GRAFIIKKA LASTEN KANSSA

grafiikka lasten kanssa on hauskaa ja helppoa

#leikkileikkinäkuviskoulu jatkuu! Taiteen muodot ovat monet, ja grafiikan kokeilut lasten kanssa ovat hauskaa vaihtelua perinteiselle piirtämiselle ja maalaamiselle. Grafiikka tarkoittaa yksinkertaisesti erilaisia painotekniikoita, jossa erilaisilta painolevyiltä vedostetaan kuvia paperille tai muulle materiaalille. Jokainen vedos on uniikki, itsenäinen taideteos. Grafiikan tekniikoita ei kannata pelätä – ilman erikoisvälineitä, kotioloissa monenlainen taiteilu onnistuu varmasti pientenkin lasten kanssa!

MONOTYPIA ON HELPPOA

Nyt esittelen yksinkertaisen ja helpon tekniikan, monotypian. Nimensäkin mukaisesti se tarkoittaa, että vedoksia saadaan aina vain yksi kappale (ja siitä sana mono). Saattaa kuitenkin käydä niin, että loppujen lopuksi teillä on keittiön tasot täynnä kuivumassa olevia ihania pikkuteoksia – koska telailu ja painanta on tosi hauskaa ja jännittävää! Yksinkertaisesti prosessi on tämä: väriä levitetään tasaisesti erilliselle painolaatalle. Painolaattaan piirretään kuvioita. Sen jälkeen laatan päälle painetaan tyhjä paperi, jolloin piirretty kuva siirtyy paperille.

yksinkertainen grafiikan muoto, monotypia

Kerron nyt tarkemmin, miten tämä yksinkertainen grafiikka toteutetaan. Lopuksi vielä vinkkejä taiteiluhetkiin ja sen muunteluun lapsen kehitystason mukaan!

TARVIKKEET

PAINOLAATTA

Me käytimme painolaattana uunipellin tasaista alapohjaa. Painolaattana voi käyttää mitä vain tasaista laattaa, kuten lasilevyä tai keramiikkalaattaa.

VÄRI

Tavalliset, juoksevat lasten pullomaalit toimivat oikein hyvin! Myös sormivärit tai (hieman vedellä notkistetut) akryylit sopivat. Kannattaa valita työskentelyä varten muutama saman sävymaailman väri, jotta välttää tahattomat mudanruskeat värisekoitukset. Esimerkiksi sininen + vihreä, punainen + keltainen tai sininen + punainen.

VÄLINE VÄRIN LEVITYKSEEN

Väri levitetään painolaatalle ohuesti ja tasaisesti. Siihen paras väline on tela. Värin voi myös tuputtaa tavallisella siivousienellä tai maalata leveällä siveltimellä (siveltimen jäljet saattavat näkyä, mutta eipä se niin haittaa).

TIKKU KUVAN PIIRTÄMISEEN LAATALLE

Me käytimme vanupuikkoja, joista sai kivan paksun ja erottuvan jäljen. Testailkaa erilaisia tikkuja, kuten puutikkuja, cocktail-tikkuja tai muuta kotoa löytyvää.

PAPERI

Paperiksi sopii mikä vain kartonki tai paksumpi paperi. Leikkaa kartonki sopivan kokoisiksi paloiksi ennen työskentelyä – me käytimme valmiita A5 korttipohjia. Värillisetkin paperit sopivat mainiosti!

