Syksyn tullen pensaiden ja puiden oksat hohtavat punaisina marjoista. Meille päin ei tänä vuonna ole nautittu kovin runsaasta pihlajanmarjasadosta, mutta pääsimme silti kokeilemaan vanhaa suosikkia: tässä esittelyssä marjageometria.
Esimerkiksi pihlajanmarjoja ja ruusunmarjoja voi käyttää hyödyksi ruoanlaitossa ja koristeiden askartelussa, mutta ne sopivat hyvin myös leikkeihin. Kiinteä ja tahraamaton marja on leikeissä käytännöllinen.
Varmista aina käyttämiesi luonnonmateriaalien turvallisuus ennen kuin annat niitä lapselle.
Esimerkiksi Plantnet -applikaatio on helppo ja ilmainen apu kasvien tunnistamisessa sekä turvallisten ja myrkyllisten kasvien erottelussa.
Marjarakentelu on tarkkaa puuhaa, ja se sopiikin parhaiten noin kolmevuotiaiden ja isompien lasten leikiksi. Mitä pienemmät marjat, sitä enemmän hienovaraisuutta ja herkkyyttä rakennelmat vaativat pysyäkseen koossa.
Viime syksynä meidän taaperomme tutki uteliaasti puuhia, levitteli cocktailtikkuja ympäriinsä ja pisteli yksittäisiä tikkuja ruusunmarjoihin. Tänä vuonna 2,5-vuotias teki jo pieniä rakennelmia ja tunneleita (sekä yllättäen autopesulan).
Marjageometria vaatii sorminäppäryyttä
Isomman lapsen kanssa marja-arkkitehtuurin rakentelu on hedelmällinen tilanne tutustua geometrisiin tasokuvioihin sekä kolmiulotteisiin kappaleisiin.
Tällaisesta rakentelusta nauttivat alakouluikäisetkin lapset, ja oppimista tapahtuu huomaamatta. Avaruudellinen hahmottaminen kehittyy, kun kuvioita luodaan konkreettisiksi. Sorminäppäryys ja keskittyminen ovat myös haastettuina tässä puuhassa!
Kun homma on hallussa, voivat rakennelmat kasvaa vaikka kuinka korkeiksi ja mielikuvituksellisiksi.
Jos geometrian nimitykset ja kappaleet ovat unohtuneet, niin niitä voi kerrata helposti esimerkiksi tästä Linnanmäen oppimateriaalipaketista. Jos marja-aika on ohi, rakenteluun voi käyttää cocktailtikkujen kanssa myös yön yli liotettuja herneitä.
Tai karkkeja, mutta karkkitehtuuri onkin sitten aivan toinen jutunaihe!
Täältä pääset seuraamaan menneitä ja tulevia leikki-ideoita Instagramissa ja Facebookissa. Tervetuloa mukaan myös Pienten lasten puuhia FB-ryhmään, paljon kaikkea syksyistä luvassa pian!
Aurinkoisia syyspäiviä!
Hyppää täältä selailemaan lisää puuhia ikäryhmän mukaan jaoteltuina!