TAAPERON TIEDETUTKIMUS: PIRSKAHTELEVAT SITRUKSET

luonnontiedelauantai sitrukset

Sitrukset ovat IHANIA! Kaiken hyvän – vitamiinien, värin, tuoksun ja maun – lisäksi ne ovat happamia, ja sehän antaa mainion mahdollisuuden tiedetutkimuksille. Happo-emäsreaktiot ovat mielenkiintoisia ja jännittäviäkin. Tässä sitruksien sitruunahappoon perustuvassa puuhassa reaktio ei ole räjähtävä tai edes kovin jännittävä, vaan pikemminkin hienovarainen ja vähäeleinen. Väri-ilottelu on juuri oikea piristys keskitalven pimeyteen ja harmauteen! Tämän puuhan parissa vierähtää sateinen hetki jos toinenkin.

NÄIN JÄRJESTÄT TIEDETUTKIMUKSEN SITRUKSISTA

tiedetutkimus sitruksista on helppo toteuttaa lähikaupasta löytyvillä aineilla

Tarvitset pirskahteleviin sitruksiin seuraavat ainesosat:

  • laakean astian
  • sitrushedelmiä – mitä kirpeämpiä, sitä paremmin toimivia. Me käytimme limejä ja sitruunoita.
  • käsitiskiainetta
  • ruokasoodaa
  • erilaisia tutkimusvälineitä: jäätelötikkuja, pipettejä, lusikoita, pinsettejä…
  • halutessasi: elintarvikevärejä
  • halutessasi: reaktion vauhdittamiseksi etikkaa

Tee näin:

  1. Puolita sitrukset ja painele hedelmälihaa reilusti jollain tylpällä esineellä, esimerkiksi jäätelötikulla. Näin saat hedelmän väliin ilmaa ja reaktio toimii paremmin.
  2. Purista osa sitruunoista mehuksi, jolla voit vauhdittaa kemiallista reaktiota myöhemmin.
  3. Purista käsitiskiainetta sitrusten päälle (näin saat lisää kuplia). Halutessasi laita myös elintarvikeväriä – se on täysin vapaaehtoista!
  4. Peitä puolikkaat sitrukset ruokasoodalla. Voit käyttää avuksesi lusikoita, tikkuja ja pipettejä, jotta ruokasoodaa pääsee sitruunan sisään.
  5. Odota hieman, jotta kemiallinen reaktio alkaa. Sitruunat pirskahtelevat – ikään kuin purkautuvat – hiljalleen! Jos haluat vauhdittaa reaktiota, kaada/lusikoi/laita pipetillä sitruunamehua sitruunoiden päälle. Kun reaktio lakkaa, voit pitää sitä käynnissä lisäämällä aina vuorotellen soodaa ja sitruunamehua.

Jos lapsesi pitää räiskähtelystä, mikään ei estä sinua lisäämästä joukkoon hieman etikkaa. Etikka on vahvempi happo kuin sitruunahappo, jolloin reaktiokin on voimakkaampi ja näyttävämpi. Leikkikää, tutkikaa ja ihailkaa!

katso toinen leikki-idea ja lisää happo-emäsreaktioista : noidankattilassa porisee

Harmittaapa, etten ottanut tästä ihanan tuoksuisesta väri-ilotulituksesta printtiä kastamalla valkoista kartonkia värjättyyn nesteeseen. Ensi kerralla sitten 🙂 Tätä kokeilemme nimittäin varmasti uudelleen!

Jos tiedetutkimukset taaperon tai leikki-ikäisen kanssa kiinnostavat, katso sivujeni tiede-osiolta muitakin helppoja ideoita! Myös instagramin #luonnontiedelauantai-hashtagilla löytyy materiaalia. Instasta löydät usein myös videoita tutkimuksiin liittyen.

Pirteää viikkoa!

tiedetutkimus sitrukset
luonnontiedelauantai leikki leikkinä tiedetutkimus sitruuna
Follow:
Share: