Leikit vauvan kanssa – ideoita vauva-arkeen

Osa Leikit vauvan kanssa -postauksen linkeistä on affiliatelinkkejä, jotka on merkitty *-merkillä. Klikkaaminen ei maksa mitään eikä velvoita mihinkään.

tekemistä vauvalle kotona, tekemistä taaperolle kotona

Vauvan ensimmäiset kuukaudet sujuvat lähes itsestään. Ainakaan meillä ensimmäisen puolen vuoden aikana ei tarvinnut keksiä sen enempää leikkejä vauvan kanssa – päivät kuluivat nukkuen, vaunulenkitellen, omia asioita kaupungilla hoidellen ja lounastellen. Vauva kulki mukana, tyytyväisenä kun sai vain rauhallisen pesän nukkua ja säännöllisen maitoannoksensa. Ah, miten helppoa vauva-arki olikaan!

Esikoisen äitinä en silloin vielä paljonkaan tiennyt. Mitä lähemmäs vauvavuoden loppua päästiin, sitä enemmän tilanne muuttui! Ei viihdyttykään enää sylissä kahviloissa eikä rattaissa ihmettelemässä. Arjen fokusta oli siirrettävä enemmän lapsen tarpeisiin, ja tuli tarvetta erilaisille aktiviteeteille ja puuhille. Kuulostaako tutulta?

Minulta kysyttiin taannoin Instagramissa, mitä ihmettä vauvan kanssa voisi oikein tehdä kotona ja millaisia ovat leikit vauvan kanssa. Nyt kattava vastaus on saatavilla myös tänne blogin lukijoille. Vaikka tämä kirjoitus on tehty erityisesti vauvoja silmällä pitäen, sopivat vinkit helposti myös taaperoikään! Olen jaotellut postaukseen leikit seuraavalla tavalla: motoriikka- ja liikuntaleikit, taiteiluleikit, kieleen ja kommunikaatioon liittyvät leikit sekä sekalaiset ideat. Tästä aloitetaan!

MOTORIIKKA JA LIIKKUMINEN

Leikit vauvan kanssa tarjoavat hyviä mahdollisuuksia liikkumisen harjoitteluun ja motoriikkatreeniin. Energian purkaminen erilaisten yhteisten painileikkien, kutitusleikkien ja hyppyytysleikkien avulla on lisäksi superhauskaa ja nauruntäyteistä yhteistä tekemistä. Vauvasirkustemppuja voi kokeilla myös kotona, esimerkkejä löytää Youtubesta hakusanoilla vauvasirkus ja olohuonesirkus.

Vaikka ei osaisi vielä kävelläkään, kiipeilemistä ja liikkumista voi hyvin harjoitella kotona. Sohvatyynyistä tai patjoista voi rakentaa vauvan taitotasolle sopivia kiipeilytehtäviä ja alastulon harjoituksia. Ehkä parasta silti on, kun äiti tai isi käy maahan makaamaan ja antaa vauvan käyttää itseään kiipeilyalustana!

Myös hienomotoriikkatreenit ovat hyvää ja kehittävää ajanvietettä vauvalle. Jos sormiruokailette, siinä saa hyvää treeniä pinsettiotteelle. Hienomotoriikan ja käden lihasten vahvistamiseksi voi kehittää myös pieniä leikkejä ja tehtäviä, joissa asioita siirrellään esimerkiksi astiasta toiseen. Tähän sopisi esimerkiksi motoriikkaloota. Myös hernepussien heittely tai pallojen vieritys on vauvallekin sopiva aktiviteetti!

mitä tehdä lasten kanssa kotona

TAITEILULEIKIT VAUVAN KANSSA

Pieni vauvakin voi taiteilla! Taiteilu on kuitenkin luonteeltaan leikinomaista, eikä lopputulos ole taiteilun pointti. Itse ajattelen, että kun vauva osaa istua syöttötuolissa, hänelle voi antaa kokeiluun kynän, liidun tai siveltimen. Ensin testaillaan rauhassa, pysyvätkö välineet kädessä ja tutkitaan mitä niillä saadaan aikaan. On kiva, kun aikuinen istuu vieressä ja näyttää mallia omaan paperiin.

Kynän tai siveltimen pitely ja käyttö vahvistaa sormien lihaksia samalla lailla kuin muutkin hienomotoriikkaharjoitukset. Adlibriksellä on kiva valikoima ensikyniksi sopivia, lapsen käteen muotoiltuja ja pigmenttisiä tuotteita. Meillä kotona käytetään tosi aktiivisesti Stabilon Woody 3-in-1 -kyniä* sekä ihan jatkuvasti Little Brianin maalitusseja*, joista on perusvärien lisäksi saatavilla myös ihan älyttömän hyvät metallivärit* ja neonvärit*. Meillä on ne kaikki ja suosittelen niitä pienille ensimmäisiksi kyniksi.

mitä tehdä vauvan kanssa kotona

VÄRIKYLPY

Värikylvyn voi järjestää helposti kotonakin. Väreiksi on paljon erilaisia vaihtoehtoja. Kaupan sormiväreistä Muckin sormivärit* ovat laadukkaita ja vesipohjaisia. Sormivärin voi valmistaa myös itse, jolloin siitä voi tehdä pienelle vauvalle varmasti turvallisen (ja maistelukelpoisenkin!) Värikylpy on erityisen ihana ja erilainen aistikokemus lapselle – värejä pääsee näkemään, kokemaan ja tunnustelemaan.

Lue lisää: syötävä sormiväri ja aistileikkien merkityksestä lapselle

Sormivärien lisäksi värikylvyn onnistuu erilaisilla marjoilla, soseilla tai viher- ja maustejauheilla. Värejä voi sekoittaa vaikka maitorahkan joukkoon tai pieneen vesitilkkaan. Luonnonväreistä voit lukea esimerkiksi Roosa Blomin blogista. Luonnonvärejä käyttäessä täytyy ottaa huomioon tahraavuus. Tsekkaa siis vielä pienen taiteilijan siisteysvinkit!

Jos tahrat ja sotkuisuus tuntuu vaikealta, voi paperin ja maalit sujauttaa myös muovipussiin tai elmukelmun alle. Silloin ympäristö pysyy siistinä ja lapsi saa tutkiskella taiteilupuuhaa aivan omaan tahtiinsa rauhassa.

katso myös: tahratonta taiteilua x 7

KIELI + KOMMUNIKAATIO

Lorut ja laululeikit vauvan kanssa – niin perinteinen vauvavinkki, mutta tosi hyvä sellainen! On tutkittu, että loruttelu on kielenkehityksen kannalta oivallista puuhaa. Se vahvistaa vauvan ja vanhemman vuorovaikutusta ja lorutellessa vauva kuulee arkielämän kommunikaatiosta poikeavaa sanastoa. Itselleni loruttelu on ollut aina hankalaa – lähinnä siksi, etten koskaan opi loruja ulkoa. Kirjasta lunttaaminen taas vie vähän fiilistä.

Laululeikit ja laulunsanat sen sijaan jäävät mieleen tosi helposti, suosittelen siis ottamaan mukaan sen sävelen! Ehkäpä muistat vielä omasta lapsuudestasi tutut hämä-hämä-häkin, leipuri hiivan, pienen pienen veturin, bussilaulun ja muut suosikit. Jos laulaminen tuntuu epämukavalta, niin lapsille voi hankkia tosi ihania levyjä. Meillä Aatoksella on oma cd-soitin, johon hän yleensä vie Pikku Papun cd:n ja huutaa “Papuu, piisi!” Iltasatutoiveenakin on viimeiset kuukaudet kuultu lähinnä Pikku papun cd-kirjasta laulettuja tekstejä* – Pikku Papu ja ötökkäkaverit ovat siis selvästi laulaneet tiensä pienen poikamme sydämeen.

Youtubesta löytyy paljon lastenlauluja, mutta osa niistä on suoraan sanottuna aika kammottavia versioita. Siina & Taikaradion perinteiset laululeikit ovat ilahduttava poikkeus!

mitä tehdä vauvan kanssa kotona

Kirjoihin pätee samat loruttelun yhteydessä mainitut hyödyt. Lapselle lukeminen on ensisijaisen tärkeää ja parasta yhdessäoloa. Pienenä opitut tavat jäävät todennäköisimmin elämään. Olen sitä mieltä, että kotiin kannattaa hankkia monipuolisesti erilaisia kirjoja: ääninappikirjoja, luukkukirjoja, tunnustelukirjoja, kuvakirjoja, satukirjoja, runokirjoja ja äänikirjoja. Lisäksi kunnan kirjastopalveluita kannattaa ehdottomasti hyödyntää ja tehdä vaikkapa viikottaisesta tai kuukausittaisesta kirjastoreissusta tapa.

