Halloween lähestyy ja noidankattilassa porisee!

Tiedelauantai hulluttelee tänään halloweenin hengessä!

Tämä tiedetutkimus on niin hauska ja jännittävä, että se sopii vaikkapa halloween-juhlien ohjelmanumeroksi. Porisevista, kuplivista noidankattiloista riittää hupia pitkäksi aikaa. Kaiken takana on yksinkertainen kemiallinen reaktio etikan ja ruokasoodan avulla.

halloween lähestyy ja noidankattilassa porisee

tarvikkeet

Jälleen yksinkertaiset kodin tarvikkeet riittävät. Halutessasi voit maustaa leikkiä muutamalla halloween-koristuksella. Noidan taikaliemessä voi porista vaikkapa tekosilmiä, hämähäkkejä, karkkimatoja tai muuta ällöttävää!

  • ruokasoodaa
  • käsitiskiainetta
  • etikkaa
  • lasipurkki tai kattila
  • sekoitusvälineitä
  • tarpeeksi iso alusta
  • elintarvikeväriä, halutessasi muita halloween- koristeita
halloween lähestyy ja noidankattilassa porisee

Työohje

  1. Riippuen purkin koosta, laita pohjalle muutama lusikallinen ruokasoodaa. Lisää loraus käsitiskiainetta ja elintarvikeväri. Älä huolehdi värin sekoittumisesta tai aineiden mittasuhteista liikaa, ne kyllä järjestyvät kokeen aikana itsestään.
  2. Liian sotkun välttämiseksi suojaa ympäristö ja aseta purkit vielä isommalle astialle – suurelle lautaselle tai tarjottimelle. Melko varmasti purkit tulvivat jossain vaiheessa yli! Varaa lähelle paperia tai pyyhkeitä, joiden mahdollinen tahraantuminen ei haittaa. Pue myös lapsi sopivalla tavalla, ikä ja taidot huomioon ottaen! Etikan voimakkaan tuoksun takia kannattaa myös huomioida tilan tuuletus.
  3. Anna lapsen kaataa, lusikoida tai lisätä pipetillä purkkeihin etikkaa. Ihmetelkää ja ihastelkaa reaktioita! Sekoitelkaa välillä ja havainnoikaa, mitä tapahtuu. Kun vaahtoaminen ja kupliminen hiipuu, lisätkää seoksen taas hieman soodaa – ja leikki jatkuu.

Etikan voi laimentaa vedellä 1:1 suhteella, jolloin reaktio ei ole yhtä voimakas – mutta toisaalta tuoksukin pysyy aisoissa ja etikkaa tarvitaan vähemmän.

Muunnelmana isommalle lapsille tai pienelle lapsiryhmälle voit kirjoittaa valmiiksi “noidan taikaliemen” reseptin, ja lapset saavat itse tehdä valmistelut. Kirjoita reseptin tapaan myös työohje, jota noudattamalla lapset kokevat ihmeellisen hetken!

Meidän tekemistä kokeista voit muuten katsoa videoita Leikki leikkinä -instagramista.

tieteellinen selitys

Aineiden happamuutta mitataan pH-arvon avulla. Happaman aineen pH-arvo on pieni, emäksisen aineen pH-arvo on suuri ja neutraalin noin 7. Etikan ja ruokasoodan yhdistämisestä alkava näyttävä kemiallinen reaktio johtuu juuri näiden kahden aineen happamuuserosta. Etikka (etikkahappo eli karboksyylihappo, CH3COOH) on nimensä mukaisesti happo, ruokasooda (eli natriumvetykarbonaatti, NaHCO3) on emäs.

Hapon ja emäksen yhdistämisestä alkaa happo-emäsreaktio eli protolyysi, jossa aineet pyrkivät neutralisoimaan toisiaan. Nopeassa reaktiossa syntyy hiilidioksidia, josta seoksen kupliminen johtuu. Koska noidan taikajuomareseptiin kuuluu myös astianpesuainetta, kupliminen ja vaahtoaminen vain yltyy. Kun reaktio hiipuu, se saadaan uudelleen käyntiin aina muuttamalla seoksen pH-pitoisuutta taas kohti ääripäitä.

halloween lähestyy ja noidankattilassa porisee

Lapsentasoisesti ja jatkotutkimukset

Jos lasta kiinnostaa leikin takana vaikuttava tiede, hänelle voi kertoa kyseessä olevan kemiallinen reaktio. Mahdollisesti, lapsen ikätason ja kiinnostuksen huomioiden, voit kertoa myös hapoista ja emäksistä. Netistä löytää paljon erilaisia lasten tiedekokeita etikan ja ruokasoodan avulla! Myös luonnontiedelauantaissa niitä tulen vinkkaamaan jatkossa, koska niin hauskasta ja helposta jutusta on kyse.

Jos innostutte aiheesta enemmän, mielenkiintoista puuhaa on miettiä ja etsiä kodin tuotteista erilaisia happamuuksia! Esimerkiksi punakaalista voi valmistaa luonnollisen ph-indikaattorin, jos indikaattoripaperia ei ole saatavilla. Apuja täältä: Taikapaperi punakaalista

Etikka ja ruokasooda ovat myös parhaita kodin luonnollisia puhdistajia. Saisitko lapset mukaan siivoustalkoisiin tieteen ja leikin varjolla?

Lähteet:

Follow:
Share:

2 Comments

  1. Anonymous
    September 25, 2020 / 7:07 am

    Happaman aineen pH on pieni, ei suuri. Emäksisen aineen pH on suuri, ei pieni.

    • Emma
      Author
      September 25, 2020 / 9:35 am

      Hupsista!