Moikka! Tiedoksesi, että postaus sisältää kaupallisen linkin, joka on merkitty *-merkillä. Katso lisätietoja postauksen lopusta. Postaus muokattu 3/2020, lisätty vaihtoehtoinen glitterpullon resepti.
Tämä glitterpullo on i-ha-na! Silmät sydämenmuotoisena ravistelen ja ihailen pulloa, jonka oikeasti valmistin rakkalle taaperolleni ihmeteltäväksi ja rauhoittumisen avuksi.
Olen usein nähnyt aistipulloja vilahtelevan sosiaalisen median kuvissa, mutten ole aikaisemmin ymmärtänyt niiden nerokkuutta. Muutamien yksinkertaisten markettiainesten yhdistäminen sopivassa suhteessa tyhjään muovipulloon luo jotain upean kaunista, lumoavaa ja rauhoittavaa! Pienten glitterhiukkasten leijailemista tuijotellessaan voi unohtaa ajan kulun. Samalla huolet ja murheetkin tuntuvat lipuvan kauemmas.
Seuraa: Instagram // Facebook //
Kerron ensin, mitä tarvitset glitterpullon tekemiseen ja miten helppoa sen tekeminen on. Minulla on kaksi kivaa ohjetta, joista voit kokeilla suosikkiasi! Postauksen lopussa vielä muutama vinkki siihen, miten rauhoittumispulloa voi käyttää lapsen kanssa tunne- ja itsesäätelytaitojen harjoitteluun sekä suositukseni joka kotiin hankittavaksi tunnetaitojen perusteokseksi lapselle ja aikuiselle.
NÄIN TEET GLITTERPULLON RAUHOITTUMISEN AVUKSI
Tutkin paljon erilaisten aistipullojen ja rauhoittumispullojen ohjetta. Tässä kaksi yksinkertaista, edullista ja omasta mielestäni toimivaa perusohjetta. Tarvitset joka tapauksessa tyhjän, pienehkön muovipullon – itse käytin pientä 50ml kosmetiikkapulloa ja pientä limupulloa.
VAIHTOEHTO 1:
- noin 80 % lämmintä vettä, 20 % kirkasta liimaa (tai glitterliimaa)
- lisäksi glitterhileitä ja elintarvikeväriä
Tällä ohjeella saat kauniin ja seesteisen pullon. Liiman määrää säätelemällä glitterhiutaleet leijailevat nopeammin tai hitaammin pohjalle! Jos hileet eivät liiku, voit kokeilla lisätä muutaman tipan astianpesuainetta.
VAIHTOEHTO 2:
- noin 1 osa baby oilia, 1 osa vettä
- lisäksi glitterhileitä ja elintarvikeväriä
Tällä ohjeella saat kivan pullon, jossa lepotilassa vesi ja öljy ovat omissa “kerroksissaan”. Glitter asettuu öljyn pohjalle. Ravistettaessa ainekset menevät hetkeksi sekaisin ja palaavat muutaman minuutin kuluessa omille paikoilleen.
Pulloihin voi lisätä vielä muutaman helmen, pom pom -pallon tai muun pienen esineen, jota on hauska etsiä glittermyrskyn seasta.
Tee näin:
Käytä suppiloa tai tarkkaa kättä aineiden yhdistämiseksi muovipullossa!
- Täytä muovipullo valitsemallasi tavalla: lämpimän veden ja liiman yhdistelmällä // baby oililla + vedellä.
- Lisää glitter. Minä käytin muutaman ruokalusikallisen verran eri värisiä hileitä.
- Lisää halutessasi tippa elintarvikeväriä ja muut tilpehöörit.
- Kun olet todennut sisällön hyväksi, voit halutessasi liimata korkin vielä pikaliimalla. Tee näin varsinkin jos epäilet, että pieni glitterpullon ihailija saattaisi haluta päästä käsiksi kimaltavaan sisältöön!
Huom! Jos haluat kierrättää pullon, ethän laita vesistöille haitallista glitteriä viemäriin. Voit suodattaa glitterin nesteestä talouspaperin tai suodatinpussin avulla.
GLITTERPULLON KÄYTTÖ
Glitterpullo – kuten pääsääntöisesti muutkin lapselle uudet asiat – kannattaa ehkä esitellä silloin, kun lapsi on hyvällä tuulella ja virkeä. Me Aatoksen kanssa katseltiin ensin pulloa yhdessä, ihasteltiin ja ihmeteltiin “wauu”-huokailujen säestämänä. Pullo jäi keittiön pöydän laidalle ja on nyt notkunut siinä useamman päivän ilonamme.
Pienelle lapselle pullo on sopivasti arkielämästä poikkeavaa aistiärsykettä. Vauvaikäinenkin saattaa nauttia glitterpullon käsissä pitämisestä, heiluttelusta ja tarkkailusta. Leijaileva, värikäs glitter saattaa kiihdyttää, rauhoittaa tai vaikuttaa mitäänsanomattomalta. Lapsi tutustuu omaan tahtiinsa glitterpulloon kuten muihinkin leluihin. Myöhemmin lapsen kasvaessa voi glitterpullolle löytyä käyttötapoja myös rauhoittumiseen ja kiukun kesyttämiseen.
Katso myös: sensorisesta integraatiosta ja aistileikkien hyödyllisyydestä (syötävä sormiväri)
GLITTERPULLO APUNA KIUKUN KESYTTÄMISESSÄ
Glitterpullo antaa lapselle mahdollisuuden turvalliseen fyysisyyteen kiukkukohtauksen aikana. Muovipullo täynnä nestettä on hentoisen taaperon käsiin melko painava esine – sen nostelu, heiluttelu ja ravistelu ovat hyviä mahdollisuuksia käyttää kehoa ja vapauttaa kiukun tuomaa energiaa. Jos lapsi heittelee esineitä tai lyö, voisiko käsille löytyä sallittua tekemistä pullon ravistelusta? Fyysisesti käsissä pideltävä pullo luo lapselle myös tarvittavan kiinnittymiskohdan todellisuuteen: kiukku ei valtaa koko elämää, vaikka siltä hetkellisesti tuntuukin.
Hitaasti liikkuvat, laskeutuvat glitterhiutaleet pullossa saattavat rauhoittaa lasta. Siksi tämän kaltaisia pulloja kutsutaan usein myös rauhoittumispulloiksi. Lasta voi ohjata esimerkiksi hengittämään pullon tahtiin. Tämäkin sopii kiukun tunteiden taltuttamiseen: pulloa ravistettaessa ensin tulee pieni pyörremyrsky, joka laantuu hiljalleen leppoisaksi, kelluvaksi rauhaksi. Näin tunteidenkin voi opettaa kulkevan – tulevan ja menevän, voimistuvan ja hiljentyvän.
GLITTERPULLO RAUHOITTUMISEN TUKENA
Jos lapsi tarvitsee rauhoittumista tai energian uudelleensuuntaamista, häntä voi opettaa ravistamaan glitterpulloa ja laskemaan sen sitten pöydälle. Jaksaisiko lapsi katsella pullossa satavia glitterihiutaleita niin kauan, kunnes kaikki hilehippuset ovat asettuneet paikoilleen pohjalle? Rauhoittuisikohan sitä samalla huomaamattaan itsekin?
On hyvä huomata, että glitterpullon käyttö ei ole rangaistus vaan harjoitukset on syytä tehdä hyvässä yhteistyössä lapsen kanssa. On mahdollista, että ajan kanssa lapsi oppii pullon käytöstä sopivan toimintatavan itselleen ja osaa joskus omatoimisestikin hakeutua tarvittaessa sen äärelle. Se ei kuitenkaan tapahdu hetkessä! Jokainen lapsi on yksilö, ja joku tapa toimii paremmin toiselle kuin toiselle. Olisiko tämä hyvä rauhoittumisen keino sinun lapsellesi? Sen tietää vain kokeilemalla ja kärsivällisyydellä.
Lapselle luontainen rauhoittumistapa voi löytyä monella keinolla. Se voi olla omassa tilassa tai samassa huoneessa muiden kanssa. Se voi olla kosketuksissa toiseen tai erillisenä. Glitterpullo ei kuitenkaan missään nimessä ole taikaväline, jonka kanssa lapsi jätetään yksin tunteidensa kanssa. Se täydentää ja tukee lapsen tunteiden käsittelyä. Mikään ei korvaa tunnekokemuksen sanoittamista ja/tai aikuisen kosketusta tunnekuohussa tai sen jälkeen. Jos lapsi haluaa rauhoittua yksin, on hyvä kuitenkin sanoittaa tunteita ja keskustella lapsentasoisesti tapahtuneesta jälkeenpäin.
LOPUKSI
Tunnetaidot tuntuvat olevan yksi kasvatuksen trendikkäimpiä, uusia teemoja. Hyvä niin! Tunnetaitomateriaaleja on julkaistu viime vuosina paljon niin ammattikasvattajille kuin vanhemmillekin suunnattuina. Suosittelen lämpimästi tutustumaan tunnekasvatuksen materiaaleihin ja kirjoihin.
Jos valitset yhden, suositukseni leikki-ikäiselle lapselle on Fanni-tunnetaitosarja*. Valloittavan suloisesti kuvitetut, leikkisät ja ihastuttavan samastuttavat eläinhahmot seikkailevat Fanni-elefantin johdolla ja opettavat samalla lapselle sujuvasti tunnetaidoista.
Kirjoihin sisältyy myös fakta-osio kasvattajalle, jossa kirjan kirjoittajat – lapsiin ja vanhemmuuteen erikoistuneet psykologit Julia Pöyhönen ja Heidi Livingston – kertovat aikuiselle lukijalle pähkinänkuoressa perustiedot tunnetaidoista ja lapsen tunnekasvatuksesta. Lapsen kanssa yhdessä voi sadun lukemisen lisäksi tehdä kirjaan sisältyviä tunnetaitotehtäviä. Todella ilahduttava paketti ja kokonaisuus, jota uudet Fanni-tunnekortit vielä täydentävät.
Kirjasarjan jo ilmestyneet osat: Fanni ja Suuri Tunnemöykky*, Fanni ja rento laiskiainen*, Fanni ja ihmeellinen tunnelämpömittari, Fanni ja levoton tiikeri* sekä Fanni ja liian jännittävä yö*. Tiedoksesi, että edellä olevat linkit johtavat Adlibriksen sivuille.
Tunnetaitojen opettaminen edistää lapsen itsesäätelykykyä, joustavuutta, elämänhallintaa ja sitä kautta lisää lapsen sekä perheen hyvinvointia. Glitterpullo voi toimia kivana apuna rauhoittumishetkessä. Olisi ihana nähdä, jos olet joskus kokeillut tai aiot kokeilla rauhoittumispulloja! Minulle saa aina laittaa viestiä @leikkileikkina Instagramissa tai Facebookissa blogin sivuilla! Olisi myös mielenkiintoista kuulla, minkälaiset rauhoittumiskeinot on teillä koettu toimiviksi tai toisaalta epäsopiviksi. Laitetaanhan viestiä! 🙂
Emma
Seuraa: Instagram // Facebook //
Postaus sisältää mainoslinkin Fanni-tunnetaitokirjoihin. Linkin klikkaamisesta ei aiheudu sinulle minkäänlaisia kuluja. Jos kuitenkin päätyisit ostamaan kirjan linkkini kautta, saan ostosta pienen palkkion. Blogin tuloilla pyritään kattamaan Leikki leikkinä -sivuston ylläpitokustannuksia, jotta sivu pysyy aktiivisena ja elämäntäyteisenä vinkkipankkina myös tulevaisuudessa!
Yritin tehdä glitterpullon ohjeen mukaan, mutta pulloon syntyi limaisen näköinen öljyglittermassa , ja vesi jää pohjalle. Missähän meni vikaan? Ei kai baby oil voi vanheta..?
Moikka! Öljy ja vesi eivät sekoitu. Ravistamalla reippaasti kaiken pitäisi sekoittua, ja palata sitten hetken päästä alkuperäiseen muotoonsa – öljy pinnalle, glitter öljyn pohjalle ja vesi alimmaksi pullon pohjalle. Näet saman jakaantumisen myös noissa minun kuvissani 🙂
Olisino vinkkiä mikä liima tähän käy? Ihan tuotemerkkejä ja mistä voi ostaa? Kiitos.
Author
Moi! Meillä on Elmer’s Gluen kirkas liima ostettu Verkkokauppa.comista. Myös askartelukaupat ja adlibris taitavat myydä kirkasta (Kirkas Multi-liimageeli nimellä). Glitterliimat sopii näihin myös ja niitä saattaa löytää vielä helpommin kirjakaupoista ja marketeista. 🙂
Minkä takia mun pullo vaahtoutuu? Niistä ei tullut mitenkään esteettisesti kauniita 🤣
Author
Kummalla tekniikalla teit?