Lima, slime, oobleck, goop, ei-newtonilainen fluidi, kiinteä neste… tai ihan vaan turkoosi taikaliemi, joka koostuu vain vedestä ja perunajauhoista. Liman kummalliset ominaisuudet ottivat valtaansa ja saivat 1-vuotiaan jatkamaan leikkejä ennätyksellisen kauan. Hypnoottista, ja niin ihanaa!
Luonnontiedelauantai saa alkunsa tästä sotkuisasta, värikkäästä ja koukuttavasta limaleikistä.
Tiedekokeet lapsen kanssa
Tiedekokeiden tekeminen on mukavaa ja innostavaa hommaa. Jo taaperoikäisen lapsen kanssa voi alkaa harjoittamaan hyviä, tieteellisiä käytäntöjä: hypoteesin tekemistä ja tulosten raportointia.
Mitähän mahtaa tapahtua? voi olla hedelmällinen pohdintahetki ennen kokeen tai puuhan aloittamista. Kokeen jälkeen voi kertoa vaikka perheenjäsenelle, mitä luulimme tapahtuvan ja mitä sitten tapahtui. Miksi saattaa olla haastava kysymys, mutta yllättävän usein tieteellisten ilmiöiden selittäminen on mahdollista myös yksinkertaisesti ja ymmärrettävästi.
Mitä perunajauhoista tehty lima oikeastaan on?
Ei-newtonilainen fluidi saa nimensä siitä, ettei se vastaa Isaac Newtonin käsitystä siitä miten nesteen tulisi käyttäytyä – toisin sanoen se ei muuta viskositeettiään (paksuutta) lämpötilan vaihteluiden mukaan.
Tämä taikaliemi muuttaa paksuuttaan ulkoisen voiman vaikutuksesta. Siis sormen painallus, nyrkin puristus tai painovoima saa nesteen muuttumaan. Taianomaista! Jatkan nyt kutsumalla ainetta limaksi, koska ei-newtonilainen neste kuulostaa niin kovin hankalalta.
Liman valmistus on superhelppoa
Valmista lima mittaamalla kulhoon sopivan määrän, esim. 2 dl perunajauhoja. Lisää vettä vähitellen, kunnes koostumus on sopivaa – huomaat kyllä!
Taikaliemen takana ei tietenkään ole taika vaan tiede. Kysymys on aineiden olomuodosta. Arkitietomme mukaan esimerkiksi vesi vaihtaa olomuotoaan kiinteästä (jääpala) nestemäiseen ja kaasuun (vesihöyry) lämpötilan vaihtelun seurauksena. Taikaliemellä on sekä kiinteitä että nestemäisiä ominaisuuksia, jotka muuttuvat kun siihen kohdistuu jokin voima.
Erilaisia kokeita voi tehdä puristamalla taikalientä nyrkkiinsä ja sitten vapauttamalla paineen. Taikalientä voi painella, puristella ja lyödä sormilla tai erilaisilla välineillä. Voi yrittää löytää mahdollisimman tehokkaita keinoja siirtää sitä astiasta toiseen. Pienet ihmiset löytävät riemun ihan vain aineen tunnustelemisesta ja kauhomisesta.
Leikin jälkeen lima siivotaan
Tämä on tosi hauska ja koukuttava leikkiaine. Sainkin itse nautiskella turkooseista käsistäni seuraavat pari päivää. Värjäsimme taikaliemen elintarvikeväreillä, mutta toimii se aivan yhtä hyvin valkoisenakin tai luonnonväreillä värjättynä. Sotkua saattaa kyllä tulla, mutta paras on antaa roiskeiden kuivua ja napata sitten perunajauhot imurin saaliiksi.
Luonnontieteiden lauantai jatkuu tästä hamaan tulevaisuuteen! Luvassa jännittäviä kokeita sekä ilmiöihin liittyviä yksinkertaisia selityksiä.
Löydät kaikki tiedekokeet blogin TIEDE-kategoriasta sekä toki Instagramista tunnisteella luonnontiedelauantai.
Leikin iloa! Seuraa Leikki leikkinä: Instagram // Facebook // Pinterest
-Emma