LEIMASIMET SITRUSHEDELMISTÄ

leimasimet sitrushedelmistä on tosi helppo tehdä!

Alkuvuosi on sitrushedelmien kulta-aikaa. Satokausiajattelua kannattaa markkinoida lapselle jo pienestä pitäen, ja sitrushedelmien iloa voi levittää lapsille muillakin tavoin kuin syömällä! Vaikka leikki ja ruokailu onkin hyvä pitää lapsen mielessä erillään, voi ruoka-aineeseen liittyvä leikki motivoida myöhemmin myös maistamaan. Näin kävi meillä, kun veriappelsiini alkoikin yhtäkkiä maistua Aatokselle! Leimasimet sitrushedelmistä oli hauska ja stressitön tapa tutustua sitruksien maailmaan. Parasta on, että tähän taiteilupuuhaan voit oikein hyvin käyttää ne hieman kuivahtaneet – aamiaiselta unohtuneet tai ruoanlaitosta ylijääneet – limet, sitruunat, appelsiinit, mandariinit, greipit ja muut.

Värien, pintojen ja kuvioiden muodostumista voi tutkia lapsen kanssa monin tavoin. Olen huomannut, että leimasimet usein innostavat lasta – ne ovat vähän niin kuin taikuutta! Paperille ilmestyviä kuvioita voi ihastella yhdessä, muotoja ja värejä sanoittaen lapselle. Hieman isompi lapsi voi sommitella itse värejä ja kuvioiden järjestystä. Tärkeintä kuitenkin on taas kokeileminen ja tekeminen, ei niinkään lopputulos!

OHJEET

Leimasimet sitrushedelmistä valmistuvat superhelposti. Mikä vain sitrushedelmä sopii, ja jo kuivahtaneetkin yksilöt toimivat mainiosti leimasimina. Leikkaa vain sitrukset puoliksi!

leimasimet sitrushedelmistä

Maalina voit käyttää esimerkiksi sormivärejä. Me käytimme tällä kertaa kaupan vesiliukoisia sormivärejä, mutta itsetehdyt sormivärit ovat myös helppo ja edullinen vaihtoehto. Sekoitin sormiväreistä sopivat sävyt (pirteät, teemaan sopivat vihreän, keltaisen, oranssin ja punaisen) ja jaoin maalit omille lautasilleen. Pieni määrä riittää! Varsinkin, jos sitrushedelmälle ominaisen kuvion haluaa saada esiin paperille, värin kanssa kannattaa hieman kitsastella. Jos sormivärikerros on kovin paksu, tuloksena on tasaista ja pyöreää pintaa.

On myös mahdollista kaivertaa hedelmäliha ulos hedelmästä ennen puuhaan ryhtymistä. Tämä kannattaa varsinkin, jos olet viitseliäs ja sinulla on hommaan sopiva työkalu, greippiveitsi! Jos käyttämäsi hedelmät ovat hyvin syömäkelpoisia, niin toki kannattaa ottaa syötävät osat talteen. Silloin minimoidaan ruokahävikki. Värien tarttuminen saattaa olla haastavampaa onttoon sitrukseen, joten apuna värin levittämiseksi pinnalle voi käyttää vaikkapa sivellintä tai lusikkaa.

kaiverrettu aamupalagreippi
leimasimet sitrushedelmistä

Meillä oli reilunkokoinen paperi, ja Aatos sai puuhailla sitrusten ja sormivärien kanssa aika vapaasti. Jos haluaa työskennellä hieman ohjatummin ja rajoitetummin, kiva idea olisi tehdä vaikkapa keväisiä kortteja painamalla yksi kuva pienen kartongin keskelle!

ps. Leikki leikkinä -instagramissa on sitrusviikko! Kaikenlaisia pirteitä sitrusvinkkejä ja -leikkejä tiedossa!

Katso myös: pienen taiteilijan siisteysvinkit

Follow:
Share: