SATEENKAAREN ASKARTELU: YHTEISÖLLISYYTTÄ JA TOIVOA

sateenkaaren askartelu välivaihe
Pieni, hienovarainen ele. Toivon symboli. Yhteyden mahdollistaja.

Teksti sisältää kaksi tuotesuositusta mainoslinkkien muodossa, merkitty *.

Tämä sateenkaaren askartelu on yhteisöllistä ympäristötaidetta parhaimmillaan. Leikki leikkinä #kuviskoulun toisella oppitunnilla osallistutaan maailmanlaajuiseen, korona-kriisin myötä ajankohtaiseen liikkeeseen eli Rainbow Challengeen. Siinä lapset ja aikuiset ripustavat sateenkaaria kotinsa ikkunoihin. Sateenkaaret ikkunoissa symbolisoivat toivoa, rakkautta ja yhteyttä toisiin ihmisiin, vaikka oikeat ihmiskontaktit onkin nyt karsittu minimiin. Sateenkaaren näkeminen ikkunassa muistuttaa, että käymme kaikki tahoillamme läpi samoja asioita: epätietoisuutta, ehkä pelkoa ja yksinäisyyttä. Emme kuitenkaan ole yksin. Kaikki muuttuu vielä hyväksi.

sateenkaaren askartelu valmis työ

Rainbow challengeen voi osallistua ripustamalla ikkunaansa minkälaisen sateenkaaren tahansa. Me teimme kollaasitekniikalla upean, ison pahvisateenkaaren ja jaan tässä ohjeet sen askartelemiseen. Soveltaminen on suotavaa ja sallittua!

TARVIKKEET: SATEENKAAREN ASKARTELU

Voit mainiosti soveltaa ja käyttää sellaisia materiaaleja, joita kotona sattuu olemaan.

Aikakausilehdistä, mainoksista tai vaikkapa elintarvikepakkauksista voi leikata eri värisiä paloja. Kierrätysmateriaalit ovat tosi toimivia tässä! Odotellessa sateenkaaren kuivumista voi lähteä kotona aarrejahtiin, etsimään eri värisiä materiaaleja.

sateenkaaren askartelu: materiaalit lajiteltuina

Löytyneiden materiaalien valmistelu on osa kokonaisuutta. Kun on löydetty sopivia askartelumateriaaleja, on ne hyvä leikata (tai repiä) sopivan kokoisiin paloihin sekä lajitella värien mukaan pieniin kippoihin. Näin askartelu sujuu mukavasti. Meillä Aatos-taapero nautti eniten juuri saksiharjoituksista (silkkipaperin leikkaaminen) ja värilajittelusta. Pienen kanssa materiaalin lajittelu väreittäin antaa myös mahdollisuuden pilkkoa tehtävä osiin ja liimailla paikalleen aina yksi väri kerrallaan. Kokonaisuudessaan tämä sateenkaari oli meidän olohuoneen pöydällä työskentelyvaiheessa useamman päivän! Ei siis kannata kiirehtiä, tässä työssä on monta vaihetta ja aikaa uppoaa reilusti.

TYÖVAIHEET: SATEENKAAREN ASKARTELU

1. sateenkaaripahvin maalaaminen ⁣
2. kollaasimateriaalien kerääminen, valmistelu ja lajittelu ⁣
3. tilpehöörin liimaaminen (pilvet voi tehdä vanulapuista) ⁣
4. sateenkaaren ripustaminen ikkunaan⁣

Jos haluaa osallistua yhteisölliseen haasteeseen, niin viimeinen vaihe on kuvan ottaminen ja tiedon levittäminen eteenpäin. Voit jakaa kuvan sosiaalisessa mediassa hashtagilla #rainbowchallenge. Tägää kuvaan mukaan myös @leikkileikkina ! Kerro haasteesta ja pyydä ystäviä ripustamaan sateenkaaret omiin ikkunoihinsa. Milloinhan bongaat ensimmäisen sateenkaaren kotikadultasi?

MITÄ OPITAAN:

Pieni lapsi kertailee tässä tehtävässä värien nimityksiä ja harjoittelee mielekkäällä tavalla värien mukaan lajittelua. Kaikenlainen käsillä työskentely: repiminen, leikkaaminen, liimatuubin pursottaminen ja pienten palojen liimaaminen on hyvää treeniä hienomotoriikalle ja käden lihaksistolle. Lisäksi tässä harjoitellaan yhteistyötä!

Isompi lapsi kokeilee kollaasitekniikkaa sekä rohkeaa ja oivaltavaa kierrätysmateriaalien käyttöä. Hän oppii taiteen mahdollisuuksista yhdistää ja herättää tunteita. Jos kotona askarrellaan yksi suuri sateenkaari, on tämä myös isommalle lapselle ihana mahdollisuus harjoitella yhteistyötaitoja, neuvottelua (ja ehkäpä myös itsehillintää). Jos lapsi on kiinnostunut sateenkaarista, keskustelua hänen kanssaan voi jatkaa oikeisiin sateenkaariin ja siihen, miten ne syntyvät. Kädentaidoista innostunut lapsi voi sormivirkata tai virkata sateenkaaren alaosasta lähteviä nauhoja, jotka kiinnitetään ompelemalla tai liimaamalla.

Pitäkää hauskaa ja ennen kaikkea pidetään yhtä!

Emma

Seuraa Leikki leikkinä -juttuja: Instagram: // Facebook

Follow:
Share: