PIPARITALON RAKENTAMINEN – PARHAAT VINKIT

Kotona leijaileva piparintuoksu on varma merkki joulun lähestymisestä! Pipareiden leipominen ja piparitalon rakentaminen on ihanaa joulupuuhaa ja kiva perinne joulun odotukseen. Tässä minun ja instagram-seuraajieni yhteiset vinkit ja niksit piparkakkutalon vaivattomaan rakentamiseen. Näillä vinkeillä säästyt palaneilta näpeiltä ja hermoilta!

Me rakensimme tänä vuonna perinteisen mökin sijasta pipari-autotallin. Nyt on Aatoksen lempi-monsteriautolla koti, johon sen voi aina yön ajaksi parkkeerata säilöön! Aamulla ensimmäisenä juostaan sitten tarkistamaan, onko auto vielä tallissa tallella. Tällaisena amatööri-insinöörinä en ole koskaan lähtenyt suuritöiseen pipari-arkkitehtuuriin, vaan panostan mieluummin rekvisiittaan ja koristeluun. Tämäkin autotalli rakentui muutamasta yksinkertaisesta palasta yhteen liimaamalla.

Olen jaotellut piparitalo-vinkit prosessin etenemisjärjestyksessä: vinkit leipomiseen ja paistamiseen, koristeluun, piparitalon kokoamiseen ja yksityiskohtien viimeistelyyn. Aloitetaan!

VINKIT LEIPOMISEEN JA PAISTAMISEEN

Piparitalon voi leipoa aivan yhtä lailla itse tehdystä tai kaupan valmistaikinasta. Jos teet itse taikinan, se voi tehdä jämäkämmäksi kuin tavallisen piparitaikinan. Osien leikkaamisessa kannattaa käyttää hyödyksi viivotinta tai muuta suoraa pintaa, jotta piparitalon seinät saumat tulevat siistiksi ja osuvat mahdollisimman hyvin kohdalleen. Kun osat on leikattu ja siirretty pellille, koko komeuden voi laittaa hetkeksi parvekkeelle tai ulos kylmään. Tällöin osat eivät leviä uunissa niin paljon!

Jonkin verran levähtämistä ja reunojen pyöristymistä paistaminen kuitenkin aiheuttaa. Jos kulmat eivät osu kohdalleen, paistettuja reunoja voi jäähtymisen jälkeen raastaa tasaisemmiksi raastinraudalla. Piparitalon rakentaminen helpottuu huomattavasti tällä pienellä, nerokkaalla keinolla!

Ikkunanreiät usein pullistuvat uunissa. Yksi keino on jäljentää ikkunat ja muut reiät piparitalon seinään ennen paistamista, mutta irrottaa ne vasta jälkeenpäin veitsen avulla. Saat suorat ja siistit ikkunanpielet! Katso havainnollistava kuva alta.

Ikkunoista puheen ollen, saat aivan valloittavia lasi-ikkunoita piparitaloon, kun sulatat ikkunanreikiin värikkäitä karkkeja uunissa. Hienot ikkunat saat esimerkiksi kirkkaista, kovista karkeista (kuten muumitikkareista tehty murske – täytä kukkuralleen) tai nallekarkeista. Paista uunissa hetki niin, että karkit sulavat ja täyttävät ikkunanraon! Nosta leivinpaperilta vasta, kun seinä ja ikkuna ovat täysin jäähtyneet. Toinen ihana ikkunavaihtoehto on kovien liivatelehtien kiinnittäminen ikkunalaseiksi.

PIPARITALON KORISTELU

Koristeluko jo paistamisen jälkeen? Eikö ensin pitäisi koota talo? EI, sanovat piparitalo-konkarit kun yhdestä suusta. Koristelu onnistuu paljon helpommin, kun yksittäiset osat voi pitää vaakatasossa pöydän päällä. Työskentelyasento on helpompi, eivätkä sokerikuorrutteet pääse valumaan. Koristele siis ensin, ja anna koristeluiden kovettua rauhassa ennen kokoamista!

Koristelujen kiinnittämiseen kannattaa tehdä itse pikeeri. Kaupasta ostettu tai itse tehty sokerikuorrute toimii myös, muttei anna yhtä hyvää pitoa. Valkosuklaalla kiinnitetyt koristeet maistuvat erityisen makeilta sitten tammikuussa, kun piparitalo puretaan ja parhaat palat herkutellaan. Valkuaisesta ja tomusokerista tehdyllä pikeerillä saat tehtyä kauniit, yksityiskohtaiset pursotukset! Psst: vegaanisen pikeerin saat käyttämällä valkuaisen sijasta kikhernelientä.

katso lisää: Kinuskikissan pikeeri

Koristelujen kanssa voi lapsetkin hullutella. Erilaisia karkkeja ja karkeista leikattuja paloja voi sommitella haluamallaan tavalla. Melkein mitkä vain karkit sopivat piparitalon koristeiksi, mutta perinteisin valinta on varmasti ranskanpastillit! Me käytimme autotallin koristeina värikkäitä remmejä, lakumattoa, laku- ja suklaafudgea ja erilaisia värikkäitä rakeita. Meidän pipariautotallistamme löytyy myös suolatikuista tehdyt tienreunukset, dominokeksi-rengasvarasto ja karkkikeppi-portit.

PIPARITALON KOKOAMINEN

Piparitaloa leipoessa kannattaa samalla leipoa iso, piparitaikinasta tehty alusta johon talo kootaan. Se luo yhtenäisen ilmeen piparitalolle ja helpottaa myös kokoamista!

Varsinkin, jos talon kokoaminen tapahtuu lasten toimesta tai avustuksella, kannattaa punnita eri kiinnitysvaihtoehtoja tarkkaan. Sulatetulla taloussokerilla osien kiinnittäminen taitaa olla jo historian havinaa. Palaneet sormet, sokerihaituvat ja liian nopeasti jähmettyvä liima turhauttavat niin pieniä kuin isojakin leipureita. Monet käyttävät talon kokoamiseen samaa pikeeriä (ehkä hieman paksunnettuna), jolla myös koristelevat – helppoa, edullista, turvallista ja kauniin näköistä. Pikeeri kuivuu ja kovettuu hitaammin kuin sula sokeri, siispä liimattuja osia voi tukea esimerkiksi nuppineuloin.

Jos haluat nopeasti valmista, sulatettu hedelmäsokeri on hieman helpompaa käsitellä kuin tavallinen sokeri. Se ei pala yhtä helposti, ja myös jähmettyy hitaammin.

YKSITYISKOHDAT

Piparitalo on jo melkein valmis! Tässä vielä muutama minivinkki yksityiskohtien viimeistelyyn.

Pikeeri on ihmeaine, sillä korjaat myös rikkoontuneet palat ja muut pienet onnettomuudet.

Aidonnäköisiä puita voi tehdä viinirypäleiden rangoista. Dippaa ne halutessasi vielä sulaan suklaaseen!

Jäätä tai vaikkapa talon asukkien pienen luistelukentän teet helposti alumiinifoliosta.

Pieni led-tuikku talon sisällä tuo heti ekstratunnelmaa ja korostaa kauniin värikkäitä ikkunoita.

Viimeiseksi talon päälle siivilöity ohut tomusokerilumi viimeistelee kokonaisuuden ja peittää pienet kauneusvirheet.

Kivaa joulunodotusta ja yhteisiä joulupuuhia! <3 Piparitalon rakentaminen on mukavaa ja inspiroivaa tekemistä joulun alla. Tulethan Instagramiin ja Facebookkiin jakamaan teidän joulutunnelmia!

Emma

Follow:
Share: