Kananmunien värjääminen luonnonväreillä

kananmunien värjääminen luonnonväreillä

Kot kot!

Testailin viime viikolla erilaisia tapoja pääsiäismunien värjäämiseen. Ennen kaikkea luonnolliset värjäystavat kiehtovat – onhan jo useaan kertaan todettu, miten upeita ja kirkkaita värejä luonnonväreillä voikaan saada aikaan!

Käytin kaikkien väriaineiden kanssa samaa ohjenuoraa. Vähän joutui kikkailemaan, kun jokainen väriaine täytyy tietysti valmistaa erikseen kattilassa. Värjääminen onkin erityisen simppeliä, jos valitsee perusväriksi vain yhden värin. Silloin valitsisin ehdottomasti punakaalipigmentin, joka tekee munista upean taivaansinisiä! Olisitko uskonut?

Luonnonväreillä värjäämisohjeita voi soveltaa myös esimerkiksi syötäviin sormiväreihin.

Perusohje: kananmunien värjääminen luonnonväreillä

Tarvitset kananmunien värjäämiseen seuraavat aineet ja tarvikkeet:

  • kananmunat – tai tietysti mignon-munat!
  • väriaine (näistä myöhemmin postauksessa!)
  • vesi – niin paljon, että munat peittyvät nesteeseen
  • etikka
  • kattila
  • sopiva värjäysastia, esimerkiksi lasipurkki tai suurempi korkeahko astia
kananmunien värjääminen luonnonväreillä

Sopivia määriä on vaikea sanoa, sillä kaikki riippuu käyttämistäsi astioista ja kananmunien määrästä. Arvioi siis itse, kuinka paljon vettä tarvitset. Etikkaa lisätään muutama rkl jokaista puolta litraa vettä kohden.

Jos valitsit vain yhden väriaineen:

Aseta värjättävät kananmunat kattilaan ja kaada päälle vettä niin, että munat peittyvät. Lisää väriaine. Keitä kananmunien keittoajan verran (n. 8-12 min) ja siirrä sitten kattila liedeltä viileään jäähtymään – väriaineine ja vesine kaikkineen. Lisää pari ruokalusikallista etikkaa, joka auttaa väriä kiinnittymään.

Anna munien uiskennella väriaineessa sopivan ajan verran (jääkaapissa!). Mitä kauemmin kananmunat ovat väriseoksessa, sitä tummemmaksi väri muuttuu. Joskus olen pitänyt munia värissä jopa vuorokauden, mutta innokkaimmat voivat kurkkia muodostunutta väriä jo tunnin päästä. Eri aineet värjäävät myös eri nopeuksilla.

Jos haluat värjätä useammaan värisiä munia:

munat värjääntymässä omissa pikku purkeissaan

Keitä kananmunat kypsiksi erikseen. Toisessa kattilassa keitä väriainetta ja vettä hetken verran – sopiva keittoaika on parista minuutista noin kymmeneen minuuttiin, ei siis niin justiinsa. Siirrä sitten kattila pois liedeltä ja lisää pieni määrä etikkaa. Aseta kananmunat esimerkiksi lasipurkkiin ja kaada päälle värinestettä niin, että munat peittyvät. Anna tekeytyä viileässä. Toista tämä kaava jokaiselle värille, jonka haluat valmistaa!

Luonnolliset väriaineet kananmunien värjäämiseen

kananmunien värjääminen luonnonväreillä

Kokeellissa keittiössämme valmistettiin värjättyjä kananmunia seuraavista aineista: mustikka, punakaali, punajuuri, kurkuma, keltasipulin kuori ja spirulina. Tällaisia olivat kokemuksemme:

Mustikka toimi kivasti ja kananmuna värjäytyi upean sinivioletiksi (joskin hieman epätasaisen täplikkääksi). Käytimme pakastemustikoita, joita keitimme veden kanssa muutaman minuutin. Simppeliä ja ainekset löytyvät varmasti joka kodista! Mustikka värjäsi kananmunan melko rivakasti, jo tunnin jälkeen näkyi hailakka väri. Kuvan sävyn saavutimme n. kahdessa tunnissa.

