Kromatografia saattaa kuulostaa hankalalta, mutta se on helppo ja hauska tutkimusmenetelmä kaikenikäisille lapsille. Kodin perustarvikkeilla pääsee hyvin vauhtiin väritutkimuksissa. Tiesitkö esimerkiksi sen, että mustat väriaineet ovat usein oikeasti monen eri värin yhdistelmiä? Saatat yllättyä, mitä kaikkea tutkimuksissa selviää!
Kromatografia on kemian erotusmenetelmä, jonka avulla saadaan selville mistä jokin aine koostuu. Tässä tutkimuksessa selvitetään kodista löytyvien (mustien) tussien väriaineiden koostumuksia. Riippuen tussin brändistä ja laadusta, musta väri saattaa olla yhdistelmä melkein kaikkia sateenkaaren värejä – me erottelimme mustista väreistä esimerkiksi liloja, sinisiä, pinkkejä, ruskeita, vihreitä, keltaisia ja jopa oransseja sävyjä. Tämän tutkimuksen tehdessään lapsi oppii väreistä ja kromatografiassa hyödynnettävästä kapillaari-ilmiöstä. Käytämme suodatinpaperia, jonka värjätään tussilla ja sen jälkeen asetellaan veteen. Vesi kiipeää suodatinpussia pitkin, tehden samalla näkyväksi tussin sisältämiä eri värejä.
TARVIKKEET VÄRITUTKIMUKSEEN
Tarvitset kromatografiseen tutkimukseen seuraavat välineet:
- valkoista suodatinpaperia
- vesiliukoisia tusseja – erityisesti mustat ja harmaat sävyt!
- Astian ja vettä
Kuten niin monet lasten tiedetutkimukset, tämäkin tutkimus toimii sekä pienille että isommille. Pienen kanssa keskitytään enemmän toimintaan, isompi lapsi voi tiedetutkimuksen tapaan ennakoida, havainnoida ja raportoida tutkimuksen kulkua. Samaan tapaan kuin tämä kromatografian tutkimus toimii suodatinpussimaalaus, jossa käytetään vapaammin värejä ja vettä.
NÄIN TOIMII KROMATOGRAFIA
Kromatografian tekeminen on helpompaa kun itse sanan lausuminen. Kaikessa yksinkertaisuudessaan se toimii niin, että suodatinpussista leikatulle palalle piirretään tussilla. Tämä suodatinpussi-pala asetetaan veteen niin, ettei tutkittava aine (tussilla piirretty kuvio) kuitenkaan osu veteen. Odotellaan, että kapillaari-ilmiö kuljettaa veden suodatinpussia pitkin tussikuvion “läpi”, jolloin väri alkaa liukenemaan ja erottuu kaikiksi niiksi sävyiksi, joista se koostuu. Magic!
Värit erottuvat, koska ne liukenevat veteen eri nopeuksilla. Kun vesi on kulkenut läpi paperin, sen voi nostaa kuivumaan pyyhkeen tai talouspaperin päälle. Kun palat ovat kuivuneet, niitä voi havainnoida vielä tarkemmin: kuinka monta eri värisävyä erottui mustasta tussista? Mitä eroa eri merkeillä oli? Mistä värisävyistä vihreä tussi koostui? Jne. Tässä kertaantuvat myös väriopin perusteet.
Lisää värioppia ja väritutkimuksia pipeteillä ja elintarvikeväreillä
Suodatinpussin palat käyttää askarteluun (me käytimme kuvioleikkuria) tai kierrättää. Värjätyt suodatinpussit näyttävät erityisen kivoilta ikkunakoristeina läpikuultavuutensa vuoksi. Luovuus käyttöön vaan!
Kaikki tiedetutkimukset Leikki leikkinä -sivuilta löydät etusivun valikosta Tiede-kategorian alta. Kivoja tutkimuksia ja ihmettelyjä! Tägääthän meidät tiedekokeiluihin, niitä on superkiva seurata.
Emma