…ja muita kokeita öljyllä ja vedellä.
Tänään luonnontiedelauantaina tutkiskellaan leikin keinoin kemiaa! Tarkemmin sanottuna vettä ja öljyä. Molemmat ovat lapsille tuttuja, tavallisia elementtejä. Samalla ne ovat oikein mielenkiintoisia aineita erilaisiin tiedekokeiluihin.
Opimme näistä kokeista, että vesi on tiheämpää kuin öljy. Kun näitä kahta yritetään sekoittaa, öljy nouseekin veden pinnalle kellumaan ja vastaavasti vesi uppoaa purkin pohjalle. Aineilla ja asioilla on erilaisia tiheyksiä, joita voi tutkia lisää esimerkiksi kelluu/ei kellu -kokeilla. Tässä kuitenkin muutama vaihtoehto vesi-öljy-tutkimuksiin. Näiden kolmen kokeen tekemiseen tarvitset seuraavaa:
- vettä
- ruokaöljyä
- elintarvikeväriä
Lisäksi muovipussitutkimukseen tarvitset minigrip-pussin ja teippiä. Kahteen muuhun kokeeseen on hyvä olla pipetti ja muutama kirkas, korkeahko astia.
1. öljy ja vesi pussissa
Jo vauvaikäinenkin voi tutkiskella ja ihastella veden ja öljyn sekoituksia. Yksinkertainen leikki muodostuu siitä, kun minigrip-pussiin kaadetaan öljyä sekä tilkka elintarvikevärillä värjättyä vettä. Pussin suu suljetaan huolellisesti ja varotoimena teipataan kiinni lattiaan tai pöytään. Värjätty vesi muodostaa öljyn seassa kauniita pisarakuvioita. Niitä voi katsella ja ihastella, liikutella sormella taikka paiskoa kämmenellä – seuraa, miten lapsesi reagoi! Kun pussilla on leikitty tarpeeksi, sen voi jättää muutamaksi tunniksi paikalleen. Kun palaatte katsomaan vesi-öljy-seosta, miten se on muuttunut?
Tiedetutkimuksen lisäksi tällaiset erilaiset pussukat toimivat vauvalle ensikosketuksena aistileikkien maailmaan. Ne ovat hienon näköisiä ja erikoisen tuntuisia pussinkin läpi. Parasta on, että tästä kaikesta selviää ilman tippaakaan sotkua!
2. vesipisarat öljyssä
Toinen yksinkertainen koe on pienten, värjättyjen vesipisaroiden tiputtaminen öljyyn. Öljy kaadetaan kirkkaaseen astiaan ja vesi värjätään erikseen. Tietysti ensin pohdiskellaan, mitä tulee tapahtumaan! Sitten lapsi (tai aikuinen) voi pipetillä pudottaa muutamia vesipisaroita öljyn sekaan. Pienet, värikkäät pisarat eivät sekoitu öljyyn vaan painuvat lasin pohjalle. Kun olette lisänneet reilusti vesipisaroita, odottakaapa hetki! Mitä alkaa tapahtua?
Pipetin käyttö on ainakin oman taaperoni mielestä yksi parhaista asioista maailmassa. Suosittelen lämpimästi muutaman pipetin hankkimista leikkikäyttöön! Niitä voi hyödyntää ainakin vesileikeissä, tiedetutkimuksissa ja erilaisissa taiteiluissa. Meillä leikitään pipeteillä myös kylvyssä! Pipetin käyttö vahvistaa sormien lihaksia ja treenaa hienomotoriikkaa.
3. pieni ilotulitus lasipurkissa
Kolmas ja varmasti eniten hämmästyneitä reaktioita aiheuttava tutkimus tulee tässä! Kaada korkeaan astiaan reilusti vettä. Lisää öljyä sentin-parin kerros. Jo tämä saattaa hämmästyttää lasta! Vaikka kaataisit öljyä ronskisti niin, että se näyttää sekoittuvan veteen – yhtäkkiä kaikki öljy onkin järjestäytynyt kauniiksi riviksi veden pinnalle kellumaan. Öljy ei sekoitu veteen, koska se on pooliton aine – tästä lisää joskus myöhemmin. Öljy on vähemmän tiheää kuin vesi, siksi se jää kellumaan veden pinnalle.
Kun yhtälöön lisätään vesipohjainen elintarvikeväri, tutkimus muuttuu mielenkiintoiseksi. Hypoteesin laatimisen jälkeen toimeen käydään seuraavanlaisesti: pipetin avulla pudotetaan tippoja elintarvikeväriä öljyn sekaan, hyvin lähelle öljyn ja veden rajaa. Sitten odotellaan.
Riippuen tippojen koosta ja sijoittumisesta, odottelu saattaa kestää sekunteja tai minuutteja. Cocktail-tikulla voinee hieman avittaa painovoimaa ja väritippojen matkaa alaspäin, jos pikku tieteilijät ovat kovin kärsimättömiä. Jossain vaiheessa kuitenkin väripisara läpäisee öljyn – jonka kanssa ei sekoitu – ja tulee kosketuksiin veden kanssa. Välittömästi se alkaa sekoittua ja aiheuttaa upean, pienen ilotulituksen lasipurkissa! Elintarvikevärin sekoittumista veteen on lumoavaa katsella. Instagramista näet videoita meidän kokeistamme!
Pitäkääpä hauskaa tutkiessanne aineiden sekoittumista ja tiheyksiä! Tutkimuksia voi sitten jatkaa esimerkiksi jääkaapilla tai ruoanlaiton yhteydessä. Miten erilaiset aineet sekoittuvat keskenään? Mitkä aineet sekoittuvat veteen? Sekoittuvatko rasva ja vesi koskaan? (Vastaus: vaikka vinegrettiä kuinka ravistaisi suljetussa purkissa, vesi ja öljy eivät näin mene sekaisin. Tarvitaan järeämpiä aseita, kuten sauvasekoitin. Majoneesi on emulsio eli kahden luonnostaan toisiinsa sekoittumattoman nesteen seos!)
Erilaisia aineita kuten öljyä, sokerivettä, tiskiainetta, hunajaa, alkoholia, vettä eri muodoissaan voi yrittää kerrostaa korkeaan astiaan. Löydät paljon ohjeita esimerkiksi hakusanalla 7 layer density tower!
Mahtavaa viikonloppua, muistakaa olla uteliaita!
Emma