KYMMENEN IDEAA METSÄRETKELLE

Syksy on metsäretkien kulta-aikaa! Metsä rauhoittaa, antaa mahdollisuuden luoda yhteyttä luontoon ja tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia havainnoimiselle, tutkimiselle ja innostumiselle. Metsässä voi myös jännittää! Toivottavasti jokaisella lapsella olisi mahdollisuus vierailla silloin tällöin metsässä. Yhteys luontoon voi olla suuri voimavara läpi elämän. Lapsille metsässä liikkuminen tarjoaa paljon motorista haastetta – kiipeily, harppominen, tasapainoilu, ylä- ja alamäet ja epätasainen maasto on upeaa treeniä kehittyvälle pienelle ihmiselle.

Metsässä oleminen on itseisarvoista. Voi kuulostella, tunnustella ja tuoksutella luontoa. Lapsista voi kuitenkin joskus olla kiva, kun metsäretkellä puuhataan jotain erityistä -tässä kymmenen ideaa!

1. EVÄIDEN SYÖMINEN

Ulkona ruokakin maistuu paremmalta ja eväiden syöminen on yleensä metsäretken huippuhetkiä. Metsässä käveleminen vie paljon energiaa, joten pieni tankkaus matkan varrella tekee hyvää. Helpot, säilyvät eväät kuten voileivät, hedelmät, pähkinät ja smoothiet ovat sopivia! Metsäretkellä voi maistella myös vähän herkkuja, jos se sopii perheen tapoihin. Eväsretken aikana voi opettaa lapselle, ettei metsään jätetä mitään ylimääräistä. Kaikki mitä metsään tuodaan, viedään sieltä myös pois.

2. AARTEENETSINTÄ

Simppeli aarteiden etsintä metsässä on motivoivaa puuhaa. Se ohjaa luonnon ja ympäristön havainnointiin. Pikku taaperosta on mukavaa sujauttaa pussukkaan erilaisia löytämiänsä aarteita – kiviä, käpyjä tai keppejä – ja ihastella niitä sitten kotona. Isomman lapsen kanssa voi vaikka yrittää löytää kauneimman kiven, ruskalehden ja linnun sulan. Voitte myös vuorotellen piilottaa jonkin tietyn kiven, kävyn tai muun sopivan esineen! Kylmää – kuumaa -ohjeistus auttaa etsijää.

3. ÖTÖKKÄJAHTI

Ötökkäjahti on tosi mielenkiintoista! Ötököitä löytää metsästä helposti, kun asettaa pusikon alle vaalean paperin tai kankaan ja ravistelee pensaan oksia. Paperille pudonneita hämähäkkejä, muurahaisia ja kirppuja voi sitten ihastella sellaisenaan, tai napata ne hetkeksi suurennuslasikannelliseen purkkiin. Kun ötökät päästetään vapaaksi, niiden menoa luonnossa voi seurata hetken aikaa.

4. SIBELIUSBOKSI

Tarina kertoo, että kansallissäveltäjämme Jean Sibelius piti matkoillansa mukana tulitikkurasiaa, johon hän oli kerännyt muistoja ja tuoksuja suomalaisesta metsästä. Katselemalla ja tuoksuttelemalla pientä rasiaansa hän saattoi koska vain palata mielikuvissansa metsän rauhaan.

Mitähän metsä mahtoi merkitä Sibeliukselle? Ainakin inspiraation lähdettä. Sibeliusboksia kerätessään voi pysähtyä hetkeksi miettimään, mitä luonto ja metsä itselle merkitsee. Mikä on luonnossa erityisen kaunista? Mikä muistuttaa jostain hyvästä asiasta tai tapahtumasta? Sibeliusboksin sisältö täytyy mahtua tulitikkurasiaan, joten valintojansa on harkittava tarkkaan.

Lasten kanssa voi muuten helposti tutustua kansallissäveltäjäämme lukemalla Soiva metsä -kuvakirjaa. Kirjan satumaisen kaunis kuvitus ja musiikki lumoavat niin lapsen kuin aikuisen! Sellisti Jussi Makkosen ja pianisti Nazig Azezian tulkitsevat Sibeliusta upeasti. Itselläni oli pari vuotta sitten työni puolesta mahdollisuus nähdä tämä kaksikko konsertissa. Unohtumaton kokemus! Suosittelen lämpimästi tutustumaan tuotantoon esimerkiksi täällä.

5. AISTIMATKA

Metsää voi aistia kaikilla aisteilla. Metsä tarjoaa runsaasti virikkeitä kuuloaistille, tuntoaistille, hajuaistille, näköaistille ja valikoidusti myös makuaistille.

Pysähtyminen ja keskittyminen ovat hyviä taitoja. Niitä voi harjoitella metsässä, aina yksi aisti kerrallaan. Ensin vaikkapa kuunnellaan hetki hiljaa – sitten jutellaan, millaisia ääniä kuultiin? Oliko hiljaista vai meteliä? Tunnistitko jonkun äänen? Kuuluiko ääniä läheltä vai kaukaa?

Vaikka koko retken voi käyttää metsän kuuntelemiseen. Eri paikoissa kuuluu erilaisia ääniä. Voi myös opettaa lasta havainnoimaan eri aisteilla yksi kerrallaan – miltä tuoksuu esimerkiksi sieni, lahonnut kanto tai jäniksen papana? Miltä näyttää kärpässieni, ja miksihän on näin? Miltä maistuu mustikka suoraan varvusta napattuna? Puolukka on kirpeä, samoin karpalo.

6. SIENTEN JA MARJOJEN KERÄÄMINEN

Sienten ja marjojen kerääminen metsästä on hauskaa puuhaa. Samalla tulet opettaneeksi lapselle, mistä osa ruoastamme on lähtöisin. Metsä tarjoaa paljon herkullisia antimia! Kun lapsi on itse osallistunut ruoan keräämiseen, hän saattaa olla innokkaampi myös maistelemaan kotona.

Tarkista aina, että keräämäsi sienet ja marjat ovat turvallisia ja syötäviä. Valvo pientä lasta metsässä, jottei hän laita suuhunsa mitään sopimatonta. Sienikirja tai luontoportti.com ovat hyviä tietolähteitä.

7. SATU METSÄN ELÄIMISTÄ

Metsässä kerrottu satu herää henkiin aivan uudenlaisella tavalla. Istahda lapsesi kanssa sammalmättäälle ja kerro hänelle satu karhusta, ketusta, jäniksestä, siilistä, käärmeestä, oravasta, muurahaisesta tai muusta metsän eläimestä. Ei ole väliä, onko satu kirjasta vai itse keksimäsi. Voitte myös yhdessä sepittää sadun. Ja kuka tietää, voihan metsässä asustella myös tonttuja, maahisia, keijuja ja menninkäisiäkin…

8. LUONTOKOLLAASIT

Luontokollaasit on helppo tapa kokeilla ympäristötaidetta! Kollaasit voidaan tehdä metsässä ja haluttaessa tallentaa kameraan. Puuhassa tärkeintä on tekeminen, ei lopputulos. Lapsi saa aivan itse sommitella, mitä materiaaleja käyttää ja miten ne alustalle asettelee. Kaikki valinnat ovat yhtä hyviä.

Kollaaseja tehdessä voi harjoitella vertailua ja yhdenmukaisuuksien tunnistamista. Valitsisinko asetelmaani esimerkiksi vain vihreitä asioita? Tosi pieniä asioita? Asettelisinko ne pituusjärjestykseen vai samanväriset yhdeksi ryhmäksi?

9. VÄRISUORA

Värisuora on haasteellisempi versio aarrejahdista. Tavoitteena on löytää metsästä kaikki sateenkaaren värit! Katso tarkemmat ohjeet ja ideat tästä postauksesta.

10. TUTKIMUSMATKA

Metsäretki on tutkimusmatka! Metsäretkellä olemme vieraana metsässä, metsän asukkien kodissa. Millaisia jälkiä metsän asukkaat ovat reitille jättäneet? Voisimmeko jopa nähdä vilauksia heistä itsestään?

Tutkimusmatkan apuvälineinä voisi käyttää kiikareita, suurennuslasia, pinsettejä tai pientä purkkia, johon kerätä tutkimusmateriaalia. Voitte tutkia puiden lehtiä, kaarnaa, marjoja, neulasia, käpyjä, mutaa, vettä, sammalta, hyönteisiä, lintuja, oravia tai juuri sitä, mistä lapsesi on kiinnostunut. Muista ja opeta lapsellesikin jokamiehenoikeudet.

Toivottavasti nautitte yhteisistä metsäretkistä. Syksy on ihanaa aikaa, kun huomaa kauneuden ympärillään! Metsään on paras lähteä ilman liikoja odotuksia ja antaa lapsen johdattaa. Toimettomuuden hetkille on kuitenkin hyvä olla muutama vinkki takataskussa. Vinkkaahan omat metsäretkipuuhasi meidän instassa @leikkileikkina!

Follow:
Share: