Kesä, lasten leikit ja leija. Siinä vasta yhdistelmä! Leijan lennättäminen kannustaa pikkujalat kesähelteelläkin lukemattomiin juoksuaskeliin ja kirvoittaa suut kippuralle hymyin ja ilonkiljahduksin. Leijan lennättämisessä on pientä taikaa! Onko teillä jo lennätetty tänä kesänä leijaa?
Ensimmäistä kertaa ikinä meillä on kotona oikea takapiha. Olen niin onnellinen, oma piha mahdollistaa niin paljon ihania yhdessäolon hetkiä. Kesäisen, lempeän tuulenvireisen keskiviikkopäivän iloksi askartelimme siis Aatoksen kanssa simppelin leijan, jonka lennättämiseen omalla nurmikolla menikin sitten useampi hetki. Se toimii! Se toimii! huuteli taaperoinen juoksennellessaan katse taivaaseen päin porautuneena, silmät sikkuralla auringonsäteistä ja varpaanvälit täynnä ruohonkorsia.
Aatos oli oikeassa, sillä tämä leija kyllä toimii ja taaperokin osaa sitä lennättää. Ei se kovin korkeuksiin lennä, mutta villisti juoksemalla ja heiluttamalla värikäs paratiisilintu lentää lapsen mukana pitkin pihaa. Nyt kerron askartelun toteutuksen ja vinkkejä leijan lennättämiseen – pysy mukana!
Helppo leijan askartelu
Tarvitset leijan askartelua varten tavallisen A4-kokoisen paperin, metrin mittaisen narunpätkän sekä ehkä myös kepin. Jos käytte kesäisellä luontoretkellä, napatkaa sopiva keppi mukaan metsästä tai polun varrelta. Paperina voi käyttää aivan tavallista kopiopaperia tai muuta ohuehkoa paperia. Paperin voi värittää ja koristella haluamallaan tavalla. Leijasta voi helposti tehdä esimerkiksi linnun muotoisen – askartelemalla kartongista nokan ja pyrstön.
Me käytimme vanhaa maalausta leijan pohjana. Lisäsimme askartelusilmät, nokan ja hieman naruhaituloita koristeiksi. Ihana paratiisilintu valmistui tosi nopsasti ja Aatoskin pystyi olemaan tosi hyvin apuna! Paperi taitetaan keskeltä kahtia ja taitetaan symmetrisesti kulmista keskelle. Taitokset nidotaan kiinni ja kiinnityksen viereen tehdään reikä narulle. Katsohan alta kuvat taitteluvaiheesta, niin hahmotat paremmin jutun juonen.
Postauksen lopussa vielä muutama vinkki lennätysvaiheeseen ja leikin jatkamiseen! Jaan myös linkin videoon, josta itse katsoin mallia.
Leijan lennättäminen
Omatekemillä leluilla leikkiminen on parasta. Siksi todennäköisesti leijan lennättäminen motivoi lasta ihan sellaisenaan. Leijaa lennättäessä saa rutkasti liikuntaa ja ulkoilua eli mikäs sen parempaa! Kun uutuudenviehätys katoaa, leijan lennättämiseen voi suunnitella esimerkiksi pienen radan tai ottaa aikaa lennättämisen kestosta. Mitä pienempi lapsi, sitä enemmän leikki tarvitsee kannattelua ja vanhemman läsnäoloa. Vuorottelu, kävelemisen ja juoksemisen vaihtelu tai vaikka ohjeiden antaminen on lennättäjälle on helppoa yhteistä tekemistä ja samalla vahvistaa aikuisen ja lapsen vuorovaikutussuhdetta kivalla tavalla.
Olisi hauska nähdä kuvia teidän askartelemista leijoista, oli ne sitten tämän blogiohjeen mukaan tehtyjä paratiisilintuja tai ihan muunlaisia innovaatioita. Jutellaanko taas Pienten lasten puuhia -ryhmässä? <3 Tykkään kovasti ryhmästä ja sen hyvästä hengestä – meitä on jo yli 4000! Olen itsekin saanut ryhmästä monta huippua ideaa, joita aion toteuttaa tässä kesän aikana.
Tässäpä alla vielä lupaamani video leijan askartelusta.
Kaikki Leikki leikkinä -blogin askarteluvinkit löydät tägillä askartelu. Tiesitkö muuten, että yläreunan navigointipalkista pääset selailemaan ideoita teeman tai lapsen iän mukaan jaoteltuina?
-Emma