Kevät! Aurinko paistaa, päivä pitenee, hanget sulaa hiljalleen.. kohta kevään juhlista ensimmäinen eli pääsiäinen jo kolkuttelee ovella. Tänä vuonna pääsiäinen ajoittuu maalis-huhtikuun vaihteeseen.
Pääsiäiskoristeet ovat ilmestyneet kauppoihin, ja tänä vuonna ensimmäisen kerran aloin tutkia askarteluhöyhenten alkuperää. Pakkauksissa alkuperää ei usein mainita. Askarteluhöyhenet lienevät peräisin ruokateollisuuden ylijäämästä, mutta millaiset ovat eläinten elinolot? Miten höyhenet kerätään, ja millä niitä käsitellään sekä värjätään? Nämä kysymykset jäävät epäselviksi, ja siksi tuntuu aika helpolta vaihtoehdolta jättää höyhenet kauppaan ja tehdä ne itse.
Moniin kauppoihin on ilmestynyt synteettisistä materiaaleista tai kankaista tehtyjä upeita eettisiä höyhenvaihtoehtoja. Mahtavaa! Höyheniä voi kuitenkin askarrella myös itse eri tavoin. Jaan nyt ohjeen ideoimaani höyhenaskarteluun, joka toimii pienemmille lapsille myös hyvänä saksienkäyttöharjoitteena.
Eettiset höyhenet suodatinpussimaalauksella
Suodatinpussimaalaus on kiva taiteilutekniikka, joka sopii kaikista pienimmillekin maalareille. Ei tarvitse osata olla niin tarkka – riittää, että huiskii tusseilla ja pensselillä vähän sinne tänne. Lopputulos on aina omanlaisensa, ja yleensä tosi hieno!
Kun suodatinpussiin piirtää vesiliukoisilla tusseilla, ja kastelee sitten koko komeuden, värit leviävät ja sekoittuvat keskenään kauniisti. Kuivuneesta, värjätystä suodatinpussista leikataan sitten höyhenen muoto ja saksitaan sopivan näköiseksi. Askarteluohjeet tulevat seuraavassa. Voit toki toteuttaa askartelun myös tavallisesta (ohuehkosta) paperista tai muusta kotoa löytyvästä sopivasta materiaalista.
Lisää suodatinpussimaalauksen tekniikasta: kromatografia lasten kanssa
Höyhenaskartelu: ohje
Sovella tarpeen mukaan! Video-ohje löytyy tällä kertaa Instagram reelsesistä.
Tarvitset:
- värjättyä suodatinpussipaperia
- rautalankaa
- teippiä
- sakset
Taita suodatinpussipaperi puoliksi ja leikkaa näin helposti symmetriseen sulan muotoon. Aseta taitekohtaan nurjalle puolelle rautalanka ja kiinnitä se teipillä. Taita uudestaan ja leikkaa saksilla sulkamaiset kuviot.
Lapset voivat leikata ihan oman mielensä mukaan kivat sulkakuviot. Rautalanka pysäyttänee saksien menon, jolloin ei ole vaaraa höyhenen rikkoutumisesta kokonaan.
Lopuksi taite avataan. Rautalangan ansiosta valmiin höyhenen voi taivuttaa haluamallansa tavalla, jolloin reunat pörhentyvät ja höyhenestä tulee vielä aidomman näköinen. Valmis!
Höyheniä voi käyttää minkälaisessa vain askarteluideassa, mutta perinteisin on tietenkin virpomisoksien koristelu. Kun höyheneen kiinnitetty rautalanka on tarpeeksi pitkä, sen voi helposti kieputtaa pajunoksan ympärille.
Herättikö postaus ajatuksia höyhenten käytöstä tai muutenkin askartelumateriaalien eettisyydestä ja ekologisuudesta? Eettiset höyhenet ovat ainakin helppo tapa tehdä “hyvä valinta”, jos asia mietityttää.
Kivaa pääsiäisen odotusta!
Tein höyhenet valkoisista serveteistä vesiväreillä maalaamalla ja taustapuolelle laitoin keskiruoteeksi vain palan teippiä niin hyvin pysyivät ryhdikkäänä. Rautalanka kyn hankaloittaa kierrätystä.
Author
Kiitos kokemuksesta! 😊 kiva kuulla, että onnistui myös ilman rautalankaa ja serveteillä!
Onpas kiva ohje! Varhaiskasvatuksen opettajana, joka työssään säännöllisesti tukeutuu pinterestiin, askartelujen ekologisuus mietityttää useinkin. Kuinka ympäristöystävällistä on glitter? Miksi niin usein varta vasten suunnitellaan askarteluja, joihin käytetään pumpulipuikkoja tai pillejä? Voisiko ne korvata jotenkin? Ja sitten se iso kysymys: mitä virpomavitsoille tulisi tehdä pääsiäisen jälkeen?