grafiikka kotona onnistuu mainiosti, välineenä uunipelti

OHJEET TOTEUTUKSEEN

  1. Valmistele työpiste suojaamalla ympäristö ja ottamalla esille kaikki tarvikkeet ja valmiiksi leikatut kartongit. Työskentely täytyy pitää suht ripeänä – kiire ei kuitenkaan ole.
  2. Pursota erilliselle alustalle hieman pulloväriä. Ota mielellään oma lautanen ja tela jokaiselle värille, mitä käytät. (En noudattanut tässä omaa ohjettani, ja ihan hyvin meni silti.)
  3. Telaa uunipellin pohjalle väriä TASAISESTI ja OHUESTI. Liian paksu värikerros aiheuttaa sen, että paperi liukuu painovaiheessa paikaltaan eivätkä kuviot erotu.
  4. Kun maali on telattu, ei voi lähteä keittelemään kahvia toiseen huoneeseen – ohuen maalikerroksen ei saisi antaa kuivua. Piirrä nyt vanupuikoilla tai muilla tikuilla haluamasi kuva maalattuun painolaattaan. Pelkkä suhrukin voi näyttää tosi hienolta, eli älä mieti liikoja! Jos on hankala lähteä liikkelle, piirrä vaikkapa pääsiäismuna koristeineen.
  5. Kun kuva on piirretty, paina paperi kuvan päälle. Painele sormilla kauttaaltaan. Nosta paperi ja ihastele lopputulosta.
painolaatan valmistelu
kuviot vanupuikolla

Toista tätä prosessia niin kauan kuin se tuntuu innostavalta. Edellisiä värejä ei ole tarpeen pestä uunipelliltä pois, ellei ehdottomasti halua. Kun työskentely etenee, vedoksissa alkaa näkyä mielenkiintoista kerroksellisuutta. Jos nämä ohjeet tuntuvat epäselviltä, niin käy vielä instagramista kurkkaamassa lyhyt, lennossa kuvattu ohjevideo tähän uunipelti-monotypiaan!

HUOMIOITA

Huomion arvoista tässä monotypiassa on se, että mitä piirretään painolaatalle jääkin lopulliseen työhön värjäämättömäksi. Tämä on ihan mahtava ilmiö, johon lapset voivat grafiikan kautta tutustua! Painolaatalta poistetaan väriä niistä kohdin, mihin halutaan kuviota.

Toinen hieno huomio on se, että lopulliseen työhön kuvat ilmestyvät peilikuvana. Isomman lapsen kanssa oppimiseen voi johdatella työskentelyn kautta: ehkäpä lapsi keksii itse, että haluaa kirjoittaa jotain. Kokeilemalla hän huomaa, ettei se ollutkaan niin yksinkertaista! On kunnon aivojumppaa yrittää miettiä, miten kuviot ja kirjaimet pitäisi piirtää laatalle, jotta ne näkyvät paperilla oikein.

OPPIMISTAVOITTEITA

PIENET HARJOITTELEVAT:

  • hienomotoriikan taidot: telaus, tuputus
  • painoprosessiin tutustuminen: työvaiheet seuraavat toisiaan
  • vapaa ilmaisu: värit ja kuviot

ISOT HARJOITTELEVAT:

  • Kuvataiteen moniin menetelmiin tutustuminen
  • grafiikan prosessin työvaiheet
  • hahmottaminen: peilikuvat
  • oma ilmaisu: värien ja kuvioiden käyttö
grafiikka on prosessitaidetta lapsille

Oppilaiden kanssa grafiikan töitä tehdessämme signeeraamme työt aina oikeaoppisesti: T.p.l’a (Tirée par l’artiste, artistin itsensä vedostama) ja vedosten määrä: 1/1. Vedosten merkitseminen kuuluu grafiikan prosessin, koska eri tekniikoilla samasta painolaatasta voidaan ottaa myös useampia vedoksia.

Toivottavasti rohkaistutte kokeilemana grafiikkaa kotona! Yksinkertaisilla välineillä ja yksinkertaisella tekniikalla on hyvä aloittaa. Monipuoliset tekniikkakokeilut ovat kivoja lapsille. Kaikki kuvataide ei ole esittävää taidetta! Onnistua voi myös, vaikkei vielä olisi taidokas esittävien kuvien piirtäjä tai maalari.

Kuviskoulun aikaisemmat oppitunnit:

  1. Värioppitutkimukset
  2. Kollaasiaskarteluna sateenkaari

Seuraa kuviskoulua ja muita puuhia: Instagram // Facebook

Lähteenä käytetty Suomen taidegraafikot ry:n infosivustoa

Follow:
Share: