HERNEPUSSIT: MOTORISTEN TAITOJEN HARJOITTELUA SISÄLLÄ

hernepussit motoriset taidot

Hernepusseista on moneksi! Yhtenä aurinkoisena sunnuntai-iltapäivänä, Aatoksen nauttiessa päiväunistaan parvekkeella pääsin vihdoin tuumastani toimeen ja ompelin meille helpot hernepussit. Hernepussit sopivat sisäleikkeihin erinomaisesti, sillä ne pysyvät paremmin aisoissa kuin pallot, jolloin esinevahinkojen syntyminen on epätodennäköisempää. Omat hernepussimme ompelin pellavakankaisesta tyynyliinasta, joka oli jo parhaat päivänsä nähnyt. Ohjee tetranmuotoiseen hernepussiin löytyi Hääräämön blogista.

HERNEPUSSIT OHJAAVAT POSITIIVISEEN TOIMINTAAN

Hernepussit on niin käteviä, monestakin syystä. Erityisesti pidän niistä siksi, että tietyissä taaperovaiheen ongelmatilanteissa ne auttavat ylläpitämään positiivista vuorovaikutusta lapsen kanssa. Olen aikaisemmassakin postauksessa pohtinut kieltämisen merkitystä ja ehdottanut vaihtoehtoja “ei”-sanalle ja kielloille. Monet lapsethan oppivat taaperoikäisenä heittämisen jalon taidon – ja harjottelevat sitten uutta, mahtavaa voimaa jolla esine kuin esine saadaan lentämään huoneen poikki. Ja voi sitä riemua! Vanhemman näkökulmasta heittämistä täytyy kuitenkin rajoittaa.

hernepussit motoriset taidot

Aina kun Aatos kokeilee onneaan heittämällä leluja, kieltämisen sijasta on helppo ohjata hänet pehmeän pallon tai hernepussin heittoon. Ei saa, tuo on kiellettyä, älä heitä, lopeta heittäminen, ei heitetä vaihtuu luontevasti esimerkiksi kehoitukseen heitteleppäs mieluummin näitä hernepusseja tai hernepusseja saa heitellä. Uskoisin, että jälkimmäinen herättää suurimmassa osassa meistä enemmän mielenkiintoa yhteistyöhön ja myöntymiseen, vai mitä?

Katso myös: positiviisen vuorovaikutuksen keinoja kasvatuksessa

MOTORISTEN TAITOJEN HARJOITTELU HERNEPUSSEILLA

Hernepussit voivat olla hyödyllinen apuväline myös silloin, kun lapsella on liikaa energiaa. Päätön juoksentelu, hyppely ja kaatuilu on ehkä lapsen omasta mielestä hauskaa, mutta ainakin minut se tekee levottomaksi. Lasta voi hernepussien avulla ohjata käyttämään kehoaan, mutta tekemään sen hallitusti ja keskittyen: esimerkiksi hernepussi pään päällä tasapainotellen, hernepussit polvien välissä pomppien, hernepussit selän päällä kontaten, molemmilla olkapäillä juosten, kainalossa sohvalle kiiveten… vain mielikuvitus on rajana. Mitä tapoja liikkua lapsi keksii itse vai annatko hänelle tehtäviä? Otatko aikaa vai onko tavoitteena selviytyä jokin tietty etäisyys?

hernepussit motoriset taidot

Kaiken edellä mainitun lisäksi tietysti hernepussien heittely on varsin mahtava laji. Kun heittelette hernepusseja yhdessä, heittämiseen ja kiinnottamiseen tarvittavien taitojen lisäksi vahvistatte positiivista vuorovaikutussuhdettanne. Hernepussin kopittelu on yksinkertainen peli, jossa on yhteinen tavoite ja molemmilla omat vuorot. Tässä pelissä ei lasketa epäonnistumisia! Kun homma alkaa sujua, ehkäpä laskette yhdessä, ääneen onnistuneiden heittojen ja koppien määrää? Yrittäisittekö päästä yhdessä kymmeneen peräkkäiseen koppiin? Itsesäätelyn, oman vuoron odottamisen ja yhteistyötaitojen lisäksi huomaamatta harjoittelette myös ensimmäisiä lukujonotaitoja.

hernepussit motoriset taidot

Kannustan ehdottomasti harkitsemaan, josko hernepussit sopisivat teidän kotinne leikkivalikoimaan! Leikkimahdollisuuksia ja oppimisen mahdollisuuksia on lukemattomia. Meidänkin hernepusseista olisi voinut tehdä sateenkaaren värisen sarjan, tai piirtää tekstiilitusseilla hernepussin sivuille erilaisia kuvioita, symboleja tai lukuja. Jos sinulla on ompelukone ja osaat ommella suoraa ja siksakkia, onnistut varmasti hernepussien itse tekemisessä! Se on todella helppoa ja maksaa vaivan. Hernepussisetti on myös oiva lahjaidea taaperolle! Linkkaa lahjan saajan vanhemmille vaikkapa tämä kirjoitus saatteeksi 😉

Kivoja leikkejä!

Seuraa blogin uusia ideoita Instagramissa

Tykkää blogin sivusta Facebookissa ja inspiroidu leikkeihin myös tulevaisuudessa!

Follow:
Share: