Nyt pilkkimään! Pilkkipeli on helppo tehdä itse

Kaupallinen yhteistyö: Epson

Tulosta oma pilkkipeli blogista!

Meillä asustaa yksi innokas kolmevuotias kalastaja, jonka hartaana toiveena olisi päästä papan kanssa pilkille. Meillä täällä etelässä pilkkijäät ovat vielä huteria, mutta onneksi nyt voi jo kuivaharjoitella. Tästä pienestä pilkkipelistä tuli tosi ihana, vaikka itse sanonkin! Pilkkipeli on tosi helppo tehdä, ja löydät postauksen lopusta valmiin tulostettavan pdf:n.

Saan seuraavan puolivuotisen ajan tehdä yhteistyötä Epson-tulostimien kanssa. Jippii, paljon materiaalia ja ideoita siis tulossa! Käytössäni on Epson EcoTank ET-3700 -tulostin, joka vaikuttaa nyt ensimmäisten käyttökertojen perusteella tosi helppokäyttöiseltä. Asennus, tulostus, skannaus.. kaikki onnistuu wifi-yhteydellä. Uudenlainen mustesäiliötulostin on myös ympäristöyställinen ja edullinen vaihtoehto – siitä plussaa.

Mutta nyt pilkkipelin pariin!

Pilkkipeli: näin teet sen

Voit käyttää tekemääni valmista tulostetta tai askarrella lapsen kanssa yhdessä pilkittävät kalat. Näissä valmiissa on se hyvä puoli, että samalla voi opetella Suomen ehkä yleisimmät talvikalat: ahven, särki, kiiski, hauki, lahna, kuha, siika ja kirjolohi. Kuvat ovat tyyliteltyjä, mutta silti helposti tunnistettavia ja viittellisesti myös mittakaavassa.

Tulosta hyvälaatuinen kuva postauksen lopusta!
Kalastuspeli on helppo tehdä itse. Tulosta oma pilkkipeli blogista!

Tulosta värituloste A4 tai A3- kokoiselle paperille riippuen siitä, kuinka isot vonkaleet haluat peliin. Leikkaa sitten kalat ääriviivoja myöten irti. Saat pelistä huomattavasti kestävämmän, jos laminoit tai päällystät kalat kontaktimuovilla, mutta se ei tietenkään ole pakollista.

Pelin jujuna toimii saaliin suuhun ujutettu klemmari. Nyt magneetti nappaa kalan osuessa kohdalle! Onkena me käytämme valmiin kalapelin onkea, jonka narun päässä on pieni magneetti.

Jos valmiita onkia ei teiltä kotoa löydy, niin onget voi valmistaa esimerkiksi suorasta oksanpätkästä, pitkästä siveltimestä tai akuutissa onkipulassa vaikka keittiökauhan varresta – kuhan ongen varsi on suht suora, ja siihen saa kiinnitettyä narun. Narun päähän solmitaan tai liimataan vielä magneetti. Ihan tavallinen jääkaappimagneetti toimii oikein hyvin, käytä mitä kotoa löydät! Hauskaa on, jos kaikilla pelaajilla on oma onki, mutta yhdelläkin pärjää varsin hyvin.

Näin pilkkipeliä pelataan

Pilkkipelihän on säännöiltään maailman yksinkertaisin. Sitä voi pelata yksin, kaksin tai isommalla porukalla. Jo pienetkin innostuvat kalojen nappaamisesta, ja pilkkipeli onkin yksi helpoimmista tavoista tutustuttaa lapsi yhdessä pelaamisen maailmaan. Vuorottelu on tärkeä taito, jota kalastuspelissä opitaan leikin varjolla!

Kalastuspeliä voi pelata yhdessä tai toisiaan vastakkain. Minä yleensä kolmevuotiaan kanssa olen pelannut vielä yhdessä samalla puolella – silloin tavoitteena on saada saaliiksi kaikki avannossa uiskentelevat vonkaleet. Vastakkain pelaamisessakaan varsinaisia voittajia tai häviäjiä ei vielä ole, sillä jos kaloja on parillinen määrä, niin vuorotellen ongittaessa päädytään aina tasatulokseen.

Pilkkipelissä opitaan monia taitoja

Kalastuspeli on helppo tehdä itse. Tulosta oma pilkkipeli blogista!

Tärkeintä tässä pelissä on yhteinen tekeminen, vuorovaikutus ja oppiminen. Pilkkipelistä voi oppia esimerkiksi hienomotoriikan hallintaa, oman vuoron odottamista, laskemista ja kalalajien nimiä. Kun pilkkiminen käy liian helpoksi, voi yrittää onkia silmät kiinni, väärällä kädellä, pitämällä onkea varpaiden välissä tai ihan mitä vain keksitte! Pilkityt kalat voivat sitten jatkojalostaa esimerkiksi osaksi keittiöleikkiä: millainen soppa saaliista syntyisi?

Jos pilkkipelin tiimellyksessä haluaa ja muistaa, ennen jokaista vuoroa voi lausua/laulaa pienen pilkkilaulun. Meillä tämä oli pikkutaaperoiässä kova muskarihitti, joten lauleskelemme sitä vieläkin aika ajoin. Tunnistatko sävelen?

Pilkillä, pilkillä, järven jäällä pilkillä

pilkillä, pilkillä, jäällä pilkillä.

Nappaa kala nappaa, jotta saadaan soppaa

Nappaa kala nappaa, jotta saadaan soppaa!

Toivottavasti tästä ideasta ja materiaalista on sinulle hyötyä sekä iloa. Lataa pdf alta painamalla “download” ja tulosta vapaaseen käyttöön!

Jos unohdat kalalajien nimet, alla olevassa kuvassa näet ne vielä lueteltuina. Antoisia pelihetkiä ja kireitä siimoja!

kalastuspeli

Lue myös:

Ensimmäinen lautapeli – ensipelit vertailussa

Follow:
Share: