Postaus sisältää mainoslinkkejä taidetarvikkeisiin, merkitty *.
Parhaimmillaan vesivärimaalaus on vaivatonta ja upeita maalauksia syntyy kuin liukuhihnalta. Kun välttää muutaman yleisen sudenkuopan, voi nauttia helposta, edullisesta maalaamisesta ja kokeilla innolla erilaisia maalaustapoja. Tässä postauksessa opastan oikeiden välinehankintojen ja kivojen tekniikoiden äärelle!
Lukaise teksti ja voit välttää maalausmotivaatiota lannistavat haasteet kuten nuhjuuntuneen paperin, kuprulle kuivahtaneet maalaukset, värin hallitsemattoman leviämisen tai ärsyttävät, paperin pintaan kuivuneet irtokarvat.
Usko pois, kaikki nämä haasteet ovat tuttuja minullekin.
Vesivärimaalauksen ongelmakohdat ovat kuitenkin helposti korjattavissa. Oikeilla tarvikkeilla ja työohjeilla maalaaminen on mukavampaa ja lapsen motivaatio itseilmaisuun pysyy korkealla! Iloisia maalaushetkiä!
OIKEAT TARVIKKEET
PAPERI
Suosittelen ehdottomasti hankkimaan vesivärimaalaukseen tarkoitettua paperia. Tiedän, että moni käyttää lasten kanssa tavallista valkoista piirustuspaperia tai jopa kopiopaperia. Kyllä, nämä toimivatkin oikein hyvin piirustuspuuhissa värikynillä, liiduilla tai jopa tusseilla piirettäessä! Piirustuspaperi kuitenkin vettyy, käpristyy ja usein myös rikkoutuu, jos siihen maalataan vesiväreillä. Siksi oikea paperi on ensimmäinen avain onnistuneeseen vesivärimaalaukseen.
Vesiväripaperi tai akvarellipaperi on paksumpaa ja huokoisempaa kuin tavallinen piirustuspaperi. Se kestää paremmin kosteaa käpristymättä ja rikkoutumatta. Voit helposti käyttää paperin molemmat puolet. Hyvän vesiväripaperin neliöpaino on mielellään 300g. Akvarellipaperi ei ole aivan halpaa, mutta hinta-laatusuhteeltaan kelvollisia akvarellipapereita* myy useissa eri koossa esimerkiksi Adlibris. A4 on tavallisin paperin koko, A5 on sitä puolet pienempi.
Tiesitkö muuten, miksi akvarellilehtiöissä paperi on liimattu kiinni toisiinsa? No sen käpristymisen estämiseksi! Yksi aivan oikeaoppinen tapa maalata vesiväreillä on irrottaa yksittäinen arkki lehtiöstä vasta maalauksen valmistuttua ja kuivuttua. Silloin käpristyminen jää mahdollisimman vähäiseksi. Jos maalareita on kuitenkin useampia tai haluat käyttää lehtiöstä monta arkkia kerrallaan, paperi kannattaa ehdottomasti teipata maalarinteipillä kiinni pöytään tai alustaan. Samalla saat työhön upeat, puhtaanvalkoiset kehykset!
SIVELTIMET
Usein vesiväripaletin mukana tulee yksi, pieni sivellin. Siihen ei mielestäni kannata tyytyä. On ihan erilaista maalata pintaa isolla, pehmeällä siveltimellä joka imee hyvin kosteutta: maalaaminen on vaivattomampaa, eikä niin helposti käänny tuhruksi ja pieneksi piperrykseksi. Voi olla hauskaa kokeilla erilaisia – eri kokoisia, paksuisia ja levyisiä – siveltimiä. Olen ostanut siveltimiä eri paikasta, aina taidetarvikeliikkeestä rautakauppaan.
Vesivärisivellin on tavallisesti pehmeä, harjakset ovat taipuisat ja imukykyiset. Oikeanlainen sivellin opettaa lasta myös siihen, ettei sivellintä tarvitse painaa kovaa paperia vasten saadakseen väriä. Näin sekä sivellin että paperi pysyvät ehjänä.
VESIVÄRIT
Vesivärit ostetaan useimmiten nappeina – joko yksittäisinä tai vesiväripaletissa*. Pienelle lapselle suosin nestemäisiä vesivärejä* selkeyden vuoksi. Pieni voi aloittaa maalausharjoitukset yhdellä värillä kerrallaan. Nestemäiset vesivärit yksinkertaistavat maalausprosessia, kun sivellin vain kastetaan laimennettuun vesivärinesteeseen ja aletaan maalaamaan. Nestemäiset värit ovat erittäin runsaspigmenttisiä, riittoisia ja aivan ihania käyttää!
Lisäksi niitä voi käyttää muuhunkin leikkijuttujen värjäämiseen elintarvikevärin sijasta.
Värinvaihto tuo omat haasteensa maalaushetkeen, kun sivellin pitäisi muistaa aina pestä tai vaihtaa ennen värin vaihtamista. Ainakin meillä käy helposti niin, että Aatos unohtaa itse maalaamisen ja pyörittelee vain sivellintä eri väreissä – niin, että tulos muistuttaa pian harmaanruskeaa mutalöllyä, kun kaikki värit ovat sekoittuneet keskenään. Toisaalta, eipä siinäkään mitään vikaa välttämättä ole. Peitevärit toimivat samalla tekniikalla kuin vesivärit, mutta ovat nimensäkin mukaisesti hieman peittävämpiä.
OIKEA TEKNIIKKA
Vesivärejä käytetään usein varhaiskasvatuksessa ja koulussa, koska ne ovat käytännöllinen ja edullinen kuvataidekasvatuksen työväline. Kuitenkin usein unohdetaan mainita, että vesivärimaalaus on todellisuudessa melko vaikea laji! Esittävien kuvien maalaaminen on kinkkistä ja värien hallitseminen on hankalaa. Vesiväreillä ei tarvitse piirtää esittäviä kuvia. Maalatessa voi keskittyä väreihin ja pintoihin.
Erilaisilla tekniikoilla saa hieman lisää maustetta työskentelyyn. Esittelen nyt viisi erilaista, mielenkiintoista vesiväritekniikkaa! Postauksen lopusta löytyy vielä video “Kuusi vesiväritekniikkaa alle kolmessa minuutissa”, josta saat pikaohjeen muutamaan mielenkiintoiseen kokeiluun.
MÄRKÄÄ MÄRÄLLE
Todella hyvä ja simppeli tekniikka lapsen kanssa on “märkää märälle” -tekniikka. Se tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että vesiväripaperi kostutetaan ensin kauttaaltaan vedellä. Sitten kun märälle paperille maalataan reilusti kostutetulla ja väriin kastetulla siveltimellä, väri leviää veden mukana luoden paperille kauniita ja uniikkeja kuvioita. Tällä tekniikalla voi kokeilla erilaisia värien yhdistelmiä – ne todennäköisesti sekoittuvat paperilla jonkin verran. Maalatkaa palloja, viivoja tai pintoja – esittävien kuvien tekeminen on vaikeaa, koska tämän tekniikan juju on värin karkailu vähän minne sattuu.
SUOLAMAALAUS
Suolamaalaus on jalostettu versio märkää märälle -tekniikasta. Kun maalaus on valmis ja vielä kostea, paperin päälle ripotellaan suolaa. Suola imee itseensä kosteutta, ja muodostaa kuivuessaan upeita hiutalemaisia pintoja maalaukseen. Kun työ on kuivunut, ylimääräinen suola rapsutetaan pois pinnalta.
KELMUMAALAUS
Kelmumaalaus on toinen edistyneempi versio märkää märälle -tekniikasta. Se toteutetaan yksinkertaisesti niin, että valmiin työn päälle asetellaan (jollain lailla sopivasti ryttyyn) elmukelmu. Työn annetaan kuivua rauhassa ennen kelmun poistamista. Kelmu tekee työn pintaan kivoja, hieman jääpuikkomaisia teräviä kuvioita.
MASKAUSTEKNIIKAT
Vesivärimaalauksen ominaisuuksia voi hyödyntää käyttämällä erilaisia maskaustekniikoita. Maskaus tarkoittaa maalaamisen yhteydessä sitä, että vesivärin leviäminen jollekin tietylle paperin alueelle estetään. Maskaamiseen voi käyttää öljypohjaisia liituja (koska vesi hylkii öljyä), teippiä, kontaktimuovia tai erityistä maskauskynää. Tämä on mielenkiintoinen tekniikka, jolla saa aikaan esimerkiksi hienot onnittelukortit.
SOKERIMAALAUS
Sokerimaalaus on ehdottomasti yksi lempitekniikoistani! Sokerimaalauksella saa aikaan upeita pintoja ja taianomaisia kuvioita. Se on todella maalauselämys itsessään.
Katso tarkemmat ohjeet sokerimaalaukseen täältä. Instagramista ja Youtubesta löydät sokerimaalauksesta myös videon!
VIIMEISET VINKIT
Itse tykkään aina teipata useamman paperin valmiiksi pöytään tai alustoihin. Työskentely isolla siveltimellä on reipasta, ja teoksia saattaa syntyä tiuhaan tahtiin. Maalausten kerroksellisuus on myös sellainen asia, jota kannattaa lapsen kanssa tuoda esille. Yhden kuivuneen kerroksen jälkeen voikin kokeilla toisenlaista väriä tai tekniikkaa – ehkä edelleen vesiväreillä, tai esimerkiksi leimasimilla tai mustalla tussilla piirtämällä. Kaikkea kannattaa kokeilla, mitään ei kannata ottaa turhan vakavasti!
Vesivärimaalaus on helppoa, koska mahdolliset sotkut siivoutuvat helposti. Linkkaan vielä viimeisenä pienen taiteilijan siisteysvinkit, jonka avulla vältytte pahimmilta sotkukatastrofeilta.
Ihania, kivoja vesivärimaalailuhetkiä. Nautiskelkaa, kokeilkaa ja tutkikaa. Oikeilla välineillä ja sopivilla tekniikoilla vesivärimaalaus on todella kivaa puuhaa! Tässä vielä lupaamani video, kuusi vesiväritekniikkaa alle kolmessa minuutissa. Sieltä löydät vielä muutaman tekniikan, joita en tässä maininnut. Muistathan seurata meitä Instagramissa ja Facebookissa – iso kiitos tuestasi!
Emma
Aivan i h a n a vesiväritieto’pläjäys’ ja juuri niin innostava, että tekee mieli kokeilla heti itse ilman lapsiakin. ISO KIITOS 💚
Author
Oi, onpas kiva kuulla! Kivoja maalaushetkiä <3