Talvileikkejä: nautitaan lumesta, jäästä ja pakkasesta!

Huh, lähes koko Suomea on taas koetellut aikamoinen talvimyräkkä. Lunta on tullut, jopa tänne Helsinkiin monta kymmentä senttiä! Istun keittiön pöydän ääressä, katselen ikkunasta vihdoin jäätynyttä merta ja kokoan yhteen leikkimiämme talvileikkejä.

Lapset viihtyvät talvella ulkona perinteisissä puuhissa: lumitöissä, lumilinnan rakennuksessa, mäenlaskussa ja talviurheilulajeihin tutustuessa. Joskus on kuitenkin paikallaan keksiä jotain “pientä ylimääräistä” kivaa ja jännittävää! Tässä muutama lumi- ja jääteemainen puuha, joita voi kokeilla lasten kanssa sekä sisällä että ulkona.

Talvileikkejä jäätimanttien kanssa

talvileikkejä lumesta ja jäästä
Nämä jäätimantit on värjätty elintarvikeväreillä. Jostain syystä väri pakeni timanttien keskelle, muodostaen upeita kuvioita – aivan kuin lasiveistoksia!

Jäätimantit ovat kyllä ihan parasta lumileikeissä! Jäisiä “timantteja” voi jäädyttää esimerkiksi maitotölkkeihin tai millaisiin vaan pakastamista kestäviin astioihin. Timanttien värjääminen tekee niistä ekstrahienoja ja innostavia. Isoista jäätiilistä voi rakentaa vaikkapa linnoituksen, ja pienemmillä voi leikkiä piilotusleikkejä lumessa.

Jäätimantteja on mahdollista värjätä esimerkiksi elintarvikeväreillä, vesiväreillä tai silkkipaperilla. Huomioithan, että värjätyt jääpalat voivat sulaessaan värjätä ulkovaatteita tai ympäristöä, eli pidä se mielessä! Haaleakin väri riittää hienosti. Jäätimantteja voi toki tehdä myös koristeeksi, jolloin mukaan kannattaa jäädyttää ripustusnaru.

Jää- ja lumimaalaus sisällä tai ulkona

talvileikkejä sisällä: lumimaalaus

Jää- ja lumimaalaus on hauskaa vaihtelua perinteiselle vesivärimaalaamiselle. Ulkona voi puuhata vapaasti, kun ei tarvitse niin huolehtia ympäristöstä. Maalatakseen siveltimillä lumen täytyy olla tiivistä – eli taputelkaa ensin sopivat paikat maalaukselle! Värjätyllä vedellä voi myös suihkia suihkepulloilla, jos paksut hansikkaat antavat myöden.

Me olemme harrastaneet lumimaalausta lähinnä sisällä. Lämmin sisäilma ja kylmä lumi luovat jännittävän kontrastin leikkiin ja maalaukseen. Sisällä käytimme pipettejä, koska taaperoni nauttii pipettileikeistä enemmän kuin siveltimellä maalaamisesta. Kun lumi värjääntyi kokonaan, kippasimme värikkäät lumet pihalle ja haimme taas uuden satsin – viisi kertaa peräkkäin! Välillä lämmiteltiin käsiä takan ääressä, koska eihän pikku kätöset vaan malttaneet pysyä pois jääkylmästä lumesta.

talvileikkejä sisällä: jäämaalaus

Jäämaalaus (yllä) on myös kivaa. Jäädytä vain parin sentin paksuinen lohkare ja anna lapsen työskennellä vapaasti! Kun lisää jäämaalaukseen vähän suolaa, jäähän sulaa hienon näköisiä pieniä onkaloita ja väri saattaa kulkea upean näköisesti jääkimpaleen sisään. Kun jää alkaa sulaa liiaksi, sen voi viedä uudestaan ulos jäätymään. Näin tulee samalla opettaneeksi lapselle myös veden olomuotojen vaihtelua.

Lumimaalaus silkkipaperilla

Silkkipaperimaalaus on kiva ja helppo askartelu, josta pienetkin innostuvat – ja jossa he hienosti onnistuvat! Silkkipaperimaalaukseen tarvitaan silkkipaperia tai kreppipaperia, joka päästää kastuessaan väriä.

talvileikkejä: silkkipaperimaalaus lumella

Silkkipaperipaloja leikataan tai revitään ja sitten sommitellaan akvarellipaperille tai kartongille. Koko komeus kastellaan ja annetaan silkkipaperivärien hoitaa paperin värjäys! Olen kirjoittanut lumella tehtävästä silkkipaperimaalauksesta tarkemman ohjeen, tutustu siihen täällä.

Lelujen jäädyttäminen ja pelastaminen – talvileikki tai kesäleikki!

Lelujen ja erilaisten leikkihahmojen jäädyttäminen on lasten keskuudessa ikihitti – niin kesällä kuin talvellakin! Jääleikki sopii talvella ehkä helpommin sisätiloihin, koska hienomotoriikkaa vaativien työkalujen käyttäminen pakkasessa voi olla haaste paksuille talvihansikkaille. Jäädytetyt hahmot voi viedä pelastusoperaatioon myös kylpyyn tai saunaan.

Lämpimällä vedellä ja suolalla autojen pelastusta


Tämän helteisen kesäleikin yhteydessä olen kertonut vinkkejä leikkiin ja sopiviin välineisiin – toimivat samalla tavalla myös talvella!

Jäisten koristeiden tekeminen

Jääkoristeiden tekeminen on tietysti aivan oma lajinsa. Siitä innostuvat niin lapset kuin aikuisetkin. Ämpärissä jäädytetyt perinteiset jäälyhdyt ovat hurjan kauniita, ja ämpäreihin voi halutessaan jäädyttää myös väriä tai koristeita (esimerkiksi leikkokukkia). Eräässä fb-ryhmässä näin upean lapsenmielisen toteutuksen, jossa servetin ulkopinta oli kiinnitetty jäälyhtyyn suihkepullosta vettä suihkuttamalla. Sitä tekisi itse mieli kokeilla!

Olen myös nähnyt toteutuksen, jossa ilmapallon sisään jäädytettiin pyöreä jäälyhty. Esimerkiksi tässä Ihana-lehden ohjeessa opastetaan tarkemmin jääpallojen jäädyttäminen.

Sen sijaan tässä Meillä kotona -lehden blogijutussa on hurjan monta ihanaa ideaa erilaisiin jäälyhtyihin.

Saippuakuplien jäädyttäminen

Vinkkaan saippuakuplien jäädyttämisestä, koska idea on mielestäni vaan niin mahtava. Saippuakuplien puhaltaminen talvella ja niiden jäätyminen upeiksi kuvioiksi – kyllä kiitos! FB:n valokuvausryhmät ovat täynnä upeaakin upeampia pakkaskuvia.

Harmi vaan, ettemme lukuisista yrityksistä huolimatta ole saaneet yhtäkään kuplaa jäätymään. Edellinen yrityksemme päättyi, kun kohta kolmevuotias imaisi pillillä saippuavettä suuhunsa ja sen jälkeen huitaisi minua silmään saippuakuplasauvalla.

Oletko onnistunut saippuakuplien jäädytyksessä? Kerro ihmeessä, miten sen teit! Tuleeko mieleen muita ideoita talvisiin lumi- ja jääleikkeihin? Kommentoihan!

Kivoja talvipäiviä ja talvileikkejä <3

Emma

Follow:
Share: