Ensimmäinen lautapeli – ensipelit vertailussa

Ensimmäinen lautapeli lapselle – miten jännittävä valinta! Tässä postauksessa jaan muutaman hyväksi havaitun vinkin taaperoiden lautapeleistä. Kommentoi sinä myös omat ja perheesi suosikit!

Ensimmäinen lautapeli on pelailun opettelua

Meillä ollaan vihdoin näin 2,5 vuoden jälkeen päästy kiinni lautapelien alkeisiin. Ja onhan se pelaileminen mukavaa ajanvietettä vaihteluna iänikuisiin leikkeihin.

Ensimmäiset lautapelit opettavat lapselle pelaamisen alkeita: vuorottelua, sääntöjen noudattamista, onnistumista, epäonnistumista ja pelin saattamista alusta loppuun.

kuva: ketunleikki.fi

Suurin osa lasten ensipeleistä perustuu tuuriin – esimerkiksi nopan heittämiseen. Toisaalta monet pelit harjoittavat myös lapsen hienomotoriikkaa. Pelaaminen on ennen kaikkea kivaa, mutta myös hyödyllistä!

Ehdottomasti 2-3 vuoden iässä kannattaa hankkia kotiin muutama motivoiva, kehittävä ensipeli yhteiseksi tekemiseksi. Minä ajattelin toivoa lapsen puolesta joululahjaksi uuden pelin.

Joulun 2020 kirjavinkit taaperolle löydät muuten täältä!

Koukuttava kalastuspeli

Kalastuspelin idea on niin yksinkertainen, että onkimisharjoitukset voi aloittaa jo taitava yksivuotias. Kalan suussa on magneetti, joka tarttuu sopivassa kohdassa ongen päässä roikkuvaan vastakappaleeseen – nyt nappasi!

ensimmäinen lautapeli taaperolle - pelit vertailussa

Kalastuspelissä pääsee harjoittelemaan vuorottelua, keskittymistä, laskemista sekä silmän ja käden yhteistyötä. Erinomainen vaikka ihan ensimmäiseksi peliksi! Minä olen tilannut meille uskomattoman kauniin, puusta käsityönä veistetyn kalapelin Etsystä, joka on tosi laadukas peli vahvoilla magneeteilla. Meillä on kalasteltu niin ahkerasti, että voisin kohta tunnustaa pelin olevan jopa tähtitieteellisen hintansa arvoinen!

Netistä löytyy kalastuspeli tai onkipeli -hakusanoilla paljon eri versioita. Pidän meidän pelin lisäksi erityisesti tästä Djecon kauniista onkipeleistä.

Nopan napsuttelua: Choco

Choco on minun joululahjavalintani 2,5-vuotiaalle taaperolle. Uskon, että houkutteleva suklaateema ja koukuttava painelunoppa tulevat olemaan meillä iso menestys!

kuvat: Tactic

Choco on myös niin helppo, että alle kolmevuotiaat pystyvät sitä pelaamaan (suositusikä on 3+). Kokemukseni mukaan Choco on todella suosittu pienten lasten peli, ja sen pelaaminen on riemukasta yhdessäoloa. Peli on yhdistelmä muistipeliä ja noppapeliä.

Choco on saatavilla laajasti ympäri maan marketeista ja tavarataloista, eli plussaa myös saatavuudesta!

Värejä ja numeroita: Quips

Pelasimme 2,5-vuotiaan kanssa viikonloppuna mummolassa Quipsiä. Itsekin olen lapsena viettänyt monta ihanaa hetkeä kyseisen pelin parissa, ja minulla on siitä lämpimiä muistoja. Suosittelen sitä keskittyneeseen pelailuun ja samalla värien ja numeroiden leikilliseen harjoitteluun!

kuva: Ravensburger

Quipsissä on tavoitteena täyttää oma pelialusta oikean värisillä värinapeilla. Nopat kertovat, minkä värisiä ja montako värinappia pelaaja saa nostaa omalla vuorollaan. Vuorottelu, laskeminen ja lajittelu ovat taaperolle tiukkaa aivotyötä! Pelilaudat ovat nostalgisia ja kauniita.

Quipsin ikäsuositus on 3-6, aikuinenkin pelaa lapsen seurana ihan mielellään. Arvioisin lapselle sopivaksi aloitusiäksi 2,5-3,5 riippuen lapsen omasta kiinnostuksesta.

Perinteistä: Haba ensipelit

Haba on tunnettu simppeleistä ensipeleistään. Pelejä on eri teemoilla ja eri vaikeusasteilla – tunnetuin lienee Hedelmätarha, jonka ikäsuositus on 2+. Klikkaa peliarvosteluun! Meidän valinta Haban ensipeleistä olisi varmastikin Työmaa innostavan teemansa takia.

ensimmäinen lautapeli
kuvat: lautapelit.fi

Haban Minun ensimmäinen pelini sarjassa on erityisen mukavaa se, että peleissä pyritään yhteiseen tavoitteeseen yhdessä. Peleissä siis voitetaan ja hävitään yhdessä, mikä on lapselle tärkeää harjoitusta tuleviin peleihin. Pelissä heräävät tunteet jaetaan yhdessä ja niiden säätelyä harjoitellaan aikuisen kanssa yhdessä.

Temppuja ja mitaleja: Djeco Little Action

Djecon Little Action on virkistävän erilainen lautapeli! Peli kehittää leikin kautta monipuolisesti lapsen motorisia taitoja. Pienet, suloiset eläinhahmot toimivat vielä lisämotivaationa.

kuvat: ketunleikki.fi

Pelissä nostetaan kuvakortteja, joissa on pelaajalle tehtävä. Suorittaessaan tehtävän (esimerkiksi tasapainoillessaan eläintä päänsä päällä tai heittäessään eläimen laatikkoon) pelaaja saa mitalin. Mitaleja voi kerätä yhdessä tai yksin.

Kaikki kuvatehtävät liittyvät motoriikkaan ja peli on täynnä toimintaa. Katsoin pienen esittelyvideon ja yllätyin miten monipuolisia tehtävät ovat! Ne harjoittavat vaihtelevasti esimerkiksi vartalon keskilinjan ylitystä, heittämistä, tähtäämistä, tasapainottelua, kiinniottoa ja muita tärkeitä taitoja.

Pelin suositusikä on 2,5-5. Tekisi mieli hankkia tämäkin meille. Uskon, että olisi aktiiviselle taaperolle mieluinen! Suosittelen muuten tsekkaamaan Djecon maahantuoja Ketunleikki-lelukaupan valikoimaa laajemminkin tai ehdottomasti vierailemaan Herttoniemen myymälässä, jos mahdollista.

Djecolla on paljon 2,5+ lautapelejä eri teemoin sekä maailman kauneimmat palapelit. Useista Djecon tuotteista löytyy myös vastaavanlaisia Youtube-esittelyjä kuin Little Action -pelistä!

Oppia ja Iloa: Ensimmäiset pelini

Oppi ja Ilo on kotimainen brändi, jonka peli- ja puuhatuotteet ovat kasvatusalan ammattilaisten suunnittelemia. Ne ovat pääsääntöisesti pedagogisesti laadukkaita, hyviä ja erittäin tykättyjä tuotteita.

kuva: Oppi & Ilo

Oppi & Ilon Ensimmäiset pelini -setissä yhdistyy alkukirjainmuistipeli, numeropalapeli ja lotto. On tosi kiva, että samoilla korteilla pystyy pelaamaan eri pelejä – vaihtelu virkistää ja peli pysyy tuoreena pitkään. Jo kolmevuotias voi mielekkäästi leikin kautta opetella kirjainäänteiden alkeita sekä numeroiden tunnistamista ja laskemista.

Ensimmäiset pelini -pelisetin suositusikä on 3-5v.

Vielä pienempien pelit

Ensimmäinen lautapeli voi olla ajankohtainen jopa alle kaksivuotiaalle!

ensimmäinen lautapeli taaperolle: pelit vertailussa
kuvat: Oppi & Ilo, Martinex

Oppi & Ilo -sarjalla on Eläinperheet-ensipeli 1-3 -vuotiaille. Peli on palapelityyppinen, jossa havainnoidaan muotoja ja eläinhahmoja ja palautetaan eläinvauvat takaisin perheidensä luokse.

Toinen kaikista pienimpien pelaajien peli on Missä on pikku pupu (klikkaa tästä vielä peliarvosteluun). Suositusikä on 18kk+ ja kyseessä on oikeastaan pelillinen leikki. Minne pieni pehmopupu piiloutui? Peli rohkaisee myös vanhemman ja lapsen välistä rikasta vuorovaikutusta ja kehittää lapsen logiikkaa pienin askelin.

Mitä pelejä teillä tykätään pelata? Aiotko hankkia pelin lapselle joululahjaksi? Osallistu keskusteluun alla kommenteissa tai Pienten lasten puuhia -facebookryhmässä!

Emma

Seuraa Leikki leikkinä: Instagram // Facebook / Pinterest

Follow:
Share: