Kesä on ihanaa aikaa tehdä lasten kanssa taidetta luonnonmateriaaleista. Itse olen aivan huumaantunut uuden asuinalueemme luonnosta ja erityisesti kukkaloistosta!
Tässä muutama tuore idea heinäkuisiin, rentoihin taiteiluhetkiin!
Mandalat luonnonmateriaaleista
Mandalat ovat kauniita ja herkkiä. Ne ohjaavat lasta tarttumaan hetkeen, sillä niiden tarkoitus ei ole säilyä ikuisesti. Korkeintaan taideteoksesta napattu valokuva säilyy!
Luonnonmandaloita tehdessään lapsi lajittelee, sommittelee, asettelee löytämiään luonnonmateriaaleja haluamaansa järjestykseen. Helpointa on aloittaa keskeltä ja edetä symmetrisesti kohti reunoja.
Mandaloiden tekemisessä yhdistyy jännittävällä tavalla luonnontaide ja matematiikka. Mistä kaikkialta luonnosta löytyykään symmetriaa? Yllättävän monesta paikasta.
Kukkahakkaus
Kukkahakkaus – kuulostaapa kamalalta. Itse puuha on kuitenkin ihanaa! Kukkia ei naputella vasaralla turhan takia, vaan niiden kauniin pigmentin irrottamiseksi paperille.
Kesällä on kivaa tehdä pieniä omia tiedetutkimuksia kukkien sisältämästä pigmentistä. Orvokkipostauksesta löydät tarkemmat ohjeet, joilla onnistut varmasti!
Orvokit toimivat erityisen hyvin, mutta myös muita kukkia ja lehtiä kannattaa kokeilla. Vaikka lopputulos ei olisikaan selkeäreunainen, kaunis kukka, on puuha silti hyvä opetus lapsille kasvien sisältämistä pigmenteistä eli väriaineista.
Lisäksi se on hyvä tarkkuusharjoitus ja helppo ensimmäinen vasarankäytön treeni – osumatarkkuuden ei tarvitse vielä olla aivan täydellinen.
Pigmentin vapauttamista voi paperin lisäksi kokeilla kernaasti esimerkiksi kankaalle tai puulle. Tiesitkö, että tekniikan nimi on Hapa zome ja se on alunperin lähtöisin Japanista?
Kannattaa kokeilla!
Söpöt luontotaulut askartelumassasta
Tämä on aivan valloittavan ihana idea.
Pienet, söpöt luontotaulut muuttivat meillä itse asiassa muotoaan muistipeliksi! Itse tehdyistä massoista luontotaulujen tekeminen on helppoa ja tosi kivaa puuhaa lapsen kanssa.
Tarkemmat ohjeet löytyvät klikkaamalla tästä – kuvassa olevat taulut on tehty soodataikinasta.
Luontotaulut ovat kivoja sellaisenaan tai muistipelinä. Vinkattu muistipeli on monipuolinen tapa opettaa lapsille vaikkapa ja mitä; aina tuttujen luonnonkukkien nimistä sosiaalisiin taitoihin!
Vesiväriprintit kukkakuvioin
Vesivärit ja luonnonmateriaalit sopivat erittäin hyvin yhteen. Luontoretkeltä keräillyt erilaiset kukat ja lehdet antavat oman mausteensa vesivärimaalauksiin.
Kukkia ja lehtiä voi käyttää leimasimina niin, että kasvin pinta maalataan halutulla värillä ja painetaan tiukasti paperille.
Kasvien kuvioita voi siirtää paperille myös painamalla kuviot maalatulle pinnalle. Tästä viimekesäisestä postauksesta saat tarkempia ohjeita toteutukseen.
Lehtikuvioista löytyy todella hienoja ja uniikkeja pintoja, kannattaa ehdottomasti kokeilla tätä älyhelppoa printtitekniikkaa.
Kukan terälehdillä koristeleminen
Mainitsinkin aikaisemmin, että innostuin kesällä kukkien prässäyksestä. Muutaman päivän painon alla levänneet kukan terälehdet sopivat mitä mainioimmin erilaisiin koristeluihin! Miten voi olla näin nättiä näin vähällä vaivalla?
Hieman prässätyillä kukilla ja lehdillä koristelussa vain mielikuvitus on rajana. Kiinnitykseen käytetään helppoa liima-vesiseosta.
Olemme koristelleet esimerkiksi kiviä ja pieniä lasipurkkeja nätimmiksi puutarhasta löytyneillä terälehdillä – täältä löytyy helposti sovellettava ohje tuikkulyhtyyn (alla kuvassa). Onko söpömpää olemassa?
Mitä muuta taidetta luonnonmateriaaleista voi askarrella?
Luonnonmateriaalien kanssa puuhaaminen on mitä mainioin tapa vahvistaa lapsen luontoyhteyttä.
Kasvien tunnistaminen, käsitteleminen, tutkiminen ja hyödyntäminen rakentaa lapsen ymmärrystä luonnosta ja maailmasta. Joskus on myös tärkeää vain pysähtyä ihailemaan luonnon henkeäsalpaavaa kauneutta.
Lue lisää luonnonystävien kasvattamisesta täältä.
Minulla on tälle kesälle ainakin monta ideaa vielä takataskussa. Tulehan Pienten lasten puuhia -facebookryhmään vinkkaamaan omat ideasi luonnonmateriaaleista taiteiluun ja askarteluun! Nähdään siellä 🙂
<3, Emma