Kaatotaide eli pouring art sopii myös lapsille! Se on mahtavaa kesätekemistä: ulkona olemista, hieman sotkemista, paljon riemua ja rohkeaa uusien asioiden kokeilemista. Ja siis miten hienoja ovat nämä taulut?
Kaatotaiteen perusideana on se, että maaleista tehdään juoksevia – siis kaadettavia, kallistettavia ja kauniisti toisiinsa kietoutuvia. Värien levittämiseen on olemassa lukemattomia eri tekniikoita, aina lapsia hauskuuttavasta flip cupista pillillä puhaltamiseen.
Kaatotaideteokset ovat värikkäitä, arvaamattomia ja aivan galaktisen upeita!
Aivan perinteisin akryylikaadon menetelmin ei kaatotaiteen tekemiseen lasten kanssa kannata kuitenkaan ryhtyä. Tässä postauksessa kerron, millaisilla aineilla ja tekniikoilla kaatotaidetta kannattaa lasten kanssa kokeilla.
Tarvikkeet
VÄRIT
Ensin tärkein eli värit. Nimensä mukaisesti acrylic pouring tai akryylikaato vaatisi akryylivärit – jotka ovat kyllä lasten kanssa pienimuotoinen riski. Kaatotaide on todellakin sotkuista, ja kuivuessaan akryylivärit tahraavat joka paikan.
Kokeilimme rohkeasti kaatotaiteen tekemiseen ihan normaaleja pullovärejä (meillä nämä), ja homma onnistui mainiosti. Lasten pullo- tai sormivärit eivät varmasti tarjoa samanlaista värien kirkkautta tai kestävyyttä kuin kunnon akryylit, mutta meille tämä lopputulos kyllä kelpaa!
Kokeilimme myös Tigerissa myytäviä edullisiä akryylimaaliputkiloja, jotka olivat hyvät.
Pouring medium
Värien lisäksi tarvitaan pouring medium, eli väriä notkistava aine. Akryylikaatoon on saatavilla taidekaupoista erilaisia pouring mediumeja, joiden ainesosaluettelo on kuitenkin tosi pitkä ja hämmentävä.
Itse en saanut selkoa siitä, mitä kaikkea pouring medium sisältää – päätin siis jättää sen omiin kokeiluihini ja minimoida lapsen kemikaalikuorman. Tutkin netistä että pouring mediumina voisi käyttää askarteluliimaa, niinpä tuumasta toimeen ja kokeilemaan! Onnistui.
Kaatotaide onnistuu siis näillä tarvikkeilla
- pullovärit tai sormivärit
- askarteluliimaa
- canvaspohjia tai paksua paperia (pieniä, me käytimme n. 12x12cm pohjia)
- useampi pieni kuppi ja sekoitustikku (käytin yli jääneitä kertakäyttömukeja ja -veitsiä)
- pillejä
- alustan, jossa teette maalaustyön ja kuivatatte teokset (meillä vahakangas + uuniritilä)
Huomioi suunnittelussa, että värejä ja liimaa tarvitaan melko suuret määrät. Me kulutimme kaatotaidetta tehdessä useamman desin askarteluliimaa ja saman verran maaleja. Aineita menee aina myös hieman hukkaan, kun ne valutetaan maalauksen reunoja myöten.
Kaatotaiteen työvaiheet
- Valmistele ympäristö: ota esille tarvikkeet sekä suojaa lattiat ja pinnat (ellet taiteile ulkona).
- Suunnittele käyttämäsi värit. Suosittelen kokeilemaan ensin 2-3 väriä yhteen teokseen.
- Sekoita maalit juokseviksi. Laita väriä ja liimaa noin suhteessa 1:1. Lisää tarvittaessa tilkka vettä. Koostumuksen pitäisi olla siirappimaista, helposti juoksevaa muttei kuitenkaan liian litkua.
Nyt olet valmis aloittamaan kokeilut! Yksi helppo ja kiva tekniikka on flip cup, ja siitä itsekin suosittelen lähtemään liikkeelle.
Flip cup -tekniikka
Kaada siis tyhjään kertakäyttölasiin vuorotellen niitä värejä, joita haluat työssä käyttää. Aseta käyttämäsi canvaspohja kupin päälle ja flippaa koko komeus ylösalaisin – niin, että maalit valuvat kupista pohjan päälle. Odottele hetki, ja nosta kuppi.
Väri alkaa levitä heti ja kaikki käyttämäsi sävyt paljastuvat. Voit ohjailla maalien kulkua kallistamalla pohjaa haluamaasi suuntaan. Tavoitteena on muodostaa kauniita, selkeitä kuvioita ja peittää koko kanvaasin pinta.
Kun väri on levinnyt, maalausta voi toki vielä parannella kaatamalla lisää väriraitoja tai -pilkkuja sopiviin kohtiin. Värin reittejä voi manipuloida painovoiman lisäksi myös pillillä puhaltamalla. (Huom. älä työnnä pilliä maaliin, käytä vain ilmavirtaa!)
Kun olet tyytyväinen maalaukseen, anna sen kuivaa rauhassa ritilän päällä. Kuivuminen saattaa kestää jopa useita päiviä. Juuri maalattu työ on kiiltävä, mutta askarteluliiman lailla seos kuivuu mattapintaiseksi.
Galaktisen upeita maalauksia
Nämä meidän tuotokset ovat niin upeita! Kauniita ja yksityiskohtaisia väripläjäyksiä.
Kaatotaide oli niin mukavaa, että uskalsin lähteä kokeilemaan kanvaasille villejäkin väriyhdistelmiä. Esimerkiksi vastavärien yhdisteleminen tuotti mahtavia tuloksia, lempivärikomboni oli vaalea lila ja sitruunankeltainen. Pieni metallinhohde oli sitten piste I:n päälle. Lisää värioppia muuten täältä!
Haluan ehdottomasti nähdä kun kokeilette näitä!
Tägää @leikkileikkina instastoryssasi, postaa kuva Pienten lasten puuhia -ryhmään Facebookissa tai lähetä yksityisviesti. Kiitos, odotan ihan superinnolla!
-Emma
Tästä pääset kurkkaamaan kaikki blogin taiteilupuuhat, lopuksi vielä kuvapläjäys kiinnostuneille!