Tiesitkö, että suolan kasvatus onnistuu kotioloissa? Suolan kasvatus sopii erilaisiin talvisiin koristeisiin. Tosi mielenkiintoista – ja ennen kaikkea helposti kotioloissa toteutettavaa, ilman erikoistarvikkeita. Tiedettä parhaimmillaan! Kun kasvatat suolakiteitä joulupalloon, saat herkät ja huurteiset joulukuusenkoristeet. Tästä postauksesta löydät helpot ohjeet.
Bongasin ohjeen suolan kasvatukseen alunperin Facebookista. Ilmeisesti huurteiset suolalyhdyt ovat olleet jonkinlainen joulun trendi muutamia vuosia sitten. En ihmettele lainkaan, sillä suolakoristeet ovat todella kauniita ja herkkiä. Puuhan voi toteuttaa helposti myös lapsen kanssa, mutta kärsivällisyyttä tarvitaan – suolan kasvatus vie aikaa muutamasta päivästä viikkoon. Jalostin ideaa hieman: siirsin kasvatusprosessin tyhjään joulupalloon ja lisäsin hieman glitteriä. Glitteriä ei voi koskaan olla liikaa! Suolaa voi kasvattaa mihin vain laakeaan, läpinäkyvään asiaan, esimerkiksi pilttipurkkiin.
SUOLAJOULUPALLOJEN TEKEMISEEN TARVITSET
- tyhjiä, avattavia akryylijoulupalloja (askartelutarvikeliikkeistä)
- merisuolaa
- vettä
- (glitterhileitä)
TYÖOHJE
- Asettele puolikkaiden joulupallojen pohjalle noin teelusikallinen merisuolaa.
- Kaada pallon pohjalle vettä niin, että suola peittyy.
- Pyöräytä palloa niin, että vesi käy pallon reunoilla asti.
- Jätä pallot rauhaan kasvamaan lämpimään ja vedottomaan paikkaan. Aseta ne esimerkiksi lautaselle, jos haluatte tarkastella suolan kasvamisprosessia. Yrittäkää olla koskematta kasvavaan suolaan ja liikuttelematta palloja!
- Jos pallo on täysin kuiva, lisää vettä. 2-5 päivän jälkeen joulupallojen pitäisi olla kasvanut täyteen suolaa!
- Sirota halutessasi hieman glitteriä ja kokoa pallot. Koristele kauniilla nauhoilla ja ripusta kuusenoksille.
Jokainen pallo on uniikki ja herkän kaunis, luonnon oma taideteos. Pallot ovat hauraita, mutta meillä kuitenkin kestäneet muuttumattomina läpi pienten pudotusten ja kolhujen. Pallot pääsevät oikeuksiinsa esimerkiksi ikkunan vieressä, kun valo läpäisee suolakerroksen kauniisti ja glitter kimmeltää. Jos valitset kaupassa suuret askartelupallot, voit sujauttaa valmiin pallon sisälle vielä led-tuikun välkehtimään.
lue lisää: Myös sokeria voi kiteyttää!
LOPUKSI
Suolan kasvatus on mielenkiintoista puuhaa. Lapselle kokemus on uusi ja ainutlaatuinen. Suolan kasvaminen on jännää seurattavaa – tämä on aivan mainio tiedekoe suoritettavaksi yhdessä leikki-ikäisen tai kouluikäisen lapsen kanssa!
Tiedekokeiden aikana on hyvä tilaisuus opettaa lasta havainnoimaan ja raportoimaan havaintojaan. Lisäksi voi ennustaa, mitä tapahtuu. Myöhemmin sitten vahvistetaan, oliko ennustukset oikeassa vai tapahtuiko jotain odottamatonta. Suolan kiteytyminen on hitaasti tapahtuva, mutta ehkä yllättäväkin ilmiö! Suolan kasvamiseen vaikuttaa myös lämpö, eli vertailun vuoksi saattaisi olla mielenkiintoista sijoittaa suolaa kasvamaan muutamaan eri paikkaan.
Kivoja tieteilyjä ja iloista joulunodotusta! Kaikki päivittyvät joulupuuhat löydät helposti Leikki leikkinä instagramista (linkki) ja facebookista (linkki). Lämpimästi tervetuloa mukaan!
Psst! Jäikö askartelupalloja yli? Kokeile vaikkapa unicorn-joulupalloja!
Emma