Munankuorimosaiikki – värjätyt pääsiäismunat hyötykäyttöön

Tipitii ja terveisiä pääsiäismunien värjäystehtaalta! Olen kokeillut erilaisia pääsiäismunien värjäystekniikoita – ja onnistunut sekä epäonnistunut kokeiluissani. Ehdottomasti upeimmat värit saimme aikaan luonnonvärjäyksellä. Eksoottiset siniset munat nautimme pinaattikeiton kanssa, mutta kuoretkaan eivät joutuneet hukkaan! Kokeilimme nimittäin sorminäppäryyttä vaativaa munankuorimosaiikkia. En oikein saa kiinni siitä, mikä tässä munankuorimosaiikkissa on niin koukuttavaa – ehkäpä se itselle luotu pieni palapelimäinen ongelmanratkaisutehtävä, tai munankuoren hypnoottinen rapsahdus, kun sormi painetaan kiinni paperiin. Joka tapauksessa, itsehän en ole mikään askartelija-piipertäjä, mutta homman hauskuus yllätti minut!

Tässä lyhyet ohjeet siihen, miten munankuorimosaiikki on helppo toteuttaa lasten kanssa.

Munankuorimosaiikki lasten kanssa

Tekeminen on tosi helppoa. Paras vaihe lasten mielestä on varmaankin munankuorien mäiskiminen vasaralla palasiksi. Sitä ennen täytyy tehdä hieman valmisteluja:

  1. Poista kuoret ja irroita munankuoren sisäpuolelta kalvo heti kuorimisen jälkeen. Näin se irtoaa parhaiten. Aiemmin poistettuja kuoria voi liottaa muutaman tunnin, poistaa kalvot ja antaa sitten kuorien kuivaa. Itselläni ei riittänyt tällaiseen kärsivällisyys, vaan revin pois ne kalvot mitkä sattuivat lähtemään ja loput sitten mosaiikkia tehdessä.
  2. Pilko tai murustele kuoret sopiviksi paloiksi.
  3. Kerää muut tarvikkeet ja aloita hommat!

Tarvitset (värjättyjä tai värjäämättömiä) munankuoria, askarteluliimaa Erikeepper tms. ja alustan, johon haluat munankuorimosaiikin luoda. Alustaksi sopii esimerkiksi jämerä kartonki. Silloin mosaiikkikuviosta saa kivan pääsiäiskortin!

Työohje

Liimaa sivellään reilulla kädellä halutulle alueelle (tässä sydämen muotoon, piparimuottia avuksi käyttäen) ja munankuoret painellaan liimaan. Kuvasta poiketen liimaa saa laittaa vieläkin paksumman kerroksen! Kuulemma sitten tahmaisten sormien apuna voisi käyttää leivinpaperipalaa. Valmiin munankuorimosaiikin annetaan kuivua rauhassa. Jos käytitte valkoisia munankuoria, niin kortin voi maalata vielä kuivumisen jälkeenkin.

Me kokeilimme mosaiikkia myös kovettuneiden taikataikinakiekkojen päälle. Jos olisi ollut kekseliäs, taikataikinapalat olisi voinut leikata kananmunan muotoon! Sitten olisi saanut hauskoja munanmuotoisia, roikkuvia pääsiäiskoristeita. Tässä voisi tietysti hyödyntää millaisia vain piparimuotteja. Taikataikinan perusohjeen löydät täältä.

munankuorimosaiikki
Munankuorimosaiikki taikataikinapaloilla

Munankuorimosaiikki on siis tosi simppeliä. Mosaiikilla voi päällystää erilaisia huokoisia pintoja – esimerkiksi puuta tai saviruukunkin! Siloin voisi olla hyvä vielä lakata pinta kestävän tuloksen varmistamiseksi. Kortit ovat lasten kanssa helppo alku, koska onhan mosaiikin tekeminen aikamoista piiperrystä ja treeniä hienomotoriikalle.

Kivaa pääsiäisen odottelua! Lisää kevätaskarteluja löydät blogin askartelu-kategoriasta.

Emma

Seuraa Leikki leikkinä: Instagram // Facebook // Pinterest

Follow:
Share: