SATEENKAARILEIKIT

Koska rakastan värejä, rakastan sateenkaaria. Kuvissani silloin tällöin vilahdelleet sateenkaaret ovat yksi lempijutuistani. Niissä yhdistyy monta hyvän lelun ominaisuutta: turvallinen, luonnonmateriaaleista tehty, kestävä, yksinkertainen, monikäyttöinen ja ajaton. Sateenkaari kestää aikaa ja kasvaa leikkijänsä mukana!

Pikkuautojen jälkeen sateenkaari näyttää olevan puolitoistavuotiaan Aatoksen lempilelu. Sen paikka on ylähyllyllä, joten hän menee hyllyn eteen seisomaan, osoittaa sateenkaarta, sanoo “tää, tää!” ja hymyilee silmät loistaen. Leikimme sateenkaarella yleensä yhdessä – kasaamme erilaisia torneja, tasapainottelemme, teemme palloille ratoja ja tunneleita. Osa leikkiä on tietenkin tornien kaataminen ja ratojen rämäytys palasiksi! Ei muuten täysin tiedetä, miksi lasten mielestä tornien kaataminen on niin hauskaa. Sen kuitenkin epäillään liittyvän syy- ja seuraussuhteen hahmottamiseen ja havaintoon, että lapsi pystyy itse toiminnallaan vaikuttamaan ympäristöönsä.

Sateenkaaren juju on siinä, että sen käyttötarkoitukset ovat leikissä rajattomat. Ne voivat olla mitä vain – siltoja, tunneleita, autotalleja, teitä, vuoria, järviä, kulkuvälineitä, liikennevaloja, lautasia… mitä vain lapsi keksii, ja mitä leikkiin sillä hetkellä tarvitaan. Monet mahdolliset käyttötarkoitukset tukevat lapsen luovaa leikkiä ja kannustavat mielikuvituksellisien ideoiden toteuttamiseen. Tässä viisi ideaa siihen, miten meillä on sateenkaaria käytetty!

1. Pinot ja tornit

Yksi sateenkaarileikki on tietysti pinoaminen. Kokoamalla sateenkaaren palat “oikeaan” järjestykseen lapsi vertailee palojen väriä ja kokoa sekä harjoittelee ongelmanratkaisutaitojaan. Perinteisen sateenkaaren lisäksi tornejakin voi tehdä lukemattomia erilaisia! Kaarien tasapainottelu ja järjestely omavalintaisiin rakennelmiin on hyvää treeniä hahmottamiselle ja motoriikalle. Välillä kaaret rämähtävät lattialle – yrityksen ja erehdyksen kautta lapsi pikkuhiljaa oppii, miten kaaria kannattaa asetella. Jos niiden nyt ylipäätään haluaisi pysyvän pystyssä!

2. Palloradat- ja tunnelit

Erilaisten palloratojen ja tunneleiden rakentaminen kaarista on hauskaa! Olemme onnistuneet tekemään jo Aatoksen kanssa yksinkertaisia kuularatoja, vaikkeivat ne kauaa pysykään toimivina. Taaperon raajat viuhkovat riemusta sinne ja tänne, kun pallo kulkee radalla – välillä rakennelman kohtalona on jäädä innostuksen jalkoihin. Monimutkaisempien kuularatojen rakentelussa on haastetta isommallekin lapselle (jopa aikuiselle!), mutta onnistumisen riemu on sitäkin suurempi. Ongelmanratkaisutaidot, hahmottamiskyky ja ideointi ovat avainasemassa ratojen rakentelussa.

Kaaria voi käyttää myös tunneleina ja vierittää palloja tai kuulia niiden alta. Vain mielikuvitus on rajana – yhdistetäänkö leikkiin värien vertailua, kokojen vertailua, laskemista, monimutkaisia tehtäväratoja vai nautitaanko vain pallojen vierittämisestä ja “maaliin” osumisesta.

3. Pienoismallileikit

Värikkäät sateenkaaren kaaret kerta kaikkiaan kutsuvat leikkimään! Lapset nauttivat pienten maailmojen rakentamisesta ja hahmoilla leikkimisestä. Kaarille voi keksiä tosi monia käyttötarkoituksia myös pienoismallileikeissä. Rakentuisiko niistä pikku hahmoille kerrostalo? Leikkipuisto? Autotalli? Lehmien aitaus tai hevosten laidun? Junaradan ylittävä silta? Kaaret ovat värikkäitä, mutta muuten niin yksinkertaisia, että ne taipuvat monenlaisiin leikkeihin. Kaaria voi tosi helposti yhdistellä jo kotona oleviin leikkivälineisiin – esimerkiksi dubloihin, muovieläimiin, nukkekodin nukkeihin, playmobileihin, pikkuautoihin tai little people -hahmohin, joten kaikkea uutta ei todellakaan tarvitse hankkia.

Pienoismallileikit ovat lapsen oman mielikuvituksen tuotosta. Vapaa leikki on lapsen ajattelun väline – leikissä hän käsittelee päivän tapahtumia, erilaisia tunteita ja tilanteita, jäsentää ympäristöään ja voi turvallisesti toimia eri rooleissa.

4. Muotojen ja hahmojen luominen

Sateenkaaren kaaria voi käyttää kekseliäästi ja luoda niiden avulla erilaisia hahmoja ja muotoja. Kaksiulotteisia muotoja voi luoda lukemattomia, mutta helppoja aloituksia voisivat olla esimerkiksi pallo, kukka, etunimen alkukirjain tai numero. Puolitoistavuotias ei vielä hahmota asiaa tarpeeksi rakennellakseen itse, mutta hän kyllä tunnistaa kaarista rakennettuja muotoja ja riemastuu niistä kovin!

5. Oppimistehtävät

Leikki-ikäiset lapset saattavat osoittaa hyvin voimakasta kiinnostusta esimerkiksi lukemista tai laskemista kohtaan. Jos motivaatio lähtee lapsesta itsestään, mikään ei estä harjoittelemasta lapsen kanssa näitä taitoja leikinomaisesti! Sateenkaaria voi käyttää apuna erilaisissa oppimistehtävissä – niitä voi laskea, lajitella väreittäin tai koon mukaan, niiden päälle voi asetella samanvärisiä asioita. Voi harjoitella vastakohtia tai vastavärejä. Voi laskea, kuinka monta sekuntia pallolla kestää kulkea radan läpi – ja kirjata tulokset ylös. Mahdollisuudet ovat jälleen lukemattomat!

Pienten kanssa tärkeintä on, että oppiminen on leikin sivutuote ja tehtävien tulostavoitteet hylätään. Oppimismotivaatioon vastaaminen ja sen ylläpitäminen sopivan tasoisia tehtäviä tarjoamalla riittää.

Sateenkaari todella on – kauniin ulkomuotonsa lisäksi – myös todella laadukas ja monikäyttöinen leikkiväline. Enpä ole hetkeäkään katunut tätä pitkään harkittua ostopäätöstä. Korkeahko hinta myös takaa, että kohtelemme kotona sateenkaarta erityisen hyvin. Säilytämme sitä ylhäällä hyllyllä, leikimme sillä yhdessä ja kokoamme sen leikkien jälkeen takaisin. Kun joskus sateenkaari tulee meillä elinkaarensa päähän, se jatkaa matkaansa seuraavaan perheeseen – yhä kauniina, ehjänä ja yhtä monikäyttöisenä.

katso myös: Millainen on hyvä lelu?

P.S. Jouduitko sateenkaarihuuman valtaan? Tsekkaa instagramista esimerkiksi #grimmscreations tai #grimmsrainbowchallenge – ei ainakaan helpotusta luvassa!

Follow:
Share: