Lastenkirjat, joissa monikulttuurisuus on arvo ja yhdenvertaisuus arkipäivää

lastenkirjat, joissa tulee esiin yhdenvertaisuus ja monikulttuurisuus
Sanna Pelliccioni – Onni-poika menee eskariin (Minerva-kustannus 2016)

Viimeaikaisten tapahtumien johdosta päädyin pohtimaan kasvatuksen keinoja, joilla voimme lastemme maailmassa edistää yhdenvertaisuutta. Kirjojen asemaa kasvatuksessa ei voi vähätellä – kuvien ja tarinoiden mukana lapselle välittyy arvoja, asenteita ja sanatonta tietoa yhteiskunnan rakenteista. Kokosin tähän omien kokemusteni sekä aktiivisen yhteisön vinkkien perusteella suosituksena lastenkirjat, jotka tukevat kasvatustyötä erityisesti kulttuurien ja rotujen yhdenvertaisuuden puolesta.

MISTÄ KESKUSTELU ALKOI?

Kerroinkin Instagramissa, että tutkin lastenkirjahyllymme sisältöä ja huomasin kirjojen kuvaston olevan henkilöhahmoiltaan hyvin yksipuolinen: valkoisia lapsia, valkoisia aikuisia, valkoisia tekijöitä ja toimijoita. Keskiverron näköisiä, kokoisia, terveitä, valkoisia ydinperheitä kirjat pullollaan. Kolmesta lastenkirjasta löytyi edes yksi ruskea tai musta henkilöhahmo, jotka valitettavasti nekin olivat ns. kuvituskuvia eivätkä saaneet kirjoissa minkäänlaista aktiivista roolia tai ääntä. Osasin odottaa jotain tämänkaltaista, mutta olin silti aika järkyttynyt löydöstäni. Miltäköhän teidän hylly muuten näyttäisi, jos tekisit samanlaisen tutkimuksen?

Lastenkirjallisuuden henkilöhahmojen yksipuolisuus on esimerkki siitä, miten Suomessa rasismi piilee voimakkaasti rakenteissa. Eli tarpeen ei ole syytellä tai syyllistyä, jos hyllystä löytyy vain tietynlaisia kirjoja. Yhdenvertaisuuden puolesta on kuitenkin hyvä tehdä aktiivisia valintoja. Lasten “normaali” muodostuu siitä, mitä he näkevät ja kokevat omassa arjessaan. Siksi lapsen mediankulutukseen liittyvät valinnat ovat voimakkaita vaikuttamisen keinoja – halusimme tai emme.

MILLAISIA KIRJOJA KANNATTAA SUOSIA?

Se, että lastenkirjan kuvituksessa näkyy kaiken värisiä lapsia tai ihmisiä, ei vielä tee kirjasta hyvää tai edes suosituksen arvoista yhdenvertaisuuden näkökulmasta. Tähän listaa olen pyrkinyt valitsemaan kirjoja, joissa on tietysti perusasiat (kieliasu ja sisältö) kohdillaan, mutta joissa myös näytettäisiin eri värisiä ihmisiä aktiivisina toimijoina – yksilöinä, joilla on oma ääni ja tahto. Lisäksi näen kirjan ansiona sen, ettei henkilöhahmon taustaa tai ihonväriä alleviivata vaan hänet kuvataan ensisijaisesti ihmisenä, sellaisena kuin me kaikki. Arjen toimissaan, iloissa ja suruissaan, samastuttavana.

lastenkirjat, joissa tulee esiin yhdenvertaisuus ja monikulttuurisuus
Veera Salmi, Elina Warsta: Päiväkoti heippakamu – Rebeckan rapupäivä (Otava, 2016)

LASTENKIRJAT YHDENVERTAISUUDEN PUOLESTA

Päiväkoti Heippakamu -sarja

Päiväkoti Heippakamu -sarjan kirjoja suositeltiin hurjan paljon, eikä syystä. Hellyyttävä ja hurmaava kirjasarja kaiken kaikkiaan! Päiväkodin touhuissa puuhailee monen näköiset lapset riemuineen ja haasteineen. Veera Salmi ja Elina Warsta kuvaavat päikyn hulvatonta arkea ihanalla tavalla.

Tuikun tärkeä tehtävä

Johanna Lestelän kirjoittama Tuikun tärkeä tehtävä sai monen monta suositusta. Tilasin tämän lähikirjastoomme – en malta odottaa, että pääsen tutustumaan siihen tarkemmin. Täältä löytyy hyvin lupaava kirja-arvostelu!

Oiva-kirjat

Katri Tapolan ja Karoliina Pertamon Oiva-kirjoissa seikkailee tumma Oiva-poika arjen touhuissa ja puuhissa. Oivat sopivat melko vähätekstisinä pikkutaaperollekin! Kuvitus on hurmaava ja henkilöhahmojen ihonväriä ei alleviivata.

lastenkirjat, joissa tulee esiin yhdenvertaisuus ja monikulttuurisuus
Katri Tapola ja Karoliina Pertamo: Oivan tie (S&S, 2019)

Onni-poika

Sanna Pelliccionin Onni-poika on varmasti monelle tuttu, ja aivan ihana kirjasarja onkin. Onni-Pojat kertovat kaupunkilaislasten elämästä, jossa monikulttuurisuus on läsnä luonnollisella tavalla. Onni-pojat onnistuvat mielestäni kirja kirjan jälkeen tavoittamaan jotain olennaista lapsen elämästä, ja lisäksi niissä otetaan kivasti huomioon myös monenlaiset sukupuoliroolit. Iso suositus monesta näkökulmasta! Postauksen aloituskuva on Onni-poika menee eskariin -kirjasta.

Avain hukassa

Avain Hukassa on Sanna Manderin runokirja, jossa kurkistetaan kerrostalon elämään. Itse en ole tätä lukenut, mutta se vinkattiin niin monta kertaa että päätin lisätä listalle! Kirja on lisäksi lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittaja vuodelta 2017. Lisää tietoa löydät esimerkiksi tästä kirja-arvostelusta.

Veera Salmi, Elina Warsta: Päiväkoti heippakamu – Rebeckan rapupäivä (Otava, 2016)

Oppi ja Ilo -kirjat

Ne Oppi ja Ilo -kirjat, joihin itse olen saanut tutustua, eivät juuri henkilöhahmoilla hurraa. Kirjat ovat tietokirjan kaltaisia eivätkä kovin tarinallisia. Oppi ja Ilo -kirjat ovat kuitenkin kuvitukseltaan ilahduttavan monipuolisia, helposti saatavilla olevia ja muutenkin tosi kivoja, joten suositus niille!

Näiden kirjojen lisäksi mainitsen muutaman lyhyesti. Elsa ja Lauri -sarjassa kuvataan monipuolisesti ihmistä ja ne vaikuttavat muutenkin aika kivoilta, Kaikki lasketaankirja on mahtava visuaalinen pläjäys maailman ihmisistä, joskin ehkä kuvituksissaan stereotypioihin sortuva. Suosituksia sai myös Tämä vai tuo? Toripäivä.

Kristin Roskifte (s. Arja Kantele) – Kaikki lasketaan (S&S 2020)

VINKKEJÄ?

Aion avata keskustelua aiheesta Facebookissa Pienten lasten Puuhia -ryhmässä. Liityhän sinne, jos asia kiinnostaa! Mielelläni kuulisin kokemuksiasi näistä edellä mainituista kirjoista, tai ehdottomasti listaan lisättäviä kirjoja. FB-ryhmässä on muuten myös paljon muita pienten lasten puuhiin liittyviä ideoita ja vertaistukea, eli tervetuloa mukaan!

Edit 8.6.2020. ryhmästä löytyykin nyt paljon keskustelua aiheesta, ja päivitin ig-tileille ja facebookkiin kattavamman listan yhdenvertaisuutta tukevista lastenkirjoista. Linkit löydät alta!<3

Emma

Seuraa Leikki leikkinä: Instagram // Facebook // Pinterest

Follow:
Share:

12 Comments

    • Emma
      Author
      June 6, 2020 / 11:55 am

      Tästä olen saanut paljon suosituksia!

  1. Jenni
    June 4, 2020 / 6:34 pm

    Meillä 1v:n kirjahyllyssä oli yllättäen enemmän kirjoja, joissa oli useamman värisiä lapsia! Olin positiivisesti yllättynyt! Vain vaaleaihoisia oli kolmessa kirjassa (joista kahdessa oli vain yksi ihminen koko kirjassa) ja monen värisiä oli kuudessa. Kaikkein ihanin oli mielestäni tämä kirja, jossa jo kannessa on näkyvillä moninaisuutta ja samaten linkissä näkyvällä esimerkkisivulla.

    https://www.lelupartanen.fi/lastenkirjat/30250-mina-leikin-ja-tutkin-9789523081734.html

    • Emma
      Author
      June 6, 2020 / 11:55 am

      Mahtavaa, että teiltä löytyi moninaisuutta kirjahyllystä! Tuo kirja näyttää tosi kivalta ja innostavalta. <3

  2. Laura
    June 4, 2020 / 6:34 pm

    Anneli Kannon Viisi villiä Virtasta sarjaan on näköjään tullut lisää osia, joita meillä ei ole luettu, kun lapset ovat jo kasvaneet. Mutta niissä, jotka luin, lapset olivat aktiivisia toimijoita ja hoksasivat itse asioita. Lisäksi kirjat käsittelevät monille tuttuja juttuja, kuten eskarin aloittamista, kiusaamista, omaa tahtoa jne, joten samaistumispintaa löytyi helposti. Ilolla niitä luin.

    • Emma
      Author
      June 6, 2020 / 11:54 am

      Katsoinkin näitä kirjastossa. Tosi hyviä leikki-ikäisille, varmasti tartutaan näihin muutaman vuoden päästä! 🙂 Kiitos tästä vinkistä!

    • Emma
      Author
      June 6, 2020 / 11:53 am

      Kiitos tästä vinkistä, näyttää tosi hyvältä!

  3. MB
    June 5, 2020 / 8:16 pm

    Tämä on niin hyvä postaus! Mahtavaa että herätät ihmisiä ajattelemaan tietoisesti, millaiselta maailma lastenkirjoissa näyttää. Kuka on aktiivinen toimija, kuka taustahahmo ja kuka puuttuu kokonaan. Sulla on aina täällä ja instassa kivoja juttuja, mutta tämä oli aivan huippu!

    • Emma
      Author
      June 6, 2020 / 11:52 am

      Voi kun kiva kuulla, suurkiitos! Tää oli munkin mielestä ihan todella mielenkiintoista tutkia. Mahtavaa, että monet jakavat mun kanssa samanlaista ajatusmaailmaa – ja ovat myös ottaneet aktiivista otetta kasvatukseen tässä kontekstissa. Hyvä me!

    • Irjuski
      November 19, 2020 / 9:56 pm

      Meillä on iso Unicefin julkaisema kuvakirja jostakin 90-luvulta, jossa on kerrottu lasten elämästä eri puolilla maailmaa. Kaksivuotiasta kiinnostavat lähinnä kuvat ja henkilöiden nimet ja kirjaa selataan todella ahkerasti. Plussaa tässä on mun mielestä ainakin se, että “Tshegofatso” tai “Ngawaiata” voivat olla ihan yhtä tavallisia nimiä kuin “Markku” ja “Saara”. Tarkemmin luettuna kirja voi herättää paljonkin kysymyksiä ja keskustelua lasten erilaisista lähtökohdista ja elinoloista, mutta sen keskustelun aika tulee ehkä myöhemmin.

  4. Ruusu
    June 8, 2020 / 7:23 am

    Hei! Oletko tutustunut Fanni-tunnetaitosarjaan? Opiskelen sosionomiksi ja varhaiskasvatuksen kurssilla kävimme hieman läpi yhtä Fanni-kirjaa, jossa hahmot ovat kyllä eläimiä, mutta siellä oli esimerkiksi yhdellä hahmolla kaksi isää yms., mikä oli mielestäni aika huikeaa 🙂