Yksi meidän pitkäaikaisista lempparikirjoista on Peku ja Orkesteri*. Usein äänikirjojen äänet on tehty vähän sinnepäin – tässä kirjassa on käytetty oikeita orkesterisoittimia, ja lisäksi katkelmia ovet sävelmiä upeasta Camille Saint-Saënsin Eläinten karnevaalista. Olen ostanut tämän kirjan sekä itselleni että lahjaksi lähipiirin vauvoille. Sormet ristiin, että sarjan kirjoja suomennettaisiin lisää!

tekemistä kotona vauvan ja taaperon kanssa

LISÄÄ IDEOITA: LEIKIT VAUVAN KANSSA

Kommunikaatio vauvan kanssa voi olla välillä haastavaa. Yksi hienoista ja vauva-arkea todella tukevista oivalluksista on tukiviittomien käyttö. Tukiviittomat nimensä mukaisesti tukevat kielellistä kommunikaatiota, eivät pyri korvaamaan sitä. Kun vauva oppii ilmaisemaan tahtoaan ja vanhempi ymmärtämään häntä, säästytään monelta päänvaivalta. Tukiviittomia opettaa Youtubessa Käsipuhe ja Käsipuheen ihanalta Annelta on ilmestynyt juuri uusi kirjakin – Laula ja Näytä, jossa tuttuja lastenlauluja täydennetään tukiviittomin*. Ehdottomasti suosittelen tutustumaan tähän uutuuteen.

Listaan tähän loppuun muutaman sekalaisen idean, jotka voisivat olla mielenkiintoisia vauvan kanssa kotona oleileville. Erilaiset aistipussukat ja pullot ovat kivoja ihmeteltäviä. Minigrip-pussiin voi laittaa esimerkiksi öljyä ja värjättyä vettä. Pussi kannattaa teipata kiinni lattiaan, jolloin vauva voi tutkia sitä hengaillessaan vatsallaan maassa. Voisiko kimaltava, mielenkiintoinen aistipussi tai glitterpullo jopa toimia motivaattorina eteenpäin pyrkimiseen ja liikkeelle lähtemiseen?

Katso lisää: rauhoittavan glitterpullon ohje

Kylpeminen on aina kivaa, ja kun vauva oppii istumaan on se yhä hauskempaa. Kylvystä voi tehdä vaahtokylvyn tai istuvan vauvan iloksi voi puhallella saippuakuplia. Veden kaataminen astiasta toiseen on kaksivuotiaankin mielestä yhä melkein parasta, mitä on!

Mitä lähemmäs taaperoikää saavutaan, sitä enemmän lapsen mieleen alkavat olla erilaiset kauhomis- ja kaatamisleikit. Rohkaisen todella viimeistään 1-2 -ikäisen kanssa kokeilemaan erilaisilla materiaaleilla leikkimistä: meillä riemunkirjavan riisin, muutaman astian ja lusikan kanssa viihdytään tuntikausia. Kauhomisleikkeihin sopii erilaiset riisit, hiutaleet, kahvinporot, jyvät, linssit tai murot – eikä värjääminen todellakaan ole pakollista. Kaksivuotiaan paras apuri kauhomisleikkeihin on tämä Ikean Flisat-pöytä, jossa leikit pysyvät jotakuinkin aisoissa.

mitä tehdä vauvan kanssa kotona

Huh, olipa listaus! Onko sulla ystäviä tai tuttuja, jotka ovat vauvan tai taaperon kanssa kotona? Vinkkaa ihmeessä, jos Leikki leikkinä voisi tarjota heille inspiraatiota tai apua arkeen! Leikit vauvan kanssa löydät myös Instagramissa @leikkileikkina ja Facebookissa blogin sivulla. Kiitos! <3

-Emma

Vauvat-kategoriasta löydät muuten kaikki vauvoille sopivat leikkivinkit!

Follow:
Share: