TAIKAPAPERIA PUNAKAALISTA

punakaali on luontainen ph-indikaattori, jonka avulla voi valmistaa ph-paperia tai lapsille taikapaperia.

Punakaali! Täysin uusi tuttavuus täynnä maagisia ominaisuuksia! Törmäsin punakaaliin, kun tutkin netissä luonnon väriaineisiin liittyviä artikkeleja. Punakaali on kyllä mainio luonnon väriaine, mutta mitä vielä – se on myös luontainen ph-indikaattori. Niin siistiä!

Valmistin punakaalista taikapaperia, joka muuttaa tavalliset kodin ruoka-aineet upeaksi väri-iloitteluksi. Tästä tuli tosi hauska ja mielenkiintoinen pieni projekti. “Pikkiä, pikkiä! Pikkiä!” toisteli Aatos, kun tiputteli etikkapisaroita paperille ja seurasi pisaroiden muuttuvan silmiensä alla kirkkaan pinkiksi. En olisi uskonut, että luonnonaineksilla voi saada aikaan liki neonvärejä.

Punakaali-tiede-taide-tutkimuksiin eli taikapaperiin tarvitset punakaalista tehtyä mehua. Mehun valmistaminen vie hetken, mutta se on todellakin sen arvoista! Puolikkaasta punakaalista riitti aineksia moneen eri puuhaan ja vielä pakastimeenkin säilöttäväksi tulevia leikkejä varten. Aion jakaa lisää punakaali-vinkkejä lähiaikoina, pidä korvat tarkkana Leikki leikkinä Instagramissa ja Pienten lasten puuhia -ryhmässä! Ehdottomasti kannattaa napata seuraavalta kauppareissulta mukaan punakaalinpuolikas.

Psst: myös mustikka on luonnon ph-indikaattori!

punakaali tekee taikapaperin

PUNAKAALIMEHUN VALMISTAMINEN

Punakaalimehun valmistat pilkkomalla puolikkaan, pienen punakaalin paloiksi, asettelemalla palat keskisuureen kattilaan ja peittämällä kaalinpalat vedellä. Keitä kaali-vesi-seosta n. 15 minuuttia ja siivilöi kaalinpalat erilliseen astiaan. Niitä voit käyttää vaikka ruoanlaitossa, tiedetutkimuksiin ja taiteiluihin et kaalinpaloja tarvitse. Siivilöidessäsi muista ottaa neste talteen kuumankestävään astiaan! Voit toki tehdä myös pienemmän annoksen, esimerkiksi desistä vettä ja pienestä palasta punakaalia.

Punakaalimehussa on voimakas väripigmentti, joten pidäthän huolta ettei mehu värjää kotisi pintoja. Jos punakaalimehua jää runsaasti yli, se säilyttää maagiset ominaisuutensa myös pakastimessa (tai jääkaapissa ainakin kuukauden päivät).

TAIKAPAPERI

Valmista “taikapaperi” seuraavalla tavalla:

  1. Teippaa akvarellipaperi tai muu jämäkkä paperi alustaan. Muuten se kipristyy kuivaessaan!
  2. Lado suurella siveltimellä punakaalimehua koko paperin päälle. Peitä koko pinta. Anna kuivaa kokonaan. Kannattaa valmistaa samalla kertaa useampi paperi.

Kun paperi on kuivanut, se saa haalean violetin tai sinertävän pinnan. Meidän paperimme kipristyivät teippaamisesta huolimatta hiukan, niinpä värilammikot muodostivat mielenkiintoisia (ja hieman kyseenalaisia) kuvioita paperin pintaan. Ei haittaa, uniikkeja töistä tulee joka tapauksessa!

Valmista lapselle (tai itsellesi!) muutama taika-aine. Laita pieniin purkkeihin erilaisia happamuuspitoisuuksia sisältäviä kodin aineita – me käytimme etikkaa, sitruunamehua ja ruokasoodaliuosta. Vaikka kodin aineet, ph-arvoiltansa maltilliset tuotteet ovat lasten käytössä turvallisia, suosituksena on kuitenkin lapsen silmien suojaaminen mahdollisten yllätysreaktioiden varalta. Kokeilkaa ihmeessä muitakin aineita, kuten vaikkapa hammastahnaa, maitoa, pesuainetta tai muuta lapselle mieleen tulevaa!

punakaali tekee taikapaperin

Työskentely on helppoa pipetin tai siveltimen avulla. Tutkikaa rauhassa, miten paperin väri muuttuu kun siihen tiputtaa pisaroita eri aineita. Värin muuttuminen johtuu siis siitä, että punakaalimehu on luontainen ph-indikaattori – se värjäytyy aineen happamuuden mukaan. Kaikista happamimmat aineet (kuten etikka) värjäävät paperin kirkkaan vaaleanpunaisiksi, emäkset muuttavat paperin vihreisiin ja sinisiin sävyihin. Taikapaperille voi tehdä esittävän maalauksen tai abstraktin, kokeilevan työn.

Katso lisää happo-emäs-reaktioita: noidankattilassa porisee

LOPUKSI

Näistä taikamaalauksista tuli mielestäni aivan superhienoja! Noin kirkkaita neonpinkkejä ja -vihreitä sävyjä on oikeilla maaleillakin vaikea saada aikaan. Wau! Täytyy tunnustaa, että käytin itse tähän reilusti aikaa vielä senkin jälkeen, kun Aatoksen kiinnostus “pinkkiä” kohtaan lopahti. Tämä tehtävä olisikin varmasti parhaimmillaan 3-4 vuotiaan ja sitä vanhempien lasten kanssa, jotka osaisivat jo arvostaa mielenkiintoista kemiallista reaktiota ja pysähtyä sen äärelle.

Rakastan tällaisia tieteen ja taiteen suloiseen liittoon perustuvia puuhia. Vaikka tärkeintä ei olekaan lopputulos, on nämä taikamaalaukset järjestään ihan tosi upean näköisiä ja erikoisia. Ei tarvita piirustustaitoa eikä niin paljon harkintaakaan; vain uteliaisuutta ja rohkeutta. Kokeileminen ja tutkiminen on pääasia. Jos tieteen ja taiteen yhdistäminen innostaa, tutustu myös esimerkiksi sokerimaalaukseen.

Youtubesta löydät ohjevideon taikapaperin tekemiseen. Kivoja puuhia ja luomisen iloa!<3 Ja muista pakastaa punakaalimehu!

Emma

Seuraa Leikki leikkinä: Instagram // Facebook // Pinterest

Follow:
Share:

1 Comment

  1. April 29, 2020 / 8:31 am

    春暖花开,下次再来!