Hukutteko kauppakassikuljetusten pahvilaatikoihin? Vai tuliko nettishoppailtua? Pakkauspahvit voi hyötykäyttää myös lasten rakenteluprojekteihin! Kuviskoulusta lähtee teille nyt rakenteluhaaste, jossa tehdään lempilelulle koti tai pesä. Postaukseen on toiveestanne kirjattu myös ohjeet metsäneläinten kotiin eli kolmikerroksiseen puumajaan.
Mun kuvisopeurallani erilaiset rakenteluprojektit ovat aina olleet hurjan suosittuja. On jotenkin lumoavaa suunnitella esimerkiksi omien unelmiensa huonetta tai lempilelulle kotia. Pienoismallirakentelussa on aika vähän rajoitteita, ja materiaalitkin löytyvät usein ihan kotoa kierrätystarvikkeista. Lasten kanssa rakentelussa innostaa kekseliäisyys ja luovuus! On tosi palkitsevaa, kun mielikuvat saa muutettua todeksi.
MIKSI RAKENNELLA?
Rakentelu on kuvataiteen ja tekniikan yhdistelyä. Pohditaan, miten rakentaa pienoismalleja saatavilla olevista materiaaleista. Mutta suuri haaste on myös rakennelmien toimivuus, tasapaino ja pystyssä pysyminen! Ongelmanratkaisua parhaimmillaan on esimerkiksi kummastella ja kokeilla yhdessä, miten kolmikerroksinen puumaja saadaan tuettua kunnolla kestämään aikaa ja leikkiä. Pahvilaatikkorakenteluissa kannattaa hyödyntää erilaisia yhdistelytekniikoita (scrollaa kuva alempana!).
Inspiraatioksi pahvilaatikkoaskarteluihin rakentelimme Aatoksen kanssa yhdessä suuren puumajan, jossa asustaa nyt metsän eläimiä ja muutama metsätonttu. Siitä tuli aivan valloittavan ihana! Kaksivuotias Aatos on vielä hieman rajoittunut rakentelija, mutta hän oli kuitenkin aktiivisesti mukana puuhan joka vaiheessa – aina suunnittelusta materiaalien keräämiseen, toteutukseen ja parhaaseen osaan eli leikkiin. Pienelle lapselle on oikein kehittävää tarkkailla muiden ihmisten käsillä tekemistä – aktivoituvat aivojen peilisolut luovat väylän myös omalle oppimiselle. Motivaatio säilyy kun silloin tällöin saa suorittaa jonkin tärkeän tehtävän: esimerkiksi kahdesta vaihtoehdosta valitsemisen, liiman levittämisen tai pienen leikkaamistyön.
Rakentelu on kivaa kotipuuhaa. Projektit kestävät usein monia päiviä, ja aina tulee mieleen pieniä parannus- ja täydennysehdotelmia. Omat rakennelmat kannustavat myös leikkiin aivan uudella tavalla! Vanhat tutut lelut saavat vähän piristystä, kun leikkiin lisätään jotain uutta ja itsetehtyä.
PUUMAJAN RAKENNUS
Kuviskoulun rakenteluhaasteena on nyt miettiä yhdessä lapsen kanssa, mikä innostaisi juuri teitä rakentelemaan. Tyhjästä on välillä vaikea lähteä liikkeelle, joten ideana olisi lempilelulle pesä tai koti. Pehmolelulle koti pahvilaatikkoon? Autoille kustomoitu pahvilaatikko-parkkihalli? Pikkufiguureille nukkekoti kierrätysmatskuista? Haasteen aiheesta saa ja kannattaa rönsyillä! Motivaatio rakenteluun kasvaa, kun lapsi saa itse vaikuttaa siihen mitä rakennellaan. Usein aiheet liittyvät kiinteästi omaan elämään.
Puumajaa varten tarvitset:
- kolme reilun kokoista palaa pakkauspahvia
- 3 vessapaperirullaa ja 3 talouspaperirullaa
- vihreää huopaa tai paperia
- sakset ja/tai mattoveitsen
- kuumaliimaa
- luonnonmateriaaleja
Me lisäsimme irtonaisiksi osiksi pienoismalli-puita ja muutaman sateenkaaren vihreän kaaren. Puut ja luolat voi korvata rakentelemalla esimerkiksi pahvista, luonnonmatskuista tai vaikka sanomalehdistä muotoilemalla ja maalaamalla. Muutenkin kannattaa ehdottomasti käyttää mielikuvitusta eikä lähteä kirjaimellisesti toteuttamaan mallia.
Teimme näin:
- Leikkasin pahvista kolme erikokoista tasoa puumajan kerroksiksi. Päällystimme ne sattumanvaraisesti vihreällä huovalla (liimasimme kuumaliimalla pahviin).
- Tukirunko vessapaperi- ja talouspaperirullista: kolme rullaa kuumaliimalla yhteen. Tukipahvit vielä putken ala- ja yläosaan, jotta kiinnittyy tukevasti.
- Kuumaliimalla rakenteiden kiinnitys.
- Pienet rakennelmat luonnonmateriaaleista: tiipii, tikapuut, luola.
VINKKEJÄ PAHVIRAKENTELUUN
Pahvin yhdistelemiseen kannattaa käyttää kuumaliimaa tai erilaisia yhdistelytekniikoita (ks. alla), koska paperiliiman pito saattaa heikentyä nopeasti. Kuumaliimaa voi hallitusti ja harkitusti käyttää lasten kanssa, aikuisen valvonnassa. Jos kuumaa liimaa osuu sormiin, se pitää poistaa heti ja mielellään juoksuttaa kylmää vettä päälle. Kuumaliima on nimensä mukaisesti kyllä kuumaa, mutta nopea osuma ei yleensä aiheuta palovammaa.
Rakenteluissa voi hyvin hyödyntää erilaisia aikaisemmin tehtyjä taidekokeiluja. Esimerkiksi partavaahdolla marmoroidut, öljymarmoroidut tai saippuamaalatut paperit voi leikata sopiviksi pinnoksi rakennukseen: tapeteiksi, matoiksi, huonekalujen päällysteiksi, pieniksi tauluiksi… Maaleilla ja vesiväreillä voi maalata sopivia pintoja joko erilliselle paperille tai suoraan pahviin. Pahvien maalaus on helpompi toteuttaa etukäteen!
Kannattaa käyttää harkintaa siinä, mitkä osat rakennelmasta liimataan pysyvästi paikoilleen ja mitkä jätetään liikuteltaviksi. Liikuteltavat asiat rikastavat leikkiä, mutta toisaalta tietyt pysyvät rakenteet tasapainottavat (ja estävät täydellisen romahduksen, jos rakennelma sattuu keikahtamaan).
Nyt haastan teidät yhteiseen rakenteluprojektiin! Kaikki luovuus käyttöön – mitä pahvilaatikoista ja muusta kotoa löytyvästä materiaalista voisi syntyä? Jaathan teidän perheen rakenteluprojektit tägillä #leikkileikkinäkuviskoulu niin päästään yhdessä ihastelemaan ja inspiroitumaan!
Seuraa Leikki leikkinä: Instagram // Facebook
-Emma
Hei!
MissÄ olet ostanut sen puinen sateenkaari ?
Author
Moikka! Katso http://www.iloinenheppu.fi sieltä löytyy!