Punakaali loisti odotusten mukaisesti tässä värjäystestissä. Väri on kaunis, kaunis sininen ja se syvenee ajan kanssa. Punakaalia suosittelen myös siksi, että kananmunien värjäykseen käytetyn veden voi uudelleen käyttää taikapaperin valmistukseen! Kaunis keskisininen väri löytyi noin tunnissa.

Punajuurta (eli tässä tapauksessa etikkapunajuuren mehua) löytyi kaapistamme harmillisen vähän, ja jouduinkin laimentamaan itsessään varsin pigmenttistä lientä reilusti vedellä. Väristä muodostui hailakahkon vaaleanpunainen – aiemmat kokemukseni kertovat, että mahdollista olisi saada myös ihan räikeän pinkki lopputulos. Etikkapunajuuren liemi värjää hitaanlaisesti ja meillä väri ei myöskään kiinnittynyt aivan täydellisesti, tätä värjäystapaa en siis välttämättä suosittele. Plussana, että punajuurimehua ei tarvitse keitellä lainkaan.

Kurkuma on voimakaspigmenttinen keltainen mauste, joka värjää hyvin (myös ympäristön, vaatteet ja muut paikat!). Kurkumavedessä värjätyistä munista tuli kauniin keltaisia ja ihania pääsiäismunia! Kurkumavärjäys on muuten varsin vaivatonta, kun mitään ei tarvitse pilkkoa tai laittaa. Kurkuma värjää myös suht nopeasti, muutamassa tunnissa.

Keltasipulin kuori on ehkä perinteisin tapa värjätä munat. Muistan, että oma äitini värjäsi pääsiäisen aikaan munia aina näin! Väri on rauhallinen – oranssin ruskea.

Spirulina oli villi korttini, mutta se ei kyllä toiminut. Väri ei kiinnittynyt lainkaan. Upeampi vihreä onnistui itse asiassa punakaalimehun ja kurkumaveden 50/50 sekoituksella! Sekoitus ei todellakaan näytä vihreältä, mutta lopputulos hämmästyttää.

Kananmunien värjääminen: ideoita

Olen selaillut paljon pinterestiä ja nähnyt kananmunia värjättävän upeilla tavoilla luonnonväreillä. Yksi kaunis (toki hieman aikaa ja viitseliäisyyttä vaativa tapa) on luonnonväreillä marmorointi.

Katso seikkaperäiset ohjeet punakaalimarmorointiin ja upeat kuvat täältä Sasa Villan blogista. Voisin luvata, että marmorointiohjetta voi soveltaa myös muilla väriaineilla tehtäväksi.

Toinen kaunis tapa on koristella kananmuna kukilla ja lehdillä ennen värjäämistä, jolloin lehtikuviot jäävät valkoisiksi. Toisaalta nyt luonnonkasvien saatavuus on ainakin aika heikkoa, mutta voisiko kaupan leikkokimpusta jokin oksa toimia tällaiseen koristeluun? Englanninkieliset ohjeet löydät esimerkiksi Embrace enthusiasm -blogista.

Lisää kananmunankoristelu-vinkkejä ja muitakin pääsiäisvinkkejä tulossa pian! <3

Emma

Seuraa Leikki leikkinä: Instagram // Facebook // Pinterest

Follow:
Share:

2 Comments

  1. Leena
    March 13, 2021 / 11:20 pm

    Upea vinkki! Miten mignon-mjnien kanssa toimitaan kun niitä ei voi keittää?

    • Emma
      Author
      March 16, 2021 / 7:30 am

      Kannattaa keittää + jäähdyttää värjäysliemi ensin, sitten vasta mignonit kylpyyn! 😊