Alkusyksy on loistavaa aikaa olla ulkona ja tutkiskella luontoa. Ympäröivän luonnon havainnointia voi vauhdittaa pienillä tehtävillä. Tässä ehdotus värikkään aarrejahdin toteuttamiseksi – vain vähän esivalmisteluja, paljon liikkumisen, etsimisen ja löytämisen iloa!
Tarvitset aarrejahtia varten jonkinlaisen pohjan. Meidän leikissämme se oli piirretty sateenkaari, koska halusin mukaan mahdollisimman paljon värejä. Voit piirtää, maalata, tulostaa netistä, leikata lehdestä, antaa lapsen piirtää… mikä vain sopii sinulle.
Mitä pienempi leikkijä, sitä lyhyempiin osiin toiminta kannattaa jakaa. Etsi lapsen kanssa tai pyydä lasta etsimään ympäristöstä yksi sateenkaaren väri kerrallaan. Iloitkaa yhdessä löydöstä ja asetelkaa se oikeaan kohtaan. Tavoitteena on tietysti täyttää koko sateenkaari valmiiksi!
Oma taaperoni on luonnon havaitsemisen alkutaipaleella ja lähinnä harhaili pihapiirissä, pysähdellen välillä nyppimään ruohonkorsia ja ihmettelemään muurahaisia. On mahtavaa, että luonto välillä rauhoittaa ikiliikkuja-lapsen pysähtymään ihmeidensä äärelle.
Marjojen ja kukkien poimiminen on pienelle lapselle kokonaisvaltainen motorinen harjoitus. Ulkona epätasaisessa maastossa käveleminen, juokseminen, kiipeily ja tasapainottelu on karkeamotoriikan kehittymiselle tosi hyödyllistä. Marjoja kohti kurkottelu ja kyykistely haastaa kehittyvää lasta. Herkällä pinsettiotteella marjan nappaaminen liiskaantumatta on loistavaa hienomotorista treeniä.
Jos ollaan jo kehityksessä pidemmällä, leikkiä voi muunnella helposti. Värien nimet ja asioiden yhdistäminen oikeaan väriin voisi olla seuravaa askel. Leikki-ikäiselle voi yksilöllisten valmiuksien mukaan esitellä vaikkapa lukuja ja niitä vastaavia numeromerkkejä. Täytyy muistaa, että alle kouluikäisen leikki tulisi kuitenkin olla lähtökohtaisesti juuri sitä – leikkiä. Opetuksellisia elementtejä kannattanee ottaa mukaan vain lapsen omaa kiinnostusta myötäillen ja aina pilke silmäkulmassa.