En halua tottelevaisia lapsia

Kaupallinen yhteistyö: Varhaiskasvatuksen tietopalvelu. Sisältää linkin postikuluttomaan kirjatarjoukseen Positiivinen kasvatus -kirjasta.

positiivinen kasvatus on kokonaisvaltainen kasvatusmalli tukemaan lapsen hyvinvointia

En halua tottelevaisia lapsia, vaan ajattelevia, ymmärtäviä lapsia. Lapsia, jotka haluavat tehdä oikein.

Mikä mullistava ajatus! Tässä kiteytyy mielestäni yksi Positiivinen kasvatus -kirjan (Tiia Trogen, PS-kustannus 2020) hienoimmista oivalluksista. Positiivisen kasvatusmenetelmän ydin on opettaa lapsi ajattelemaan, ei ottamaan vastaan käskyjä ja tottelemaan.

On korkea aika ravistella vanhanaikaisia kasvatusajatuksia – lapsen tehtävä ei ole istua hiljaa näkymättömänä tai olla helppo ja kiltti.

Tämä ei tarkoita sitä, että lapsen sallitaan käyttäytyvän miten vain. Ensimmäisten elinvuosien aikana tehdään pitkäjänteistä ja johdonmukaista kasvatustyötä. Rakastetaan ja asetetaan perustellut rajat. Luodaan turvallinen ympäristö, jossa kaikki tunteet ovat sallittuja. Opetellaan mielekkääseen elämään tähtääviä hyvinvointitaitoja, ajattelun taitoja, itsemyötätuntoa ja toisen asemaan asettumista.

Työ kantaa hedelmää: pikku hiljaa lapsen omat oivallukset johdattavat häntä toimimaan tilanteiden vaatimalla tavalla, oma ja ympäristön hyvinvointi huomioon ottaen. Lapsi ei toimi kepin pelossa tai porkkanan toivossa, vaan johdattajana toimii sisäinen halu toimia oikein.

positiivinen kasvatus

Lapsi ei ole ikuisesti meidän ohjauksessamme, vaan jonain päivänä sulkee kodin, lapsiryhmän tai luokan oven viimeistä kertaa lapsen roolissa. Silloin meidän pitää päästää lapsi luottavaisena maailmalle.

Positiivisen kasvatuksen rakennuspalikat

Positiivisen kasvatuksen menetelmän pohjalla on vahva tutkimustieto aivojen kehittymisestä, hyvinvointiin vaikuttavista tekijöistä sekä eri kasvatustyylien vaikutuksesta lapseen ja elämänkulkuun.

Kirja esittelee positiivisen kasvatuksen talon rakennuspalikoita, joiden avulla voidaan luoda hyvä pohja lapsen kasvulle ja kehitykselle. Näistä rakennuspalikoista, kuten esimerkiksi luonteenvahvuuksien tunnistamisesta, kasvun asenteesta, optimismista, resilienssistä, tietoisuustaidoista ja ajattelun taidoista tulisi kasvattajan olla tietoinen ja opettaa niitä lapselle ikätason sekä tarpeen mukaan.

positiivinen kasvatus ei perustu rangaistuksiin, vaan ajattelun taitoon

Menetelmä nojaa siihen, että kasvattajalla on kattava tietopohja lapsen kasvusta ja kehityksestä. Esimerkiksi lapsen aivojen tunteminen auttaa ymmärtämään lasta ja toteuttamaan positiivista kasvatusta. Vaikka kasvattajan ei tarvitse olla aivotutkija tai kehityspsykologi, on tiettyjen perusasioiden tunteminen hyödyllistä ihan arjenkin sujuvuuden kannalta. Näitä perusasioita Positiivinen kasvatus esittelee lukijaystävällisesti ja käytännönläheisesti.

Kaunis ajatus, mahdoton toteuttaa?

Pikkulapsiarjen keskellä positiivisen kasvatuksen ajatusmaailma voi tuntua vieraalta ja vaivalloiselta.

Uusien termien opiskelu ja omien toimintamallien kyseenalaistaminen on kuluttavaa työtä, eikä ylimääräistä aikaakaan arjessa juuri ole. Kirjoitukseni alussa mainittu kuvaus omien oivallustensa ja sisäisen motivaationsa varassa toimivasta lapsesta voi kuulostaa lähinnä vaaleanpunaisten yksisarvisten ja sateenkaarien täyttämältä fantasiasadulta.

Sitä se varmasti hetkittäin onkin – todellisuutta ei voi kesyttää noudattelemaan menetelmiä tai teorioita. Todellisuus on täynnä inhimillisiä tunteita, arjen vastoinkäymisiä, väsymystä ja pohjaan palaneita puurokattiloita. Harvassa kodissa kuulee arjen pyörteissä sanoja resilienssi, etuotsalohko, itsesäätely tai mindfullness.

Positiivisen kasvatuksen sanoma lukijalle on lempeä ja solidaarinen. Kasvatustapojaan ei tarvitse muuttaa kerralla, sillä uutta voi opetella yhdessä lapsen kanssa. Myös aikuinen on välillä huonotuulinen, erehtyväinen, oppii uutta ja kehittyy matkan varrella. Tärkeintä on rakastaa, ylläpitää yhteyttä lapseen ja pyrkiä hyvään.

Positiivinen kasvatus ravistelee, mutta antaa toivoa

Lukijaa johdatellaan omien oivallusten äärelle taitavasti. Tavallaan itse kirja on hieno osoitus siitä, että positiivinen kasvatusmenetelmä toimii – se herättää lukijassa ajattelun kipinän. Miten minä toimin arjessa? Millaisia valintoja voisin tehdä, jotta lapseni saisi mahdollisimman hyvät eväät elämää varten?

Mitä pakkaamme mukaan henkiseen reppuun? Syyllisyyttä, häpeää, taakkoja ja traumoja vai mielen joustavuutta, vahvuuksia ja hyviä taitoja?

Positiivinen kasvatus: kirja-arvostelu ja tarjous

Silloin tällöin kirjan äärellä joutuu kohtaamaan myös hyökyaallon lailla yli pyyhkäiseviä riittämättömyyden tunteita. Kasvatuskeskustelun äärellä kasvattaja kohtaa aina omat epävarmuutensa. Sukupolvemme lapsuudenkokemukset eroavat usein radikaalisti positiivisen kasvatuksen ydinajatuksista, ja tiedostamattomien ajatus- ja toimintamallien toistaminen omassa kasvatustyössä on varsin luonnollista.

Kasvattajan kyky tiedostaa omaa toimintaansa on kirjan keskiössä. Uskon, että tämä kirja mullistaa monen lukijan ajatusmaailman täysin. Vaikka koskaan ei ole liian myöhäistä lisätä positiivisia keinoja kasvatukseen, ehdottaisin silti Positiivisen kasvatuksen lisäämistä äitiyspakkaukseen!

Kirja on erinomainen kokonaisuus, jossa positiivisen kasvatuksen perusajatukset esitellään selkeästi ja käytännönläheisesti. Tietokirjaksi tämän kirjan äärellä pääsee kokemaan yllättävänkin laajan skaalan tunteita, mutta perusvire on – tietysti – positiivinen.

Kirjan ehkä mielenkiintoisin osuus on lopussa, jossa annetaan kasvattajalle keinoja puuttua lapsen ei-toivottuun käyttäytymiseen. Rangaistuksia ei menetelmässä suosita. Jos kasvatuksen “pyhä kolminaisuus” kiristys, uhkailu ja lahjonta on poistettu käytöstä, mitä jää jäljelle?

Paljon lempeitä, tehokkaita ja lasta kunnioittavia keinoja. Sellaisia, tähtäävät kasvuun, kehitykseen ja kokonaisvaltaiseen kukoistukseen.

Jätän tämän kasvatuksen kulta-aarteen sinulle itse löydettäväksi. Kirja löytyy nyt Varhaiskasvatuksen tietopalvelun nettikaupasta lukijoilleni tarjoushintaan ja postikuluttomasti.

Jos luet elämässäsi yhden kasvatusoppaan, olkoon se tämä!

Meistä jokainen on osa toistemme tarinoita. Olet sitten vanhempi, opettaja, hoitaja tai muu kasvattaja, olet erittäin tärkeä osa lapsen elämäntarinaa. Aikuisen onkin hyvä miettiä, millaisen kappaleen lapsi kirjoittaisi sinusta omaan tarinaansa.

Oletko tutustunut tähän kirjaan, tai aiotko tutustua?

Postauksen sitaatit ja lähteet:

Tiia Trogen, Positiivinen kasvatus. PS-kustannus, 2020.

Lue kaikki kasvatukseen liittyvät kirjoitukseni täältä. Seuraa Leikki leikkinä: Instagram // Facebook // Pinterest

Follow:
Share: