PIENEN TAITEILIJAN SIISTEYSVINKIT

Pienen taiteilijan innokas puuhaaminen on ihanaa katseltavaa! Lattiaa pitkin leviävät maalitahrat tai olohuoneen seinään juoksutettu huopatussi ei kuitenkaan paljon naurata. Onneksi on olemassa muutama vinkki, jonka avulla taiteiluhetken täyttävät luovuus, ilo ja rentous – hermojen kiristymisen sijasta. Tässä tulee pienen taiteilijan siisteysvinkit! Vinkit on julkaistu jo aikaisemmin Leikki leikkinä Instagram-tilillä – nyt vihdoin myös täydennettynä blogin puolella.

Tarina kuvien takana: koskaan ei kannata noudattaa liian tarkasti omia vinkkejään.

Tästä alkaa viisi vinkkiä!

1. TAITEILKAA ULKONA

Kun Suomen vuodenajat vain mahdollistavat, kannattaa taiteilut ja muut sotkuiset leikit siirtää suosiolla ulkotiloihin. Siivoaminen on vaan kertakaikkiaan niin paljon helpompaa – jos edes tarpeellista. Kun taiteiluissa käytetyt värit ovat vesiliukoisia, voit vaan odottaa seuraavaa sadekuuroa tekemään homman puolestasi!

Ulkona on enemmän tilaa ja vähemmän arkoja materiaaleja, kuten tekstiilejä. Maalissa olevat jalkapohjat ja ympäriinsä juoksenteleva lapsi: sisällä kauhistus, ulkona no big deal. Aikuinenkin voi keskittyä taiteiluun tai lapsen havainnointiin. Stressitaso vähenee ja kaikki nauttivat enemmän. Ulkona taiteilu on Suomessa (käytännössä) kesähommia – kesä onkin pikku taiteilijan kulta-aikaa ja siitä kannattaa ottaa kaikki irti!

Etsitkö ideoita ulkona taiteiluun? Tsekkaa esimerkiksi kuplamaalaus ja kuplakäärmeet sekä pikku motoristeja motivoiva automaalaus.

2. TAITEILKAA NAKUNA

pienen taiteilijan siisteysvinkit: taiteilkaa nakuna

Vaikka ulkona viilenee, on sisätiloissa lämmin ympäri vuoden. Paras vinkki kotona perheen kesken taiteiluun on nakuilu! Kun ei ole vaatteita päällä, ne eivät voi likaantua. Meillä maalataan ja leikitään sotkuisia leikkejä ilman vaatteita, koska leikin jälkeen on naurettavan helppoa kantaa naku lapsi suihkuun peseytymään. Maalitarhoissa olevaa lasta ei tarvitse päästää juoksentelemaan, kävelemään tai kähmimään tavaroita likakäsillään, kun hänet passittaa suoraan suihkuun.

Jos nakuilu ei syystä tai toisesta ole vaihtoehto, maalaustuokioita ja sotkuleikkejä varten kannattaa varata ihan oma taiteilupaita tai -essu. Kaupoissa myydään reilun kokoisia, vedenpitävästä kankaasta ommeltuja sormiruokailuessuja jotka toimivat mainiosti tehtävässä. Miksei taiteilupaidan virkaa toimittaisi myös vanha, väljä, kulahtanut t-paita, johon voi kerätä värimuistoja vuosien varrelta!

Taiteiluvinkki: ikisuosikki, Iltalehdestäkin tuttu saippuavaahtomaalaus

3. TAITEILKAA PÖYDÄN ÄÄRESSÄ

pienen taiteilijan siisteysvinkit: taiteilkaa ulkona

Kun sotkun syntymistä halutaan minimoida, on parasta istuttaa lapsi pöydän ääreen piirtämään ja maalaamaan. Kun lapsi istuu paikoillaan eikä juoksentele ympäriinsä pää kolmantena jalkana, tilanne on mahdollista pitää hallinnassa.

Loppujen lopuksi vaikkapa sormiruokailu ja lapsen taiteiluhetket eivät eroa kovin paljon toisistaan. Silloin, kun lapsi osaa istua syöttötuolissa syömässä, hänet voi myös hetkeksi istuttaa paperin ääreen maalaamaan vaikkapa sormiväreillä. Niin lapsi kuin ympäristökin kannattaa suojata – samalla tavalla kuin ruokailua varten. Todennäköisesti sinulla onkin jo ruokapöydän ääressä, lapsen paikalla lattiasuojus ja pöydällä vahakangasliina tai tabletti. Mikään ei myöskään estä sinua ajoittamaan taiteilutuokiota ruokailun jälkeen, jolloin yksi siivous lyö kaksi kärpästä!

katso myös: Syötävä sormiväri

4. TAITEILKAA RAJATUIN MATERIAALEIN JA RAJATUSSA TILASSA

Nyrkkisääntönä: anna lapselle materiaaleja vain sen verran, kuin olet valmis siivoamaan. Päästä lapsi kotonasi vain niille alueille, jotka olet valmis siivoamaan. Rajaa, rajaa ja rajaa!

Ympäristön suhteen ole tarkkana. Sulje ovi huoneeseen, jossa lattialla komeilee mittaamattoman arvokas silkkimatto. Riisu lapselta ainakin ne vaatteet, joita haluat vaalia ja rakastaa vielä tulevaisuudessakin. Ota hetkeksi sivuun uusi pöytäliina, jonka likaantuminen harmittaa.

Materiaaleista puhuttaessa less is more. Kun maalataan vesiväreillä, lapsi ei tarvitse mukillista vettä – pieni tilkka vaikkapa shottilasissa tai munakupissa riittää. itse vesivärinappejakin voi alkuun antaa lapselle 1-2 yhteen sopivaa väriä. Kun maalataan sormi- tai pulloväreillä, pienenpieni pursotus maalia riittää kerrallaan. Liian suurta sotkua ei synny, kun ei ole mitä sotkea!

5. OTTAKA RENNOSTI

pienen taiteilijan siisteysvinkit estävät katastrofin taiteilupuuhissa

Ota vaan rennosti! Jos joku kaatuu tai läikkyy, se siivotaan. Kun olet poistanut arvokkaat ja korvaamattomat esineet lähiympäristöstä, voit olla hyvillä mielin. Pidä lähellä rätti ja talouspaperirulla pika-apuna. Käytä lasten kanssa vain helposti puhdistettavia (vesiliukoisia) taidetarvikkeita – ei akryylivärejä, permanenttitusseja tai muuta kohtalokasta. Onnettomuuden sattuessa käännä se voitoksesi – kun sotketaan, se myös siivotaan! Voit ottaa lapsen ikätason mukaisesti jälkien siivoukseen mukaan. Sotkun pelossa ei kannata jättää kokeilematta lapsen kanssa taiteilua. Sotku on väliaikaista, mutta lapsen mielekkäät taiteilukokemukset kasvattavat hedelmää vielä pitkälle tulevaisuuteen.

Katso myös: Lasten kanssa taiteilua, ilman sotkua!

Kivoja taiteiluja! Tulethan jakamaan lastesi taiteiluja Instaan tai Pienten lasten puuhia -facebookryhmään! Siellä voit myös kertoa omia kokemuksiasi tai hyväksi havaitut vinkit. <3

Follow:
Share: