Taas on tiedelauantain vuoro tuoda tietoisuuteenne jotakin kaunista, jännittävää ja upean helppoa! Voit luoda itse häikäisevän upeita sateenkaaren värejä paperille – vain veden ja kynsilakan avulla. Sateenkaaripaperi onnistuu lapsiltakin!
Mitä yhteistä on riikinkukon sulilla, saippuakuplilla, cd-levyn alapinnalla ja kovakuoriaisen kuorella? Nopeasti miettimällä ei mitään. Mutta väri! Kaikki mainituista esineistä ja asioista vaikuttavat hohtavan sateenkaaren eri väreissä, kun niitä tarkastelee eri valossa ja eri kuvakulmista. Niin myös tämä paperi hohtaa! Irisoiva pinta luodaan paperille ohuen kynsilakkakalvon avulla. Tästä vinkit puuhaan – kokeile ja hämmästy!
TARVIKKEET
Marketin tarvikkeilla pärjää jälleen. Tarvitset sateenkaaripaperiin:
- mustaa kartonkia leikattuna paloiksi ja suikaleiksi
- sopivan vesiastian
- väritöntä kynsilakkaa (tavallinen, ei geelikynsilakka)
- pyyhkeen
TYÖOHJE: NÄIN VALMISTUU SATEENKAARIPAPERI
- Valmistele: leikkaa kartongit sopiviksi paloiksi, jotka mahtuvat valitsemaasi astiaan. Täytä astia vedellä ja asettele pyyhe työpisteen viereen (kartonkien kuivattamisalustaksi).
- Upota kartonginpala veteen.
- Tiputa veden pinnalle 1-2 tippaa kirkasta kynsilakkaa. Toimi sen jälkeen pikaisesti ja nosta paperi vedestä.
- Toista ja ihaile kuivuneita, itse tekemiäsi hohtavia sateenkaaripapereita!
- Jatkojalosta sateenkaaripaperi askarteluun tai muuhun sopivaan puuhaan.
Aikuinenkin saattaa joutua yrityksen ja erehdyksen kautta kokeilemaan, mikä on paras tekniikka sateenkaarikalvon muodostumiseksi paperin pintaan.
Älä lannistu, jos muutama ensimmäinen kokeilu ei onnistu täydellisesti, tai koko paperi ei täyty hohtavista kuvioista. Jos ehdottamani tekniikka ei ota onnistuakseen, voit myös tiputtaa kynsilakkatipat veteen ensin ja sitten dipata paperin vedessä. Kokeilkaa, tutkikaa, yrittäkää, erehtykää ja onnistukaa! Se on tiedetutkimusten kivoin osa ja opettavaisin anti.
Tämän sanottuani – tekniikka ei ole vaikeaa ja lapsetkin siinä oikein hienosti voivat onnistua, rohkeasti siis testailemaan. Ensimmäistä kertaa blogin historiassa löydät muuten myös ohjevideon – rullaa aivan postauksen alalaitaan!
Harkitse, annatko lapsellesi kynsilakkapulloa vai hoidatko itse tippojen tiputuksen veteen. Tarkkaile aina lapsesi toimintaa ja varmista, ettei hän haistele, maistele tai muuten kuluta haitallisia aineita! Työskennelkää ilmastoidussa tilassa tai ulkona, jos haluatte minimoida kynsilakkahöyryt. Tästä puuhasta lähtee tosi voimakas tuoksu.
SELITYS JA JATKOTUTKIMUKSET
Irisointi eli iridisointi on ilmiö, jossa pinnan väri näyttää vaihtelevan katselukulmasta ja valon tulokulmasta riippuen. Irisoivia pintoja löytyy paljon luonnosta – perhosten siivistä, simpukoiden sisäpinnoilta, kovakuoriaisten kuoresta ja erilaisista mineraaleista. Elävässä luonnossa pinnan optinen ilmiö aiheutuu pintarakenteesta, joka muodostuu ohuista, päällekkäisistä kalvoista. Myös ihmisten tekemät asiat voivat olla irisoivia – esimerkkinä cd-levyn alapinta, saippuakuplat tai erilaiset maalit ja pinnoitteet. Nesteiden pintojen irisointi johtuu valon taittumisesta eri aineiden välillä.
Lapselle sateenkaaripaperin muodostumista voisi selittää hyvin yksinkertaistetusti. Paperin päälle muodostetaan hyvin, hyvin ohut kynsilakkapinta, joka heijastaa valoa. Siinä se! Jos haluat tutustua aiheeseen tarkemmin, katso esimerkiksi tämä yksinkertaiseen sivu: Iridescence Facts for Kids. Jos haluat tutkia valon muodostumista ja heijastumista yksityiskohtaisesti, lue esimerkiksi täältä: Thin-film interference.
Jatkotutkimuksena voisi esimerkiksi etsiä ja muistella erilaisia muita irisoivia pintoja kotoa tai maailmasta. Saippuakuplien puhaltelu ja erityisesti niiden värien tutkailu on varmasti lapsille mieleen! Cd-levyn tutkiminen ja kääntely valoa vasten voisi olla mielenkiintoista. Mitä kaikkia värejä löydätte? Tästä päästäänkin sujuvasti lempiväreihin, spektriin, sateenkaariin ja erilaisiin taiteilupuuhiin.
Tässä vielä lupaamani ohjevideo.
Oikein ihanaa viikonloppua ja kivoja tiedetutkimuksia! Muista seurata Leikki leikkinä sun suosikki-somekanavilla: Instagramissa (klik!) tai Facebookissa (klik!) ja suositella meitä kamuillesi, jos siltä tuntuu!
-Emma
Tykkäsitkö tästä postauksesta? Tutustu myös toiseen supersuosittuun askarteluun, marmoripaperiin!
Irtoaako paperista/vedestä kynsilakkaa pyyhkeeseen? Lähteekö pois pesussa?
Moikka, ei lähde enää tuossa vaiheessa! 😊
Siis ei irtoa väriä tai tahroja!