Postausta muokattu 20.8.2020
Kaatamis- ja kauhomisharjoitukset elävät kulta-aikaansa meidän perheessä.
Vesi on ihana elementti, mutta aina ei ole mahdollista olla ulkona! Sisällä kosteusvahinkojen riski on vielä liian suuri, joten kaatamisharjoituksia varten täytyi keksiä jotain korvaavaa. Puolitoistavuotias Aatos rakastaa asioiden siirtämistä astiasta toiseen käyttäen erilaisia astioita, kannuja, kauhoja ja lusikoita.
Esimerkiksi kuivatut herneet, kahvinpavut, linssit tai riisi toimii hyvin kaatamistreenin materiaalina.
Riisin tai muiden materiaalien värjääminen on pelkkää ekstraa! Leikkejä voi leikkiä aivan yhtä hyvin asioiden luonnollisilla väreillä. Jos elintarvikkeiden käyttö leikeissä arveluttaa, niin kaatamisleikissä voi käyttää esimerkiksi hamahelmiä tai nappeja – pitäen kuitenkin mielessä mahdollisen tukehtumisvaaran.
Riisin värjääminen on hyvin helppoa.
Itse käytin apuna suljettavia pakastepusseja. Riisi jaetaan sopiviin annoksiin, ja pussiin lisätään muutamia tippoja haluttua elintarvikeväriä. Tipautetaan vielä pieni loraus etikkaa, joka kiinnittää värin. Hölskytetään hetki – valmis! Jos nestettä tuli reilusti, värjätty riisi on vetistä ja väri tarttuu sormiin. Silloin kaada se vain hetkeksi leivinpaperin päälle kuivumaan!
Kiinnostaako lapsen itsenäisen leikin tukeminen? Tsekkaa myös tämä postaus – jaan ne leikit, joissa meidän taapero osoittaa eniten pitkäjänteisyyttä. Välillä leikki kestää hetken, mutta välillä jopa tunnin!
Leikkivinkkejä riemunkirjavalle riisille
Riemunkirjava riisi sopii aistileikkeihin ja roolileikkeihin. Siihen on ihanaa upottaa kätensä, sitä on kiva kauhoa ja sen voi kuvitella vaikkapa mereksi, ruohoksi, jäätelöksi, nonparelliksi tai miksi vain keksii.
Pienten lasten puuhia -facebookryhmästä sain juuri vinkin, että riisin sekaan voi piilotella pieniä esineitä ja etsiä niitä pullasudin avulla. Nerokasta!
Värikkäällä riisillä on helppoa ja mielekästä harjoitella myös erilaisia kirjain- ja numerosymboleja. Lapsi voi mallin avulla harjoitella muotoja sormella piirtämällä.
Riemunkirjavan riisin voi myös kaataa pulloon, ja tehdä lapselle kivan etsimisleikin. Pulloon lisätään mieluisia, pieniä esineitä. Riippuen ikätasosta pullon kylkeen voi kiinnittää sana- tai kuvalistan esineistä, jotka lapsen tehtävä on sitten etsiä. Tämä idea löytyi Needles and Roses -blogista.
Riemunkirjavan riisin siivoaminen on helppoa
Suosittelen ehdottomasti 1+ ikäisille kokeiltavaksi tämän kaltaisia leikkejä! Kannattaa valita pienille leikkeihin suurikokoiset, reunalliset astiat ja sujauttaa leikin alle vielä iso kangas, jonka avulla lattialle pudonneet riisit on helppo kerätä talteen.
Kun lapsi leikkii pöydän ääressä, on ehkä helpompi hillitä itseään ja olla heittelemättä riisejä ympäriinsä lattialle.
Toisaalta kuiva riisi on kyllä helppo imuroida. Pieni niksipirkka-vinkki: kun imurin suuttimen eteen laittaa sukkahousun, riisit on helppo kerätä talteen uutta käyttökertaa varten.
Tykätäänkö teillä kauhoa ja kaataa? Muutakin kuin ruokapöydästä maidot syliin ja duplolaatikon sisältö kertahujauksella lattialle? Meillä tykätään näistäkin. 🙂
Lisää taaperoiden puuhavinkkejä löydät, kun klikkailet itsesi taaperoiden kategoriaan tästä.
Olipa mukava löytää blogisi, täällä on vaikka mitä mielenkiintoista! 🙂 Olen nähnyt värjättyä riisiä amerikkalaisissa blogeissa, mutta en ole koskaan värjännyt itse. Kiitos värjäysohjeesta, jospa minäkin tässä joku päivä vihdoin ostaisin elintarvikevärejä ja aloittaisin niiden käytön vaikka riisistä.
Meilläkin tykätään riisileikeistä. Aiemmin kauhottiin ja kaadettiin riisiä astiasta toiseen sellaisessa saunavadissa. Viime aikoina ollaan etsitty muovisia pullonkorkkeja ja nappeja sekä magneettikirjaimia riisilaatikosta. Värjätty riisi voisi nostaa meidän riisihommat aivan uudelle levelille.
Author
Moikka ja kiitos kommentista! <3 Kiva, jos löytyy ideoita leikkeihin! Emma
Minkälaista elintarvikeväriä käytit? Ja minkäverran noin? Ihana blogi 😍
Author
Moikka! Tähän käytin ihan ruokakaupasta ostettuja nestemäisiä elintarvikevärejä. Ehkä puolen litran pussilliseen n. 1 tl. Kannattaa aloittaa pienellä määrällä ja lisätä tarvittaessa 🙂 Ja kiitos! <3
Kiitos 🙂