.
Jos olet kiinnostunut tieteestä tämän puuhan taustalla (irisointi), tsekkaa jo mainitsemani sateenkaaripaperipostaus. Sieltä löydät myös seikkaperäisen video-ohjeen, jota voi helposti soveltaa myös kivien sateenkaarivärjäykseen.
Kaikki tiedepuuhat löydät täältä!
Ihania onnistumisen hetkiä! Haluan ehdottomasti nähdä teidän sateenkaarivärjäys-kokeilujanne. Jaa kuva tai video Instagramissa tägillä @leikkileikkina tai postaa se Pienten lasten puuhia FB-ryhmään. En malta odottaa!
Emma