Herkät savitaulut painotekniikalla

suloiset savitaulut on helppo valmistaa lasten kanssa itsekovettuvasta savesta

Nämä savitaulut ovat tosi suloisia ja kiva lisä lastenhuoneen sisustukseen. Mikä parasta: myös 2,5 -vuotias onnistui omalla tyylillään tekemään oikein söpön taulun, ihan itse!

Käytimme savitaulujen tekemiseen itsekovettuvaa savea ja metsästä ja puutarhasta kerättyjä kasveja. Savitaulun tekemisessä on monta työvaihetta ja näytän ne tässä seuraavaksi. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan tätä tekniikkaa.

Savitaulu: tarvikkeet

itsekovettuva savi on hyvä materiaali, josta valmistuvat helpot savitaulut

Kukka-aiheisten savitaulujen tekemiseen tarvitset seuraavat tarvikkeet:

  • itsekovettuvaa savea (esim. tämä Plus-savi)
  • kaulin
  • pyöreä muotti, esimerkiksi vesilasi
  • kasveja tai lehtiä
  • grillitikku reiän tekemiseen
  • juuttinarua tms. kiinnitykseen

Savitauluja voi toki tehdä aivan oikeastakin savesta, mutta harvalla on kotonaan polttoon tarvittavaa saviuunia. Siksi itsekovettuva savi onkin niin mainiota ja kätevää!

Työvaiheet savitaulun tekemiseen

Valmiin savitaulun tekemiseen tarvitaan muutama erillinen työvaihe, ja ne valmistuvat kahden eri työskentelykerran aikana. Tämä on mielestäni oikein hyvä, kun tehdään erilaisia askarteluja ja taidejuttuja erityisesti pienten lasten kanssa!

Lapsi oppii, että työvaiheet seuraavat toisiaan ja toiminnassa on eri kerroksia. Kaikkea ei vain hutaista valmiiksi yhdellä kerralla mahdollisimman nopeasti.

Työvaiheet ovat seuraavanalaiset:

  1. Saven työstäminen ja kauliminen
  2. Kasvien painaminen kiinni saveen
  3. Muotojen leikkaaminen irti

Aloita työstämällä savia hieman käsissä tai painamalla sitä pöytää vasten, jotta se notkistuu. Kauli sitten savesta noin puolen sentin paksuinen, tasainen levy.

Paina sitten haluamasi kasvien kuvia saveen. Kauli niin, että kasvit hieman uppoavat saven pintaan. Poista sitten kasvi varovasti.

Sommittele sitten esimerkiksi vesilasin pyöreän suuaukon avulla, millaiset taulut haluat tehdä. Paina vesilasilla muoto saveen. Muista tehdä jo tässä vaiheessa grillitikulla kiinnitysreiät, jos haluat myöhemmin taulun seinälle!

Valmiiden savimuotojen kuivaminen kestää vähintään vuorokauden, jopa pari päivää. Kun savi on täysin kuivanut, se voidaan jälkikäsitellä maalaamalla ja/tai lakkaamalla halutulla tavalla.

suloiset savitaulut on helppo valmistaa lasten kanssa itsekovettuvasta savesta

4. Taulujen viimeistely

Taulujen viimeistelyssä vain taivas on rajana. Koska kyseessä on koriste-esine, ei viimeistelyn tarvitse olla veden- ja säänkestävä. Toki sellaisiakin maaleja ja lakkoja löytyy.

Me maalasimme kuivaneet taulut vesiväreillä. Tulos oli söpön hentoinen ja luonnollinen. Ehkäpä levitän valmiiden savitaulujen päälle vielä akryylilakan – tämä ei kuitenkaan ole lainkaan välttämätöntä.

Kiinnityssysteemiksi pujotin reikien läpi ohuen juuttinarun (joka ei näy kuvissa). Valmis!

Lapsen oma kädenjälki näkyviin

Tämä ohje on aivan ihana ja muunneltava idea. Itsekovettuvan saven puutteessa taikataikina tai soodataikinakin toimisi aivan hyvin muovailtavana massana. Tsekkaa postauksista ohjeet massoihin ja kuivattamiseen!

suloiset savitaulut on helppo valmistaa lasten kanssa itsekovettuvasta savesta
Etualalla lapsen omatekemä savitaulu

On tärkeää, että valmiissa työssä näkyy lapsen oma kädenjälki ja suunnittelu. Kaiken ei tarvitse olla perinteisessä muodossa, vaan lapsi voi itse päättää miten päin ja millä väreillä työskennellään. Lopputulos on upea yhtä kaikki, ja ennen muuta OMA.

Meillä 2,5-vuotias puuhaili mukana ihan mielellään. Hän oisi varmasti ollut vielä innostuneempi painelemaan saveen autonrenkaan jälkiä ja maalaamaan niitä – täytyykin laittaa idea mieleen ja toteuttaa se joku toinen kerta!

Jos valmistatte savitauluja, kuvia työn touhusta ja valmiista töistä saa jakaa somessa IG:n tai FB:n puolella! Olisi tosi hauska nähdä välähdyksiä teidän touhuistanne. Leikki leikkinä löytyy esimerkiksi Instagramista ja Facebookista!

Follow:
Share: